Saligt att dö jämlik

Även om man dör i förtid helt i onödan. I TV-nytt framträder en man, lastbilschaufför tror jag, som slantat upp 97 000 kr för att få sin cancer opererad utan dröjsmål på en privat klinik i Göteborg. På den kliniken opereras över 100 patienter per år. Många tillhör inte någon ekonomisk överklass utan belånar sin villa och liknande. När vi har den horribla situation vi har på området i Sverige tycker jag att det är helt rimligt att man kan satsa på att rädda sitt liv och sin psykiska hälsa på det viset tills eländet vi har blir åtgärdat. Andra tycker att vi har jämlik vård d v s det är  helt OK att dö i förtid om man bara gör det i en jämlik kö. Göran Persson statsministern plågades i allas åsyn i minst år innan han fick sin höftledsoperation enligt sin köplats. Landets statsminister!! Få reagerade! Är vi hjärntvättade?

I TV har även administratörer av cancersjukvård uppträtt och de tycks inte plågas nämnvärt över att patienterna plågas. Eller ska vi säga att objekten plågas. När man i detta sammanhang skryter med att vi har bra överlevnad i Sverige i cancersjukdomar är det sannolikt riktigt. Sverige ligger nog i framkant när man äntligen sätter igång med att behandla objekten. Men tiden mellan diagnos och behandling innebär dödsångest för objekten och ångesten är synnerligen befogad. Detta struntar administratörerna i eller negligerar. Cancer upphör inte att växa mellan diagnos och behandling. Risken för metastaser ökar om objekten ska vänta länge. Objekten får ångest och kan inte fungera normalt. Men det är inte intressant för cancervårdens samordnare och administratörer. De befinner sig ju på bekvämt avstånd från objekten. Vittnesbörden är hur många som helst. Jag har en släkting som för några år sedan fick diagnosen bröstcancer. P g a semestertider, bortslarvade remisser etc etc tog det nästan tre månader från diagnos till behandling. Hur kan man utsätta en människa för sådant? Borde vara åtalbart!

Ansvarige ministern Göran Hägglund  kommer med förslag på friseringar av ett ruttet system och sade i sammanhanget ett sanningens ord. ”Att 21 st landsting skall besluta över cancervården är inte särskilt optimalt”. Dagens tio i topp-eufemi!

Överför specialsjukvård till staten! Landstingen bör läggas ned! Regionerna kan ta över det som blir kvar av landstingens uppgifter

Etiketter: , , , ,

7 kommentarer

  1. Carl-Axel Otterhall

    Hej Håkan:) Då är vi alla fall två som tycker att Landstingen ska bort och all deras övriga verksamhet utom tågtrafik kan övergå till regionen. Tågtrafiken och järnvägen tycker jag ska monopoliseras igen. Och det kan inte vara något större problem. Trafikverket får väl höja avgiften för att köra på ”deras” järnväg så även kineserna måste packa ihop.

  2. Marianne R Johansson

    Håller med dig om att det inte är okej att man ska vänta på behandlingar på detta viset! Men varför ser det egentligen ut så? Här tipsar jag om nedskärningar till följd av mindre pengar till verksamheterna, något som Regeringen kan råda bot på! Man kan och bör också förbättra organisationen! Det är ju borgerlighetens vilja att folk ska ha egna sjukförsäkringar som ska ge en förtur i vårdköer, och vård överhuvudtaget! Det finns redan sjukhus som vill ta emot fler patienter som betalar för sina behandlingar. Detta är borgerlig sjukvårdspolitik! Och tänk på alla de som inte har pengar, försäkringar eller fastigheter att belåna för att bekosta sin behandling, ja, dessa kommer att få dö i förtid!
    Ja, sjukvård överhuvudtaget ska vara Statligt styrd via Landstinget! Det är stort nog, regionstyrd vård blir för stor, och riskerar att tappa bort folket i periferin ännu mer!

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Det finns slöseri som beror på revirhävdande landsting. Exempelvis kan alla 21 landstingen köpa in svindyr utrustning och anställa dyr och kompetent personal som inte fullt utnyttjas i stället för att man t ex koncentrerar ifrågavarande behandling och utrustning-personal till exempelvis 4 ställen. Samordning av resurserna skulle nog bli mycket effektivare med staten som ansvarig. Rättvisan mellan landsändarna skulle också bli bättre och framförallt skulle vi få bättre ansvarsutkrävande. Men det som är mest upprörande är allt detta sölande med tid från första besök till insatt behandling och att det fått fortgå år efter år. I Danmark har man tagit tag i detta och tiden från diagnos till insatt behandling är 13 dagar.I Sverige är det fråga om månader! I dagens VK kan man läsa en insändare där någon opererat starr. Det finns tydligen en bra metod som ger full syn och en sämre (billigare) metod som ger en syn som inte är fullgod. Har man nedsatt syn även på det andra ögat får man den billigare och sämre operationen. Om jag fattat insändaren rätt. Det finns landsting där man kan få den bättre och dyrare linsen mot att patienten betalar mellanskillnaden.I Västerbotten är det förbjudet. Samma här. Huvudsaken är att vi alla är jämlikt blinda. Och nu kommer min slutkläm. Om det tillåts att patienten köper sig bra ögonlinser och snabba canceroperationer avlastas landstingen ekonomiskt och köproblemen blir mindre genom att patienter i landstingskön försvinner. Inte dör i förtid utan blir botade!

