Trumps diagnoser och NATO

Donald Trumps brorsdotter Mary L Trump blir helt sannspådd om detta missfoster till presidentkandidat, Gud förbjude, blir USA:s president 2025-2028. Trumps uttalanden om att ge Putin fria händer mot ett tiotal stater som från och med nästa år inte når upp till 2-procentmålet innebär att hela idén med ömsesidigt bistånd spolas och att NATO upphör i den form vi ser idag. En present till Putin som kan börja anfalla demokratiska länder, ett efter ett. Risken är uppenbar att USA också upphör att vara en demokratisk stat. Det var nära statskupp vid stormningen av Kapitolium i januari år 2021 och får Trump 4 år på sig kan det vara godnatt. Och hur tänker man i Canada som är det land som betalar minst till försvaret i relation till BNP av alla NATO-stater. Tänker Trump säga till Putin, ta för fan vad du vill ha av norra Canada för Canada betalar inte försäkringsavgiften. Jag har inga problem med att NATO (och USA) sätter press på stater som inte når upp till 2 % av BNP men den ömsesidiga försvarsgarantin är själva grundbulten i NATO och får inte ifrågasättas. Annars kan den andra ”diagnosen” Putin börja plocka NATO-länder ett efter ett och övriga NATO-länder står och pekar på varandra hela tiden.

Donald Trumps brorsdotter, psykologiprofessorn Mary L Trump, publicerade inför valet 2020 boken TRUMP-TOO MUCH and NEVER ENOUGH. How my family created the world´s most dangerous man. Turligt nog för mänskligheten och brorsdottern förlorade Trump valet hösten 2020. Trumps diagnos har förvärrats sedan boken skrevs, det är lätt att inse. Mary L Trump försöker spåra Trumps beteende till situationen under Trumps uppväxt med en auktoritär pappa och en svag mamma. Båda föräldrarna var också uttalade rasister. Donald Trump hade beteendeproblem i skolan och han sattes av sin pappa på en internatskola med strikta regler. De korta högskolestudierna bedrevs på en militär skola, inte på något av USA:s många toppuniversitet. Målsättningen var att Donald skulle överta fastighetsimperiet, inget annat. Hans kunskaper i världens historia är nog därför ytterst rudimentära vilket ofta avslöjades under hans första presidentperiod. Redan i tonåren skaffade sig Donald lyxiga tjänstebilar med privatchaufför. Han, ynglingen, skulle ju ge ett gott intryck vid besök på de stora bankerna. Denna lyxprisse är de lågutbildades stora idol i USA.

Trump som ny president är en leksak i händerna på Putin, Xi, Kim Jong UN, mullorna i Iran etc. Narcissister är ohyggligt enkla för professionella stater och diktaturer att hantera. Bara skryta lite lagom så växer tuppkammen.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

13 kommentarer

 1. Basic Rules

  Håller mig till en sak;
  Saken är att USA inte är någon demokrati- det är en oligarki – Och ter dig mer och mer likna en Bananrepublik, med korruption och rättssystemets förfall som typiska drag.
  En tragisk utveckling för ett land som var ett föredöme med sin förmåga upprätthålla konstitutionen.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Nog är väl USA en demokrati. Långt före Sverige blev en demokrati. Sverige tillsätter fortfarande statschef genom avel. USA:s befolkning väljer vart 4:e år president och regering. Delstaterna väljer guvernör och delstatsregering. Vid presidentvalet har dock medborgarna i delstaterna olika vikt. En väljare i en glesbygdsstat har högre vikt och i folkrika stater mindre vikt. DET är ett avsteg från principen om alla rösters lika värde. Trixande med valkretsarnas gränser är också ett återkommande problem men som helhet är USA, ännu så länge, en demokratisk o

   • brorson

    Hur kan man påstå att USA är en demokrati och blev det lång före Sverige. (Inte särskilt) långt före Sverige var USA ett slavsamhälle och t.o.m. presidenterna ägde slavar. Och sedan slaveriet formellt hade avskaffats, fråntogs de befriade slavarna alla mänskliga rättigheter och hindrades utnyttja sin rösträtt.

