”Folkomröstning” på Krim

I dag erövrar Sovjet…  förlåt Ryssland,  nytt territorium. Krim ockuperas. Enda sättet att öka folkmängden för ett land där männen super ihjäl sig och medellivslängden är låg?  En del svenska tidningar producerar nu vederhäftiga artiklar byggda på kunskaper i rysk historia och i ryska diktatorers beteendemönster. Läs gärna!

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/folkomrostningen-om-krim-ar-avgjord_3368498.svd

http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-ska-jalta-ater-symbolisera-sveket/

 

5 kommentarer

 1. Janne

  Har vi med detta en gång för alla avfärdat möjligheten att Krimborna faktiskt skulle vilja tillhöra Ryssland?

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Det strider mot internationella lagar. Tänk om en kommun i Norrbotten skulle vilja tillhöra Ryssland? Det är inte fel på Krimborna, det är fel på Putin.

   • Janne

    Världen vimlar av fall där folk på grund av dragning av administrativa gränser hamnat på ”fel” sida av gränsen eller i nationer där de inte känner tillhörighet. Frågan om Svenska utbrytarregioner kanske inte är så absurd som du verkar vilja få det att framstå. Det finns exempelvis platser i Tornedalen där folk hellre pratar finska än svenska och där man inte alls delar den svenska identiteten, vad den nu innefattar.

    I våra förhållanden är det jämförelsevis problemfritt att uttrycka en annan kulturell tillhörighet eller att leva på ”fel” sida om en nationsgräns. Kulturell mångfald ses oftast som något positivt och toleransen mot oliktänkande är oftast hög (ännu, ska kanske tilläggas). De sammanbindande kulturella uttrycken i landet är så intetsägande att de varken är inkluderande eller exkluderande.

    På andra håll i världen kan det betydligt svårare att leva som minoritet. Nationalstaten och de lagar som upprätthåller dess helgd skapar i de fallen en instängning i förtryck. Bara för att nationalstatens suveränitet upprätthålls av internationell lag, skapad av företrädare för nationalstaterna, innebär det inte att indelningen i all tid kommer vara korrekt.

    I fallet Krim törs jag egentligen inte tro någonting. Sanningen brukar alltid vara det första offret och jag har inga illusioner om att detta skulle vara något undantag.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

     Det innebär väl också att det inte är hälsosamt att börja flytta om världens befolkningar i en gigantisk etnisk rensning. Det hälsosammaste har visat sig vara att kunna leva tillsammans med andra människor oavsett religiös uppfattning,hudfärg, språk, firande av midsommar etc etc. Det som hände i Nazityskland, Jugoslavien, Kongo, Sovjetunionen etc förskräcker. Nordirland passar väl också i detta etniska-religiösa skräckkabinett.

 2. Marianne R Johansson

  Det är väl tyvärr så att av två onda ting, väljer Krimborna det som dom tror är det minst onda!
  I den Ukrainska regeringen ingår ett nazistiskt parti, och effekterna av det har inte låtit vänta på sig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.