Greta och klimatet

Greta, den numera världsberömda unga klimataktivisten, har drabbats av den kroniskt dåligt mående hatmobben på sociala medier. Hatstormen överträffas väl endast av den Kristdemokratledda hatstormen mot Annie Lööf. Vad har 16-åriga Greta gjort för att råka ut för denna vedervärdiga mobbning mot barn av s k vuxna män? Svaret känner de flesta till, Greta Thunberg har engagerat sig i den kanske viktigaste överlevnadsfrågan för mänskligheten, koldioxidutsläppen.

Greta har Aspergers Syndrom och på grund av detta engagerar hon sig energiskt i de frågor hon anser viktiga. Dessutom är hon uppenbarligen mycket intelligent och läraktig vilket kanske ytterligare stör dem som hatar. Jag tycker att Greta bör hyllas för att hon engagerar sig i en ödesfråga för oss alla. Greta är också mycket uppmärksammad internationellt och hon har talat inför FN och på World Economic Forum i Davos med många världsledare närvarande. Internationellt dominerar de positiva  omdömena helt. Eftersom Greta är svensk så kopplar media ofta ihop henne med Pippi Långstrump.

En annan tjej som fått tala inför FN och som fått Nobels Fredspris är Malala. Hon engagerade sig i alla flickors rätt att gå i skola i Pakistan vilket retade Talibanerna till den milda grad att de sköt henne i huvudet på skolbussen och hon var nära att förlora livet. I Pakistan hotades Malalas pappa till livet eftersom han uppmuntrade Malala att gå i skolan. I Sverige angrips Gretas mamma Malena Ernman i sociala medier för att hon uppmuntrar sin dotter att fördjupa sig i miljöfrågorna. Är det inte alla föräldrars uppgift att uppmuntra sina barn när de engagerar sig i viktiga frågor för samhället och mänskligheten?

Antagligen är jag ute och komplicerar för mycket. Allt kan kanske enkelt förklaras med att en del män som inte lyckats i skolan och i livet tycker illa om begåvade och kunniga flickor-kvinnor. I Sverige, i Pakistan och överallt på jorden.

Klimatförnekarna kallas dem som vill påskina att koldioxidutsläppen inte påverkar klimatet alls.Ofta hävdas att den accelererande uppvärmningen av jordklotet bara är en naturlig process beroende på variationer i solens beteende. Jorden har haft varma och kalla perioder beroende på detta och vulkanisk verksamhet mm. Läste om ny forskning på iskärnor i Antarktis. Koldioxiden i atmosfären har de senaste 800 000 åren varierat mellan 180 – 300 ppm. De senaste 3 åren är årsmedelvärdet 400 ppm. Om det nu är så att vi är på väg mot en varmare period geologiskt sett och vi dessutom eldar på med koldioxidutsläpp i enorm skala kan jag inte förstå annat än att Greta har rätt. Vi är på väg till helvetet för mänskligheten.

Göra sig lustig över att Greta åkte tåg till framträdandet i Davos. Ja, fortsätt med det! Det säger en hel del om dem som uttrycker sig så om en engagerad tjej!

 

Etiketter: , , , , , , , , ,

3 kommentarer

  1. Petter

    Kommenterar inte ditt inlägg om Greta för detta är tragiskt .
    Däremot de 800 000 år gamla ”luftbubblorna ” som ska bevisa nåt, en kompis till mig är professor inom detta område och han hävdar att det inte går att få fram detta ur så gammal is eftersom denna komprimerats så oerhört . Detta är antagande i en modell som ingen vet håller, alltså en gissning.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Kanske åtminstone en hypotes. Jag ger mig inte in i diskussioner i naturvetenskap eftersom jag saknar kompetens på området. Jag får hålla mig till linjen att kanske 100 professorer i klimatologi har mer rätt än 10 st som opponerar. Under alla omständigheter tror jag det är klokt att minska koldioxidutsläppen som en säkerhetsåtgärd och som en chans att minska uppvärmningen av planeten. Såg nyss att den pågående minskningen av glaciärerna i Himalaya kan påverka livsmedelsproduktionen för 100-tals miljoner människor nedströms. Vi kan stå inför framtida folkvandringar som får flykten från Syrien av likna en viskning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.