KGB-agenten Guillou vann 2:a världskriget?

I alla fall ”vet” Guillou att det var Sovjetunionen ensamt som vann andra världskriget. Det vore ju landsförräderi av en fd KGB-agent att hävda något annat så det är inte märkligt. Hans senaste krönika i ämnet Andra Världskriget i Aftonbladet är ett förvirrat hopkok på ingredienserna USA-hat och kommunistvurm, som till sist hamnar i Vietnam. Om vi nu ägnar oss åt världskriget en stund kan följande hävdas. Hade inte USA gått in i kriget och Storbritannien inte förmått stå emot hade utvecklingen nog blivit fruktansvärd, både för Ryssland och övriga världen. Inklusive den moraliska stormakten Sverige.

Några fakta är följande:

1. USA, med god hjälp av Storbritannien, Australien m fl, förde tvåfrontskrig mot Tyskland och Japan. Sovjetunionen behövde alltså inte tänka på sin östra flank. Kriget mot Japan pågick i flera månader efter 9 maj medan freden i Europa firades.

2. Under hela kriget hjälpte USA Sovjetunionen med massiva leveranser av allehanda krigsmateriel inklusive lastbilar och flygplan. Det skedde under tyska ubåts- och flygattacker över Atlanten till främst Murmansk. Hundratusentals sjömän dog under frakterna över Atlanten under kriget och massor med fordon, flygplan och materiel hamnade på havets botten, men mycket kom också fram. Vid krigets slut stod USA för 70 % av världens totala militära produktionskapacitet. Man kan inte vinna krig bara genom att låta miljontals soldater dö.

3. USA och Storbritannien jagade ut Tyskland ur Nordafrika och invaderade Italien som på så sätt tvingades ur kriget. Här deltog förband från Polen, Nya Zeeland, Indien, Australien m fl.

4. Genom invasionen i Normandie, världshistoriens största landstigningsoperation, BEFRIADES Västeuropas länder och stora Tyska styrkor bands på västfronten.

5. Genom den Sovjetiska invasionen österifrån FÖRSLAVADES Baltstaterna och länderna i hela Östeuropa i 45 år.

6. Andra världskriget började inte med Tysklands överfall på Sovjetunionen utan långt tidigare. År 1939 ingicks en pakt mellan Tyskland och Sovjetunionen som innebar att de rovlystna länderna fick fria händer att ockupera andra länders territorier. Sovjetunionen fick enligt avtalet rätt att erövra östra halvan av Polen, Baltstaterna och Finland mm. Tyskland fick på sin lott den västra halvan av Polen och övriga Västeuropa inkl Norge och Danmark. Sovjetunionen överföll med Tysklands goda minne Finland i nov 1939 men fick på moppe ordentligt. När Sovjetunionen till slut gav sig (de hade skämt ut sig i världsopinionen) fick det utmattade Finland avträda bl a Karelen med etnisk rensning som följd. Finlands förluster i människoliv blev ca 22 000 och Sovjetunionens minst 200 000, varav en stor del Ukrainare! Sovjetunionen startade i Baltstaterna folkfördrivning av delar av befolkningen till Gulag. Den verksamheten fortsatte med förnyad styrka 1945 när Sovjetunionen återigen införlivat Baltstaterna i sitt ondskans imperium. Sovjetunionen bedrev också etnisk rensning i Polen. På direkt order av Stalin mördades 22 000 av Polens officerare och ledande intellektuella i Katynmassakern. En slags lobotomering av Polen. Ingen tvekan om att det var folkmord. Enligt reglerna i Nürnbergrättegången skulle Stalin ha dinglat i galgen för detta brott och dinglat i galgen hundratals gånger för andra brott han begick under sitt terrorvälde.

7. Räknar man antalet döda soldater står Sovjetunionen för en stor del delvis beroende på sättet att föra krig. Massanfall mot befäst fiende i våg efter våg ger till sist utdelning men till priset av massdöd hos soldaterna. Oskicklighet hos befälet en annan orsak. Stalin hade ju låtit avrätta stora delar av det högre befälet i den stora utrensningen 1937-1939. Västmakterna  däremot såg alltid till att ha materiell överlägsenhet i artilleri, flyg, stridsvagnar mm innan man gick till anfall. Enligt devisen ”det är bättre att fienden dör för sitt land än att jag själv dör för mitt land”. Exempelvis var 9 av 10 soldater som dog i Finska vinterkriget Sovjetiska.

