Ny bashastighet 40 i tätorter

Dagen efter mitt inlägg om ”det sunda förnuftets män” (det är uteslutande fråga om just män) i trafiken presenteras ett förslag om 40 km som bashastighet i st f 50 km i tätorter. Stockholm vill redan nu införa förändringen. Det är väl fråga om inte förslaget får hälsoeffekter på ”förnuftets män” som nu kommer att få kraftigt höjda adrenalinhalter. Dessa kränkta män kanske blir ännu farligare i trafiken än vad de redan är, vad vet jag? En som kommer att gnöla i högan sky är väl Aftonbladets motorredaktör. Jag blir jätteförvånad om jag har fel i denna spådom!

Bakgrunden till förändringen är att chansen till överlevnad är väsentligt högre vid 40 km än 50 km per timme. Många människoliv kommer att sparas. Om alla fordon tvingades köra i max 40 i tätort genom tekniska åtgärder med hjälp av GPS-teknik mm skulle antalet döda minska ännu mer. Varför inte också på 60-80-100 och 120-väg? Tekniken finns!  Det finns alltså potential att minska antalet döda per år i trafiken från ca 270 till under 100! Om viljan finns.

Det borde redan nu finnas möjlighet att genom frivilligt användande av teknisk hastighetsbegränsning få väsentligt billigare försäkringspremier. Och kanske skatterabatter.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.