Spelberoende och sannolikheter

Sannolikhetslära var nog inte ett nödvändigt kunskapsområde under stenåldern vad jag förstår. Spelbolagen härjade väl inte heller obegränsat på den tiden enligt mina ”studier”. Den mänskliga hjärnan är alltså inte anpassad för de stora talens matematik när det gäller sannolikheten att vinna storvinster som i ett slag löser alla ekonomiska problem.

Men det finns hjälp!

Antag att sannolikheten att vinna en storvinst är en på etthundratusen (1/100 000). För att få en uppfattning om visheten i att spela bort den egna och familjens ekonomi kan följande övning göras. Ett gott råd, börja tidigt på morgonen när du har minst ett par dagar lediga! Räkna högt ett, två, tre, fyra … osv tills du till sist om några dagar kan utropa ”etthundratusen” om din röst hängt med så länge! Så jobbigt och meningslöst är det att tro att ”JUST DU” av alla dessa etthundra tusen ska få en högvinst som löser alla dina ekonomiska problem.

Det är denna brist i vår hjärnas funktion som spelbolagen utnyttjar i sin påträngande och guldglittrande reklam så fort man går in på t ex Facebook.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.