Spelbolagen skördar offer i snabb takt.

Hur kan detta få fortgå i vårt land? I medier lyser guldglänsande, blinkande och aggressiva annonser en i ansiktet, i tidningar, på Facebook etc etc. En särskild vokabulär har utvecklats, ”fri spins” och allt vad det nu heter. ”Du får 500 SEK av ”spelbolaget” som du kan starta med”! Trots försök av en minister i S att lagstifta har det inte blivit bättre, snarare värre! Kan det möjligen bero på att politiska partier i Riksdagen tjänar stora pengar på människors spelberoende? Främst då S men även M sägs tjäna pengar på spel och dobbel.

Men låt folk spela säger en del, det är väl självförvållat om spelandet bli maniskt. Jag har sagt det förr och säger det igen. Stenåldersmänniskan i oss har inte en hjärna som klarar det spelbolagen utnyttjar, nämligen begreppet sannolikheter. Även om sannolikheten att vinna en storvinst är 1 på 100 000 innebär det inte att du kommer att vinna om du köper 100 000 lotter, spins eller vad det nu heter. Slumpen avgör. Prova att räkna högt till 100 000, en, två, tre etc till 100 000 så får du en viss insikt i vilken vinstchans du har. När rösten tagit slut kan du tillåtas räkna tyst! Tänk på att göra uppehåll för måltider, toalettbesök och sömn.

Priset för det grasserande och reklamdrivna spelvanvettet är familjetragedier, dåligt mående och självmord. 0,5 procent av svenska folket har ett spelberoende, d v s 50 000 personer. Spelberoendet drabbar dessutom familj och närstående, partner, barn, barnbarn, föräldrar, far- och morföräldrar etc. Det är då fråga om 10-20 personer som är indirekt indragna i spelträsket. Löner, sparkapital (eget och anhörigas), hushållsmaskiner, bil, bostad, möbler, släktklenoder, ärvda smycken etc åker in i spelkvarnen. Moralbegreppen suddas ut precis som vid alkoholberoende. Minst 500 000 svenskar blir direkt och indirekt påverkade av spelberoendet.

Enligt en studie vid Lunds Universitet är andelen självmord hos personer med spelberoendediagnos 15 ggr högre än hos befolkningen i stort.

Detta måste få ett slut! Dags för skarp lagstiftning!