Behov av boende för äldre

Dagens omsorgsnämnd i Storuman blev min sista eftersom jag inte ställde upp i höstens val. Ärendena var de vanliga men ett ärende tycks återkomma med allt större tyngd och det är tillgången på platser i särskilt boende för äldre. En kö på 10 st äldre redovisades och dessutom finns många sökande under utredning av biståndshandläggarna. Risken är uppenbar att kommunen kan få betala straffavgifter framöver om kommunen inte kan erbjuda boende inom 3 månader till den som fått gynnande beslut på sådant. De här bristerna har kunnat förutses eftersom gruppen äldre-äldre växer och gruppen ifråga har allt större vårdbehov.

Hur handskar då kommunstyrelsen med dessa frågor? Hur ser den långsiktiga planen och de långsiktiga prioriteringarna ut? Ja det kan man fråga sig! Här satsas nu 17 milj (minst!) på att bygga butikslokaler för en stor byggkedja, XL-Bygg, med miljardomsättning. Måste vara fullständigt unikt i den kommunala världen! Om vi nu håller oss utanför Ryssland vill säga. Sådana beslut kommer huxflux som en blixt från klar himmel. Hur har diskussionerna förts om kommunens långsiktiga behov av lokaler för kommunens lagstadgade verksamheter? En bra gissning är att inga sådana diskussioner om prioriteringar har skett. Vad är viktigast? Snedvrida konkurrensen genom aktivt stöd till viss handlare genom att ta värdeminskning på mångmiljonbelopp eller att bygga boendeplatser för multisjuka äldre?

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

    Har företaget rätt kompisar i kommunledningen är det bara att springa dit innan konkurrenterna hinner före. Kompismygel i kommunpolitiken trodde jag bara fanns i Göteborg. Men jag hade fel!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.