Kommunismens skadeverkningar

Kommunismen har i samtliga fall jag känner lett till diktatur med en maktfullkomlig diktator i toppen. Exempel Sovjetunionen, Kina, Nordkorea, Kambodja, Cuba, Rumänien, Östtyskland, Ungern o s v. Det värsta är att skadeverkningarna är mycket långsiktiga vilket vi kan se i de länder som var s k ”öststater” Ungern, Östtyskland m fl. Ännu 32 år efter kommunismens sammanbrott har dessa länder inte blivit fullvärdiga demokratier utan försöker i vissa fall montera ned fundamenten för liberal demokrati vilken som alla vet? omfattar, fri åsiktsbildning, fri press, oberoende rättsväsende inklusive domstolar, korruptionsbekämpning, flerpartisystem, fria och oberoende val o s v.

Ett kuppförsök har ägt rum i Tyskland av nazistiska, nationalistiska kretsar med en avdankad ”prins” som ledare och problem med våldsbenägna nazzar har funnits ända sedan murens fall. I Ungern och Polen pågår försök att montera ned den demokratiska statens grundvalar samtidigt som dessa länder fått enorma summor i bidrag från EU till uppbyggnad av infrastruktur. I Ungerns fall har stora pengar från dessa EU-bidrag hamnat i mutkolvars fickor, mutkolvar som har nära anknytning till Viktor Orban. Den korrupte Viktor Orban som stöds av några f d öststater i EU.

De f d Warszawa-paktstaterna har svårt att hinna i kapp övriga EU-staters levnadsstandard p g a det snedvridna näringsliv de hade under Sovjetstyret som underleverantör till Sovjetunionens krigsindustri och omfattande korruption.

I Ryssland har Putins styre ändrat fokus från ökning av levnadsstandarden till produktion av krigsleksaker som avses användas för att återskapa anomalismen Sovjetunionen. Ryssland har ännu inte visat vilja att tillverka egna kylskåp, spisar, tvättmaskiner, dammsugare, bilar, toaletter etc utan köper dessa varor i den demokratiska världen. Rysslands s k ”näringsliv” tillverkar bombplan, missiler och stridsvagnar i stället. I många hyreshus i Ryssland delar hyresgästerna fortfarande toalett med andra och i andra delar av landet finns fortfarande utedass. Männens medellivslängd är mycket lägre än i ”väst” p g a omfattande alkoholism.

I stället för välstånd åt folket bjuder Putin på mördande och fängslande av politiska motståndare på hemmaplan och bombningar och mördande i grannländer i bästa Hitlerstil. Hur många moderna badrum skulle det ryska folket ha fått för alla dessa flygplan, missiler och stridsvagnar mm som förbrukats i det kriminella kriget mot Ukraina?

Etiketter: , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. brorson

  I uppräkningen av ”öststater” nämner du inte Ukraina separat, men Ukraina var ju ingen ”öststat”, utan en del av Sovjetunionen, och tillika den första sovjetrepubliken (före Ryssland). Har då den kommunistiska ränderna gått ur Ukraina, vars regim varken respekterar åsiktsfrihet, religionsfrihet eller privat egendom? Och har mördat sitt eget folk sedan 2014, när ett par oblast i östra Ukraina förklarade sig självständiga från Ukraina. Och som nu styrs av samma slags oligarker som Ryssland, men med pengar och vapen från ”väst”?

  Kul att du nämner oberoende rättsväsen som kännetecken för demokrati. Har Sverige det, med ordinarie domare som utses av regeringen och meddomare (nämndemän), som utses av politiskt valda organ, som kommunfullmäktige och regioner?

 2. GF.

  Eftersom stora delar av väst befolkning är indoktrinerat med rysshat av någon anledning, samt att både NATO och USAs vapen är riktade mot Ryssland, så är det ju inte så konstigt att Putin blir tvungen att rusta för att försvara den ryska befolkningen, det är ju länders ledares främsta uppgift
  Likaså i Ukraina där ryssar mördades av de ukrainska integral nationalist, är Putin tvungen att agera för att få stopp på mördandet av etniska ryssar!
  Det förstår man om man vidgar sin syn på konflikten!
  https://www.voltairenet.org/article218395.html
  Så om inte Putin hade haft det problemet, hade han nog fått tid och pengar över till dassholkar….förövrigt tyckte Lavrov, vid sitt besök här, att de svenska unisex toaletterna är bortom sunt förnuft…
  och det kan jag hålla med om, det är ju bara att fråga kvinnorna som skall sätta sig efter en man har ’vattnat guldfiskarna’.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dwJdOJ/lavrovs-angrepp-mot-svensk-toa-omanskligt

  • GF.

   Lite till som ’kanske’ öppnar de enögdas bild av konflikten.
   https://www.voltairenet.org/article217173.html
   https://www.voltairenet.org/article216738.html
   Och detta är Voltairenet.org som torde vara en av de pålitligaste källor:
   For 27 years, the Voltaire Network has been campaigning for freedom of thought, equal rights and brotherhood of arms. Now translated into several languages, we have become a source of analysis of International Relations used by many diplomats, military, academics and journalists in the world.

   We are not only journalists, but also and above all committed citizens who defend the United Nations Charter and the 10 principles enunciated by the Non-Aligned Movement in Bandung. We do not promote an ideology or a worldview, but we seek to develop the critical thinking of our readers. We privilege reflection over belief, arguments over convictions.
   Voltairenet.org.

   • R O

    Vem ska öppna ögonen!!!? skämtar du, du är den som borde göra det, öppna ögonen. Den organisationen måste var en av Putlers m.fl. helgalna despoters bästa fejkspridares favorit.
    Försök vara lite seriös, men jobbar du för FSB så gör du naturligtvis som du blir beordrad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.