Inget enskilt land kan ta åt sig äran av att ha vunnit kriget. Det är helt enkelt ett enfaldigt resonemang när så många länder deltog i kriget mot nazismen och fascismen inberäknat Japan. Men fira segern kan man ju göra med respekt för alla andras insatser.  Smolk i bägaren är dock att ett av de segrande länderna, Sovjetunionen, förslavade en rad länder i östra Europa under 45 långa år. Vi ser resultatet idag när dessa länder öppet föredrar EU och USA framför Ryssland som bara stått för förtryck, folkrättsbrott och elände. Av erfarenheten blir man vis.

Beträffande Vietnam så är det väldigt tyst i svenska medier efter 1967. Frånsett Guillous nostalgiutbrott med jämna mellanrum. Hur blev det? Frihet? Yttrandefrihet? Demokrati? Parlamentarism? Mänskliga rättigheter? Levnadsstandard jämfört med fria stater som t ex Sydkorea? Tystnaden är rent ut sagt öronbedövande om livet i Vietnam!

Etiketter: , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Hermann Wolf

  bara information till dig. Hälsningar Hermann
  (Quelle: Spiegel Online)

  Unterwasser-Objekte, Kampfflieger, Drohungen
  Skandinaviens Angst vor Russland

  07.05.2015, 10:13 Uhr | Anna Reimann, Spiegel Online
  Unterwasser-Objekte, Kampfflieger, Drohungen: Skandinaviens Angst vor Russland. Die skandinavischen Staaten sind beunruhigt über die Zunahme der militärischen Aktivitäten Russlands. (Quelle: Reuters)

  Die skandinavischen Staaten sind beunruhigt über die Zunahme der militärischen Aktivitäten Russlands. (Quelle: Reuters)

  Teilen
  Twittern
  Drucken
  Mailen
  Redaktion

  Mysteriöse Objekte vor den Küsten, Flugzeuge über den Ländern, Provokationen aus Moskau: In den nordischen Staaten wächst die Furcht vor russischen Aggressionen. Man plant eine gemeinsame Abschreckungsstrategie.
  Top-Nachrichten

  Drastischer Schritt: BND gibt NSA keine Internetdaten mehr. (Quelle: http://www.airlive.net)
  Gewaltfantasien der ”OSS”: Behörden in Angst, dass Terrorgruppe ”völlig durchdreht”. (Quelle: dpa)
  Flughafenbrand in Rom legt Flugverkehr teilweise lahm. (Quelle: AP/dpa)
  Oscar Carl Holderer, der letzte deutsche Ingenieur der Mondrakete ist tot (Quelle: dpa)
  Unterwasser-Objekte, Kampfflieger, Drohungen: Skandinaviens Angst vor Russland. (Quelle: Reuters)
  Auf dem Weg in den Stillstand: Großbritannien steht vor Wahlfiasko. (Quelle: imago/Archivfoto)
  Kein Aufbruch in Israel: Netanjahu schmiedet Hardliner-Regierung in letzter Minute. (Quelle: dpa)
  Was geschah im Cockpit der verunglückten Germanwings-Maschine? Hier das Protokoll nach der Auswertung der Daten. (Quelle: dpa)
  Turiner Grabtuch als Vorlage: Polizeiexperten rekonstruieren Gesicht von Jesus mit Spezial-Software. (Quelle: dpa/Rome Police)
  Unsere wichtigsten Themen

  5000 Soldaten nehmen in diesen Tagen Kurs auf das Meer vor Norwegen. Sie kommen aus zehn Nato-Mitgliedsstaaten. Ziel der Militärübung, die bis zum 13. Mai geht, ist der Kampf gegen fremde U-Boote. Zum ersten Mal hat das westliche Verteidigungsbündnis auch Schweden zu dem Manöver eingeladen. Nicht nur in den baltischen Staaten herrscht seit der Ukraine-Krise Alarmbereitschaft, auch in den skandinavischen Ländern wächst die Unruhe – sie registrieren russische Einschüchterungsversuche. Ende März erschien in der norwegischen Zeitung ”VG” ein Kommentar mit dem Titel ”Was, wenn die Russen kommen?” Norwegen dürfe nicht naiv sein, heißt es darin.

  Erst jüngst haben Schweden, Norwegen, Finnland, Dänemark und Island eine gemeinsame Abschreckungsstrategie gegen Moskau vereinbart. Es gebe einen veränderten ”Normalzustand”, zu dem man sich verhalten müsse, heißt es darin. ”Russlands Handlungen sind die größte Herausforderung für die Sicherheit in Europa.” Ende Mai wollen die skandinavischen Länder bei einem gemeinsamen Manöver der Luftwaffen Stärke beweisen.

