Hjärnskakningar i idrotten

Ishockeyn torde leda hjärnskakningsligan  inom idrotten. Visst, boxning och andra slagsmålssporter ger för det mesta hjärnskakningar men antalet utövare är litet. Ishockeyn är nog världsledande som hjärnskakningssport. Mattias Weinhandl är den senaste ishockeyspelaren som får lägga av pga hjärnskakningar. Det har urartat så kapitalt att ishockeylagens läkare bör vara specialister på just hjärnskakningar. I varje omgång av SHL kan man räkna med 1-2 hjärnskakningar. På 50 omgångar blir det kanske 75 st hjärnskakningar. Och då snackar vi om EN serie. Ishockeyförbundet verkar ha noll koll eller så mörkar förbundet med vad man vet. Varje hjärnskakning ger obotliga skador och vid upprepade hjärnskakningar går det som för Mattias Weinhandl. Han hade dessutom oturen att överfallas med en klubba i ansiktet av ett tjeckiskt råskinn så han därefter spelade enögd.

Det är inte bara att enskilda ishockeyspelare som drabbas av rehabiliteringstid och får obotliga skador. Hjärnskakningar är också en bidragande orsak till demenssjukdom. Tydliga exempel på det är boxarna Ingo och Muhammad Ali. Dessa megakändisar har vi fått följa in i dimmornas värld, men ishockeyspelare glöms snabbt bort. The show must go on så de upphetsade hockeyreportrarna  gör som vår kung. De går vidare. Offren blir snabbt glömda när nästa match står för dörren. Vad bör då göras om man står inför den urspårade ishockeyn. En idé är att se till att straffen för de skyldiga motsvarar minst den avstängningstid som drabbar den hjärnskadade. Då handlar det inte om 3-5 matchers avstängning utan om månader. Ska man bättra på skydden kommer spelarna att se rent komiska ut. Axel- och armbågsskydd är fruktansvärda vapen mot huvudet så regelskärpningar är ett måste. Finns det flera förslag?

På 1950-talet spelade man barhuvade och sällan hörde man talas om hjärnskakningar. Nu börjar sponsorer dra åt sig örona inför den ökade produktionen av dementa.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

 1. Stefan Ekmark

  Hjärnskakningar ger många och svåra konsekvenser precis som skribenten ovan konstaterar. Dock är nog fotbollen en större bov i sammanhanget än hockeyn. Detta pga antalet utövare. Det sker ett stort antal hjärnskakningar på våra fotbollsplaner runtom i Sverige varje dag.

  I bägge fallen bör man nog se över regler för att minska antalet trauman mot huvudet. Inom fotbollen också se över skydd etc. Det finns bra sådana att ha i förebyggande syfte. Men att tala om huvudskador, skydd etc i idrottssammanhang är som att svära i kyrkan. Det får man helt enkelt inte göra. Då tar man hellre risken att drabbas av sjukdom senare i livet.

  Följande publicerades tidigare i år av Karolinska intstitutet och Oxfors University ”Huvudskada ökar risken för självmord

  [PRESSMEDDELANDE 2014-01-16] Personer som överlever kraftigt våld mot huvudet löper tre gånger högre risk att dö i förtid jämfört med normalbefolkningen – ofta i självmord eller nya allvarliga skador. Lindrigare skador som hjärnskakning fördubblar risken att dö för tidigt. Det visar en studie från Karolinska Institutet och universitetet i Oxford som publiceras i vetenskapstidskriften JAMA Psychiatry.” I detta fall talar vi inte om följder i form av sjukdom utan om död helt enkelt. Hela artikeln ser Ni här http://forcefieldheadbands.eu/artiklar-fakta-och-testdata.html .

  Så frågan är viktig och aktuell.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Att fotbollen skulle vara så drabbad av hjärnskakningar är en överraskning för mig. Är det nickningar av boll som kommer i hög fart som är boven?? Idrottsjournalister är ju knappast av sorten ”grävande journalister” utan fungerar väl till största delen som en del av showen. Kanske mediaföretagen premierar journalister som beter sig på det sättet. Det saknas ju inte ord som ”sänka” , ”krossa” ”hata” och dylika hetsande uttryck. I referat av lagsporter med puck och boll väl att märka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.