Korruptionen Sverige i topp

Sverige är bland världens minst korrupta länder, faktiskt på 3:e plats. Det finns en länk till artikeln ifråga,

https://www.metro.se/artikel/ny-rapport-h%C3%A4r-%C3%A4r-v%C3%A4rldens-mest-och-minst-korrupta-l%C3%A4nder?fbclid=IwAR0hG5tNl7xkq_rdAevi35c-gX05XKT1oD04CcEAC4xdJaaMaVy_2eevus4

Demokratiska stater är som regel bland de bästa. Med demokratiska menas i regel parlamentarism med lagstiftande församling, fria val, fria media, yttrandefrihet, oberoende domstolar o s v. Några länder har sjunkit de senaste året t ex Polen, Ungern och Turkiet. Dessa länder håller tyvärr numera på att hacka på de institutioner som utgör grunden för demokrati. Ryssland har dalat under ett par årtionden och tillhör numera jordklotets mest korrupta länder.

Något man kan lägga märke till är att de forna kommuniststaterna i östra Europa har svårt för att fungera som fullt utvecklade demokratier och därmed kunna komma tillrätta med korruptionen. Danmark är i topp liksom de nordiska länderna och Storbritannien, Holland, Schweiz, Canada mfl.

Enligt många bittra män på de sociala medierna kan man tro att Sverige är bland världens mest korrupta länder men det är vi alltså mycket långt ifrån att vara. Det innebär inte att det inte finns korruption även hos oss som måste bekämpas genom rättsväsendet, media, interna kontrollrutiner i företag, kommuner-landsting, statlig verksamhet etc etc. Uppdrag granskning i SVT är ett utmärkt exempel på program som avslöjar och därmed förhindrar att korruptionen växer. Vi har egentligen alla ett ansvar för detta!

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.