  Warum fühlen sich die Skandinavier bedroht?

  Angebliche U-Boote

  Am Dienstag der vergangenen Woche hatte die finnische Marine in den Gewässern vor der Hauptstadt Helsinki ein unbekanntes Unterwasserfahrzeug geortet und Warngranaten abgefeuert. Finnlands Verteidigungsminister Carl Haglund sagte, es könne sich um ein U-Boot handeln, das das Gebiet nun verlassen habe. Im Herbst vergangenen Jahres hatte das schwedische Militär im Meer vor Stockholm nach angeblichen U-Booten gesucht – die Jagd nach den mysteriösen Unterwasserobjekten, die Anwohner beobachtet hatten, sorgte international für Schlagzeilen. Im November 2014 hatte Schwedens Premier Stefan Löfven erklärt, er sehe ”klare Beweise”, dass ein kleines U-Boot illegal schwedische Gewässer passiert habe – diese Einschätzung gilt bis heute. Woher das U-Boot stammte, ist immer noch ungewiss.

  Russische Militärflugzeuge

  Immer öfter kreuzen russische Militärmaschinen in den vergangenen Monaten den Luftraum nahe Skandinavien – oft fliegen sie mit ausgeschalteten Transpondern. In einigen Fällen gefährden die russischen Flieger Passagiermaschinen. Zum Beispiel im Dezember 2014, als ein russisches Militärflugzeug zumin

 2. Mathias

  1. Storbritannien hade ingen egentlig front mot sig från och med då tyskland invaderade sovjet utan i stort sett alla tysklands land och luft trupper sattes in mot sovjet. Usa hamnade i krig med tyskland då de gick in på japans sida och de gjorde inget militärt angrepp i europa förens 1942.
  Så Usa gick inte i krig mot nazisterna pga att de vore mer moraliskt riktiga än oss andra som du oftast säger utan om tyskland aldrig förklarat krig mot dem så hade de stannat vid ekonomiskt bistånd som innan.

  2. Absolut gjorde de det men de gjorde de för sin egen vinning i första hand och inte för att vara någon slags hjälpande samarit.

  3. Tyskland ville inte ha någon front i nordafrika men var tvungen att gå in där efter alla mussolinis mysslyckade militära operationer.
  Tror inte Italien lyckades med mer än en aktion under hela andra världskriget.

  4. Ja den landstigningen var stor men hur du än räknar så går de inte att jämföra med de trupper som var uppbundna på öst fronten då det under hela kriget var öst fronten som prioriterades till högsta grad från tysk sida.

  5. Ja det är sant.

  6. De stämmer förutom att du har fel vad gällerväst europa, norge och danmark då det endast handlade om östra territorium om det är oavsikligit av dig det låter jag vara osagt men jag har mina aningar :p

  7. Ja du har rätt i att de berode på sättet att föra krig på men utan det sättet hade sovjet fallit som frankrike som trots bättre utrustad militär och numerärt överlägens tyskarna kapitulerade för de såg ur långt de tagit sig och vilket pris det skulle kosta i mänskligt liv att trycka tillbaka dem.
  Men de vore kanske värt de för dem o slippa amerikanernas hån.

  Usa har enbart sitt läge att tacka att dem klarade sig ur andra världskriget hade de bytt plats med frankrike hade de slutat på samma sätt.

 3. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Det behövs nog doktorsavhandlingar för att försöka bena ut allt. USA insåg nog tidigt att de skulle dras in i kriget. Tyska ubåtar började uppträda vid USA:s östkust och fartyg med leveranser av krigsmateriel till Storbritannien och senare Sovjetunionen torpederades i allt större antal. Ett Europa som nazistisk tysk fästning kunde USA inte acceptera. Hitlers idé var spritt språngande galen från början till slut. Spiken i kistan var krigsförklaringen mot USA. Efter det började nedräkningen.
  Ingen vettig demokratisk människa kunde väl gilla det sovjetiska slaveriet men ”om din fiende är min fiende” kan väldigt omaka par bildas. Nöden hade ingen lag. USA måste rusta upp, vilket de gjorde med sanslös effektivitet, innan de var starka nog att gå över Atlanten. Under tiden hjälpte USA Sovjetunionen med enorma mängder krigsmateriel så att de kunde stå emot tills USA var redo vid kanalen i juni 1944. Ett av problemen för USA var att utbilda tiotusentals piloter, manskap till fartyg, arméer etc.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.