    • Mr Cool

      Bäste Marianne, du verkar ha svårt att förstå att privata vårdalternativ helt enkelt existerar för att det finns ett BEHOV. Inga verksamheter kan uppstå utan denna grundbult för skulle offentliga vårdalternativ fungera perfekt så skulle privata alternativ helt enkelt inte finnas. Samhällsekonomiskt så vore det dessutom vettigare att ge vård i förtur till de som har arbete så de snabbt kan återgå i produktion igen. Exemplet med Göran Persson som fick vänta lång tid trots att han uppbar landets högsta ämbete är skämmigt. Att Landstinget är en koloss på lerfötter är ett faktum och därför bör snarast läggas ned.

      Men en av mina nära och kära bor i ett f.d. öststatsland med starka kvarlevor efter kommunismen i form av korruption, ineffektivitet och resursslöseri. Hon drabbades i höstas av livmodercancer och kötiderna för operation var givetvis enorma. MEN i gammal kommunistisk anda så löstes det hela medelst en muta motsvarande 6000 sek till läkaren och operation var avklarad inom en vecka efter fastställd diagnos. Så i det kommunistiska idealsamhället är det uteslutande kapitalet som styr. Förr när det var total varubrist kunde man däremot köpa det mesta i specialbutiker (Pevex) om man betalade med amerikanska dollar. Den gamla kommunistiska iden om ”lika lön” oavsett arbete eller utbildning föranledde att de som satt i nyckelpositioner d.v.s. läkare, advokater, poliser, skattemyndigheter etc. tog MUTOR för att förbättra sin ekonomiska situation. Jag har vänner i exempelvis Ukraina som månatligen måste betala mutor till den lokala polischefen för att ”få vara ifred”. Sådan är kommunismen.

  3. lf

    Nu kommer min slutkläm.Vi kommer mer och mer att glida över till USAs system.
    Vård efter behov kommer allt längre bort.Vård efter plånbok kommer att styra i framtiden.
    Det är skrämmande.

  4. Marianne R Johansson

    Landstinget är Statens företrädare! Regionerna skulle bli större Landsting, med längre till folket i periferin, ingenting annat! Vad det gäller huruvida man ska den ena eller den andra linsen vet inte jag, det måste en läkare svara på. Men om vissa människor ska kunna ”betala” sig före i vårdköerna, så kommer ju det att innebära att de som inte har det hamnar längst bak i kön! Det blir vård efter råd, inte behov! Jag kan till och med se att det kan bli svårare att få den behövda operationen om man inte kan betala den själv! Ännu mera ökad klasskillnad och ojämlikhet! Men jämlikhet, lika värde och solidaritet är ju inte heller borgerlighetens styrka!

    • Mr Cool

      Marianne, du använder ordet KLASSKILLNAD med en negativ värdeladdning och jag utgår ifrån att du med klasskillnad menar pengar. Jag tänker om en stund åka in till kontoret och göra ett extra ryck, varför? Jo, det är för att tjäna mer pengar. Vet du varför jag en gång i tiden utbildade mig och bl.a. läste på Universitet? Jo, möjligheten att tjäna mer pengar. Vet du varför jag under hela mitt arbetsliv strävat efter att stiga i graderna på min arbetsplats och inte alltid känt efter om jag var sjuk? Jo, därför att jag då tjänar mer pengar och därmed får möjlighet att välja bl.a. bostadsområde där min familj kan känna sig trygg och mina barn en harmonisk miljö omgiven av folk med liknande värderingar. Utan pengar är inte detta möjligt. Detta kallar du säkert segregation men för mig är det någonting bra för vi har inte roligare tillsammans ju mer olika vi är. Vänstern tror ju att bara man kvoterar in misskötsamma bland skötsamma så blir allt bra men det är lika naivt som tron att om man slopar fängelser så upphör kriminaliteten. Ni vill ju dessutom återinföra frigivning efter halva strafftiden vilket säkert är sådant som skulle välkomnas av sådana som Göran Lindström (frigiven i helgen). Ett system där alla i stort sett har likvärdig standard oavsett insatser är rent förkastligt. Kommunismen i sig skapar ett samhälle med enorma klasskillnader där politiker, militärer och andra potentater åker gräddfil.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.