Senarelägg älgjakten i norr

Älgjakt i + 18 grader och ännu värre. Jägarna tycks dock vara ett förändringsobenäget släkte. Sedan hedenhös har älgjakten i norr börjat första veckan i september, vecka 36. På 1950-60-talet hade då redan hösten gjort sitt intåg och det var vanligt med snöfall första älgjaktveckan. Nu börjar hösten 3 veckor senare och lämplig klädsel för hundförare är T-shirt och kortbyxor. De stackars älghundarna har dock inte möjlighet byta till T-shirt.

Jag föreslår därför att älgjakten börjar v 39 i norr, vilket i år skulle inneburit 26 september. Inget s k brunstuppehåll vilket är en onödig svensk uppfinning. I Norge börjar man älgjakten sista veckan i september och har inget s k brunstuppehåll. I Norge ser man inga nackdelar med det. Om tillåten jakttid är v 39 – v 52 bestämmer jaktlagen själva när man jagar, precis som vanligt. Vill något jaktlag mot förmodan av djuramorösa skäl göra ett uppehåll för älgarnas parningslekar är det upp till dem.

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.