Dödsstraff för hädelse

Är det någon som till äventyrs tror att vi lever i en modern tid finns det orsak att tänka om. I Pakistan finns många som dömts till döden för hädelse (inom Islam finns andra uttryck för ”brottet”) och folk döms till döden ännu denna dag. Inom kristendomen finns motsvarande problem i många länder. Enligt 3:e Mosebok stadgas följande: ”Den som smädar Herrens namn skall straffas med döden, hela menigheten skall stena honom”. Tjusiga grejer, inga förskönande omskrivningar här inte. Även i Sverige har människor dömts till döden för hädelse och en hädelselag fanns ända till 1949 då hädelsebegreppet ändrades till trosfrid (inte att förväxla med kvinnornas rättigheter!) Först 1970 avskaffades resterna från 3.e Mosebok och lagen om trosfrid avskaffades. Våra lagar i detta hänseende har inte varit moderna särskilt länge och försök har gjorts att återinföra dessa hedenhösa hädelselagar.

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/satt-press-pa-pakistan/

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

 1. arne knudsen

  Konstigt vad religion kan ställa till med??
  Listan är lång,inte för att nämna någon specifikt,men ser ju att utbildningsläget,hänger ihop med religiös hjärntvätt.
  Är vi verkligen inte längre framme,än vi kan eliminera religionens förtryck.?
  Präster,patroner,o annat gottfolk har sedan fornminnes tider,förlitat sig på överhetens rätt,att ”disciplinera ”fotfolket.
  Dessutom kan vi ju prata om övergrepp begått i herrens namn,(tänker på kastration av Samer)
  o inte att förglömma Romernas förnedring,med tvångsaborter!!
  Som sagt listan är lång.
  Lätt att bliva ledsen;men hjälpa till vart man kan, o efter bästa förmåga.då blir Sverige ett bättra ställe att vara.
  Hälsning Arne.

 2. JT

  Intressant Håkan! Jag brukar tänka att det inte är religion som orsakar krig, utan vissa utövares brist på tolerans gentemot människor med andra övertygelser. Det problem du beskriver beror inte heller på religionen, utan är uttryck för de värderingar människor hade vid tiden när de heliga skrifterna nedtecknades. Jag tycker att religion och andlighet är värd ett bättre öde än att cementeras i tusenåriga skrifter.

  Undrar förresten hur länge de heliga skrifterna skulle kännas aktuella om de nedtecknades på nytt i vår tid?

 3. Pingback: Demonstrationer utan muslimer – eaqhan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.