Coronahysterin

Pandemier har genom historien orsakat hysteri hos befolkningen. Egentligen inte obegripligt när liv och framtid hotas. Under Digerdöden drog t ex de s k flagellanterna omkring på Europas vägar ivrigt piskande sina kroppar blodiga för att blidka gudarna eller vad de nu trodde på. Jag tror inte att deras böner och beteende hade någon som helst positiv verkan, snarare tvärtom!

Coronapandemin är så pass allvarlig att vi ser tendenser till hysteriska beteenden i medierna, både i stora dagstidningar och förstås sociala medier. Chefredaktörerna på ansedda tidningar släpper fram artiklar från enstaka redaktörer som innehåller rena personangrepp på de myndighetsföreträdare som har den svåra uppgiften att ge regering och regioner råd och anvisningar. Ett mindre antal presidenter skämmer ut sig men det har kanske mer att göra med populariteten hos deras kärnväljare än hysteri. Ett slags ståuppkomik i buskisbranschen.

I DN  fanns för några dagar sedan en debattartikel undertecknade av 22 st forskare, varav flera från Umeå, där man tar heder och ära av statsepidemiologen Tegnell och övriga experter på Folkhälsomyndigheten som hanterar Coronapandemin i Sverige och ger regeringen råd. Det visade sig senare att debattartikeln byggde på en del helt felaktiga data.

Har professorer och andra forskare synpunkter går det säkert bra att kontakta Folkhälsomyndigheten direkt så kan de få korrekt information och kanske slipper skämma ut sig offentligt. Alarmismen i media skrämmer upp allmänheten och bidrar bara till överdrivna undergångsstämningar och i värsta fall ohälsa.

Vad som varit bra och vad som varit dåligt kan endast avgöras efter att pandemin är över om kanske 2 år och förhoppningsvis alla data finns tillgängliga. Nu liknar kritiken ofta pajkastning!

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.