    Dessutom bedrev den amerikanska staten efter segern i inbördeskriget ett fasansfullt utrotningskrig mot landets urinvånare, som sent (1930-talet?) kom att få amerikanskt medborgarskap. Svälten användes som vapen genom den systematiska buffeljakten. Hur många urinvånare som härigenom lönnmördades, eftersom de inte var folkbokförda. Och än idag finns många både formella och informella hinder för amarikanska medborgare att utöva sin rösträtt, vilket är en grogrund för Trumps påståenden om stulet val.

    Det är dessutom en parodi på demokrati när valresultat bestäms av domstolalar med politiskt tillsatta åklagare och domar. Och presidenkandidaterna driver skådeprocesser mot varandra. Som om Kristersson skulle stämma M. Andersson på enorma skadestånd för att tömma sossarna valkassa och förbjuda henne att kandidera i nästa val.

    Dessutom är USA inte ens formellt en demokrati, i varje fall inte en parlamentariskt demokrati, eftersom systemet bygger på maktdelningsläran, som dock inte hindrar presidenten att enväldigt starta krig. Som våra medeltida kungar. Om vad som helst som har något system med folkvalda politiker kan kallas demokrati, så är även Kina en demokrati. För att inte tala om Ryssland. som har en mer demokratisk konstitution än USA.

    Att USA hjälpte de demokratiska krafterna i Europa + Sovjetunionen till seger i andra världskriget, ändrar inte USA:s egen solkiga historia. Detta bidrog i någon mån också till en viss demokratisering i USA. därigenom att de amerikanska soldater av afrikanskt ursprung som stridit i Europa fick ett ökat självförtroende och vågade kräva mänskliga rättigheter även åt de själva. Men vi, som är gamla nog (och det är väl även du, Rombe?) har inte glömt det skoningslösa motstånd som medborgarrättsrörelsen mötte under 1950- och 1960-talen.

    Dessutom tycker jag att du, Rombe, har en förlegad och romantiserad bild av Nato, som enbart en försvarsallians, som kanske var sann under kalla kriget. Men inte nu längre. Nato har fått nya medlemmar, som till viss del domineras av ultranationalister, som hoppas på en återerövring av territorier som tidigare har förlorats till Tsarryssland eller Sovjetunionen, Biden verkar nu vara beredd att offra Israel för att vinna kriget i Ukraina.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

     USA har valt sin kongress och sina presidenter (statschefer) sedan konstitutionen antogs 1788 medan i stort sett hela den övriga världen tillsatte sina statschefer genom kungars och drottningars aktiviteter i sänghalmen. Nu är det ett fåtal länder som tillsätter statschefer på detta lotteriliknande vis, t ex Sverige. Nutidens kungar och drottningar, åtminstone i Europa, saknar dock formell makt att fatta politiska beslut men deltar i statliga ceremonier som förvirrar en hel del människor om vad som faktiskt försiggår. USA har haft att handskas med arvet från Europa, en del bra t ex demokrati och jämlikhet men också dåligt som handeln med och användningen slavar. Slaveriet avskaffade USA i och med nordstaternas seger i inbördeskriget 1867. Jag delar i stort sett din beskrivning av behandlingen av urfolken, indianstammarna och rasismen som fortfarande existerar. Jag minns mycket väl segregationen i skolorna och uppdelningen av sittplatserna i bussarna så sent som på 1960-talet trots att Högsta Domstolen 1954 hade beslutat att skolsegregation var olaglig. Jag var 20 år och gillade jazzmusik och hade många idoler, de flesta svarta och blev fullständig chockad när sanningen gick upp för mig. Billie Holidays sång ”Strange Fruit” får mig fortfarande att känna rysningar. Amerika (USA och Kanada) var för mig och mina skolkamrater på 1950-talet drömlandet på jorden men vi togs ur villfarelserna vartefter. MEN! USA och Canada var starkt bidragande till att Axelmakterna förlorade andra världskriget. Hade det inte skett hade järnridån (Tysklands eller Sovjetunionen) gått vid Atlantkusten och Japan styrt Kina och Korea mm. USA är formellt en demokrati genom att president och regeringar tillsätts och avsätts av folket i demokratiska val och detsamma sker i delstaterna. I Ryssland förekommer numera ingen demokrati utan landet styrs av en självhärskare, tyrann, som allsmäktigt styr ”valet” och mördar politiska motståndare. I Nordkorea och Saudiarabien tillsätts statschef genom aktiviteter i sänghalmen. Kina är en diktatur och det enda tillåtna partiet, kommunistpartiet, styr enligt principen proletariatets diktatur. Kommunistpartiets medlemmar är bara en liten del av det kinesiska folket. I USA kan det bli så att om Trump vinner presidentvalet avskaffas demokratin genom en statskupp. Det var nära ögat i januari 2020! Men det var europeer som invandrade till Amerika, det var europeer som tillfångatog medborgare i Afrika och fraktade dem till Amerika under omänskliga förhållanden och sålde dem som slavar, det var europeer som tog landet från urfolken på den amerikanska kontinenten i Guds namn. Det var europeer som med inspiration från bl a Paris införde folkmakt i USA. Det var svårt och det blev inte perfekt på en gång.

