Våra politiker på tobaksbolagens sida

Vi har väl inte glömt den svenska handelsministerns krigsförklaring mot övriga EU ”fullskaligt krig” för att pracka på övriga Europa svensktillverkad snus med förföriska tillsatser för att locka ungdomar till drogmissbruk och med dosering av nikotinhalt för att riktigt få fast människor i drogberoendet. Nu blev det inte så att det svenska drogspridandet tilläts inom EU. Men i Sverige kan tobaksbolagen härja fritt för att lura fast ungdomarna i livslångt nikotinberoende via snuset. Det basuneras ut som en seger för Sverige. Kan någon klok person förklara på vilket sätt denna pyrrhusseger gagnar Sveriges befolkning? Vi kan för enkelhetens skull exkludera aktieägarna i Swedish Match med flera dödgrävarbolag. Kalla Fakta i TV4 på söndag kommer med mer information hur giftspridarna, Tobaksbolagen, påverkar våra politiker. Många reagerar på att tobaksbolagen sponsrar TV- och filmproduktioner mot gentjänsten att det röks så förbaskat i TV-rutan att det nästan luktar i TV-rummet. Regissörer och filmproducenter är inte så korkade att de gör denna enorma reklaminsats för tobak gratis.  Hur går det till att få politikerna på tobaksbolagens sida? Kalla Fakta kanske kan ge någon förklaring.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

 1. Fredrik Andersson

  Det gagnar Sveriges befolkning genom att snusning ej ökar cancerrisk i lungor, munhåla eller matsmältningsapparaten till skillnad från annan tobak. Snus ökar ej risk för hjärtinfarkt, stroke eller lungsjukdomar. Möjligen ökar risken för bukspottskörtelcancer något (forskningen som visade detta är ifrågasatt), isåfall dock betydligt mindre än cigaretter. Sverige har genom snuset exempelvis Europas lägsta lungcancerrisk och bland den lägsta muncancer risken. Forskare säger att snusning är i storleksordningen 90 och 1000 gånger mindre riskfyllt än rökning.
  Nikotin i sig är oerhört beroendeframkallande men effekten på människokroppen är ungefär samma som koffein. Nikotin orsakar ej cancer!
  Striden i Eu är intressant då det på ena sidan står tobaksbolag och hälsoexperter, och på den andra sidan står läkemedelsbolag och andra hälsoexperter. Från bägge sidor hävdas, att om man ställer sig på den andra sidan för man gigantiska bolags intressen.
  Vi har senaste året sett att svenska politiker är minst lika ruttna som de i EU genom deras förmåga att tala väl om snuset och samtidigt hävda e-cigaretternas farlighet. E-cigaretter är med största sannolikhet ännu mindre farligt än snus.
  Att förbjuda nikotinprodukter är i dagens läge en omöjlighet enligt min uppfattning, precis som förbudstiden i USA kommer det enbart att gynna brottslingar och smugglare. Redan idag är ju var 8:e-12:e cigarett som röks insmugglad och obeskattad.

  Själv snusar jag, slutade för några år sedan att röka med hjälp av snus. Jag har i övrigt inga kopplingar till tobaksbolag (eller läkemedelsföretag).

  Fredrik.
  Här får du lite statistik också:
  Från Clive Bates blogg (f.d. ordförande för Storbrittaniens anti-röknings organisation)
  http://www.clivebates.com/wp-content/uploads/2013/10/snus-impact.png
  http://www.clivebates.com/wp-content/uploads/2013/10/cancer-mortality.png

 2. Pingback: Politikerförakt | Reflektioner om samtiden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.