Kommunal mobiliserar

Kommunal bryter sig ur LO:s samordning av löneförhandlingarna. Det är sannerligen på tiden! Under årtionden har lönegapet ökat inom LO mellan de typiskt manliga förbunden och de typiskt kvinnliga. Enligt de avtal som träffats under lång tid har t ex undersköterskor sett ut att få minst likvärdiga löneavtal men har ändå halkat efter lönemässigt. Hur har det kunnat hända?

Jag tror att det gått till på följande vis. De förbundsavtal som träffats ser rimliga ut och alla ser nöjda ut trots skrala lönepåslag. Varför är de typiskt manliga förbunden nöjda? Ja väldigt nöjda!

Jag har varit facklig förtroendevald i Lärarnas Riksförbund och senare även suttit på arbetsgivarsidan. För något tiotal år sedan hade lärarnas löner vandrat ner i källaren och rekryteringsproblem visade sig. Lärarhögskolorna hade svårt att fylla platserna och studenter med mycket skrala gymnasiebetyg antogs. Arbetsgivaren bestämde sig för ”krafttag” och lärarna skulle under en 5-årsperiod få totalt 10 % mer än andra grupper, alltså genomsnittligt 2 % per år. Jag förutsåg genast vad som skulle hända, att lärarna efter dessa 5 år skulle ha fortsatt att förlora jämfört de mansdominerade LO-förbunden. Jag fick rätt! Hur kunde detta ske? Jag frågade en LO-ombudsman hur deras löner kunde öka betydligt mer än de centrala avtalen år efter år. Han svarade att de centrala avtalen bara var spel för galleriet och att de verkliga avtalen förhandlades fram i ”det lokala varvet”. Det hade jag förstås anat länge men fick mina aningar bekräftade.

De kommunalt anställda har inget ”lokalt varv” som ger några pengar. Här räknas noggrant intill sista kronan och hundradels procenten. Det har resulterat i att utbildade undersköterskor med ansvarsfulla och fysiskt tunga arbetsuppgifter har en skamligt låg lön jämfört med arbetare i t ex processindustri. Eller mindre än hälften av vad en del stuveriarbetare tjänar enligt tidningsskriverier.

Vi har långt kvar till en jämställd arbetsmarknad och Kommunal bör inte tjänstgöra som LO:s gisslan längre. Upp till kamp…

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

 1. Marianne R Johansson

  Bra där Håkan, precis så är det.
  Efter varje avtalstid om lönepåslag blir vi undersköterskor spottade på, känns det som! Hoppas på ett bättre lönepåslag nu!
  Annars kommer det att vara fortsatt svårt att rekrytera undersköterskor.
  Att jobba som undersköterska är ett riktigt ”finlir” då vi ska ta hand om människor i de mest utsatta situationer, och vi ska också bemöta anhöriga i olika faser sorg, chock….. Dessutom jobbar vi kvällar, helger, nätter när det för de flesta andra är självklart att vara ledig, året om julafton, nyårsafton, påsk, midsommar….nog är det väl förunderligt svagt och bedrövligt att sådant inte ska synas i lönekuvertet?!

 2. Mats

  Det här handlar ju om socialdemokratisk politik/manipulation. Att inte berörda har sett/förstått hur partiet arbetat för att ha en trogen/lojal skara socialdemokratiska arbetare som är lojal och hoppas och tror att det ska ske förändringar. Det är väl därför som kyrkan förlorat medlemmar… Om du arbetar och är trogen ditt parti kommer du förhoppningsvis få det bättre i ditt nästa liv. Pricha Sossarna!!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.