Penningtvätten

Den avslöjade ryska penningtvätten visar på en utbredd slapphet hos vissa banker när det gäller kontrollen. I det fall som redovisades i Uppdrag Granskning var det Swedbanks lettiska kontor som avslöjades. Hundratals miljoner från korrupta ryska oligarker och maffiosos med ursprung i den s k Magnitskij-affären hade slussats via Swedbank till påhittade företag med brevlådeadresser i skatteparadis, men även i Storbritannien. Det handlar om pengar som Putins fiende Bill Browder hade betalat in i skatt till den ryska staten. Pengarna stals alltså från det ryska folket med Putins goda minne. Advokaten Magnitskij som arbetade med att avslöja tjuvarna dödades i ett ryskt fängelse enligt sed i Putins Ryssland och Bill Browder bestals på sitt företag värt många miljarder. Men han har fått behålla livet. Hittills.

Nu blir det intressant att se reaktionerna i Sveriges största tidning Aftonbladet. Jag menar inte nyhetsrapporteringen och ledarsidan utan denna tidnings kulturredaktion och i synnerhet dess chef Åsa Linderborg. Hon har för vana att angripa dem som forskar om det nya auktoritära Ryssland och dess revanschism och fientlighet mot omkringliggande länder. Det gäller t ex forskare på Utrikespolitiska institutet. Putintrogna media som Russia Today anses som sanningssägare.  Den naturliga reaktionen måste väl nu bli den vanliga på denna kulturredaktion. Alltså Putin och Ryssland är utsatt för sedvanlig smutskastning från ”väst” och USA:s lakejer och är inte Bill Browder sionist? (Vilket han förstås inte är!) Men har man vänner som Israel Shamir kan man vänta sig vad som helst.

Alltså kom loss Åsa med bortförklaringar och Kremldyrkan.

 

Etiketter: , , , , , , , ,

3 kommentarer

  1. Pingback: Sweden discusses the Integrity Initiative and other McCarthyist campaigns | Activists for Peace

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Det var en lång utläggning. Ryssland är flitigt med påverkansoperationer på sociala medier och i media överhuvudtaget. Måltavlor blir naturligtvis svenska forskare och myndigheter som studerar ryska förehavanden. Åsa Linderborg, en fd? kommunist, som trots kommunistväldets totala kollaps fortsätter sin antivästliga propaganda med hjälp av diverse obskyra individer som i visst fall uppträder under olika namn och naturligtvis forskare som vanligen publicerar sig i vänsterextrema publikationer. Att anklaga någon för forskningsfusk är en klassisk metod för att svärta ned personen ifråga. Även om anklagelsen inte leder till någonting alls har man nått syftet att så tvivel och osäkerhet hos befolkningen vilket är ett huvudmål för rysk påverkan på opinionen. Aftonbladets kulturredaktion med Åsa Linderborg i spetsen är en av Kremls nyttigaste nyttiga idioter i arbetet med att plantera Putins syn på omvärlden hos den svenska allmänheten. Mycket märkligt egentligen med tanke på korruptionen, bristen på demokrati och våldet mot omkringliggande stater i Ryssland Today men det är väl USA- och EU-hatet som ligger och gnager hos övervintrade kommunister.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.