   • Basic Rules

    Du måste se till det större perspektivet dvs ur federalt perspektiv.

    Det finns ett uttryck i USA som lyder ”Doners make elections not Voters ” – därför talas det ofta om ”The uniparty ”, dvs enpartiet som på replipukansk sida innefattar s.k. Rinos/Republicans in name only.
    Samma intressen (oavsett parti) styr politiken i högsta grad då det gäller prioriteringar i utrikespolitiken – mer pengar till MIC som i sin tur gynnar deras politikers kampanjer – inhemska problem som södra gränsen, kriminalitet, infrastruktur etc försummas, då det inte gynnar deras personliga intressen.
    Att tro att Trump eller RFK jr f.d. demokrat omedelbart skulle kunna ändra på detta är löjligt – maktapparaten inkl. CIA, som byggts upp under årtionden styr i dag mer än nånsin USA – who is in charge – inte Biden i vart fall.
    Med dessa gemensamma intressen (Uniparty) är det mycket svårt vända skutan, väljarna har inget alternativ som det sett ut under årtionden. Först i november får vi svar om något nytt kan åstadkommas, som gynnar det amerikanska folket och inte globalistiska neocons i kongress, DC och donatorerna- Oligarkin.
    Lyssnar man på kända ”republikaner” som Mitch McConnel, Lindsey Graham och Mitt Romney är det som att lyssna till Chuck Schumer, demokraternas ordförande i senaten – det är INGEN skillnad.
    Hotet kommer inte från Trump eller RFK jr utan från ”the deep state”.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

     Trump kan hitta på en hel del som ger Putin fria händer i Europa och då får vi samma situation som när Hitler och Stalin gjorde sin uppdelning av Europa våren 1939. ”Du tar det så tar vi det”. När USA via den hårda vägen ”Pearl Harbour och risken för Tysklands och Japans erövrande av Eurasien förstod USA till sist att ett mörker höll på att lägga sig över den demokratiska världen. Hade inte USA blandat sig i hade Sverige blivit en lydstat under endera Hitler eller Stalin. Europas demokratiska länder som är med i NATO borde omedelbart växla upp försvaren till minst 4 % av BNP. Det håller på att brådska med uppvaknandet från sovandet och snarkandet! Jag får allt tydligare vibbar om att KGB (Putin) har en hållhake på Trump från Trumps hotellvistelse i Moskva för 20-30 år sedan. KGB har varit mästare på dolda kameror..

     • Basic Rules

      Det var FDR denne ”milde” USA president som ville ha krig med Japanerna, först genom omfattande sanktioner. Sen lämnades Stilla havsflottan – efter övning – kvar i Pearl Habor mot flottans starka rekommendationer att detta kunde provocera fram ett krig . På FDRs order skulle flottan nu ankra upp i Pearl Harbor, i stället för att som vanligt återvända till hemma basen i California – och Japan gick i fällan med känt resultat. (USA ville/vill inte ha någon konkurrent i stilla havsområdet, hegemonin hotades). Detta är historiskt belagt av bla Col Douglas Macgregor fd US Army (militär strateg, författare och PhD) – men nämns inte officiellt i historieböckerna så klart.

      FDR/Franklin D Roosevelt.

     • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Denna teori om dold konspiration angående Pearl Harbour har stötts och blötts ända sedan Japans anfall hände, men har aldrig gått i mål. Den källa du nämner har jag nog inte läst trots flitigt läsande om starten på WW2 i över 60 år. Jag får väl söka och den som söker han finner, heter det ju. Japan, Tyskland, Italien bildade de s k Axelmakterna som var imperialistiska och krigiska makter som den demokratiska världen måste ta itu med innan det var för sent. USA vaknade. Sverige bevarade sin frihet och demokrati tack vare uppoffringarna från framförallt USA, GB, Australien, Nya Zeeland, Indien m fl. Sovjetunionens kommunistiska diktatur var först i maskopi med Hitler vilket Baltstaterna, Finland och Polen fick erfara sommaren-hösten 1939 men sedan fick ju Kamrat Hitler för sig att i juni 1941 försöka sluka Sovjetunionen med känt resultat. Demokratiska stater startar aldrig krig mot andra demokratiska stater, det är nyckeln till fred på jorden. Stater uppbyggda kring en aggressiv religion vill jag inte beteckna som fullt ut demokratiska.

 2. Basic Rules

  Om du nån gång kunde hålla dig till det jag i detta fall skev och inte sväva ut i vidlyftiga monologer då du säkert redan ”säkrat upp” dina följare inom kommunen, ca 10 st. Som gammal politiker har du säkert koll på vem som är för och emot dig.
  Konspirationsteori är ett vedertaget och nedlåtande sätt kommentar annan, då man inte vet bättre.
  Den händelsekedja jag beskrev ovan, kommer ingen undan – den är ett faktum !

  PS! Ser fram emot nästa nya ”grej”.
  God Helg !

 3. brorson

  Om Biden är senil eller låtsas vara senil för att dölja att klavertrampen varit avsiktliga, låter jag vara osagt. Men härigenom har han kommunicerat sina krigiska avsikter, utan att de har tagits på allvar. Möjligen av Putin. Och nog finns det större anledning att oroa sig för senil-Joes diagnoser än den fyra år yngre Trumps. Bidens senilitet visar sig i att han missat händelseutvecklingen efter Trumans tid som president, ni vet han som beordrade atombomberna över Hiroshima och Nagasaki, när Japan redan var besegrat på alla fronter utanför Japan och uppenbarligen inte ens hade ett fungerande luftförsvar.

  Det var Truman, som avgick som president 1953 (Biden var då tio år), som startade kalla kriget och gjorde USA till en ytterst agresseiv, imperialistisk stormakt, som verkligen inte stödde några demokratier, med undantag för USA;s allierade i Västeuropa. Truman var ”Demokrat”, liksom företrädaren Rosevelt – och Biden. Som verkar vilja gå till historien som en ny Rosevelt, som krigspresidenten som vann Tredje världskriget, utan att ha startat det. Men kanske har startat det genom ombud?

  Teorin hatt Rosevelt hade provocerat Japan till anfallet mot Pearl Harbor 7 januari 1941 kände jag inte till, innan Basic Rules skrev om det. Men man kan ju inte veta allt, vilket f.ö. inte bara gäller mig, utan även Rombe och Basic Rules. Jag har noga studerat både förspelet och inledningen till kriget i Europa, men inte lika ingående beträffande kriget i Fjärran Östern. Jag finner det dock mycket osannolikt att Rosevelt avsiktligt skulle ha offrat så mycket för att provocera ett japanskt anfall.

  Det finns dessutom mer trovärdiga förklaringar till att det japanska överraskningsanfallet lyckades. För att undgå upptäckt hade de japanska hangarfartygen seglat utanför den amerikanska signalspaningens räckvidd. Den första anfallsvågen upptäcktes av markbunden radar på den hawaiiska huvudön en knapp timme före anfallet. Man trodde först att det var fel på radarn, men när det konstaterat att så inte var fallet, hade en av de amerikanska soldaterna försökt larma sitt befäl med upplysningen att det han sett på radarn var ”ovanligt”. Befälet, som hade ont om tid, hade avfärdat varningen med att det var en väntad förstärkning med bombflyg från USA.

  Att en sådan förväxling skett, är inte alls osannolikt. Jag har själv arbetat inom luftbevakningen inom det svenska flygvapnet och vet hur lång tid det tar att få fram exakta uppgifter om bl.a riktning. Den japanska anfallsvågen kom från nordost. Den väntade amerikanska förstärkningen borde ha kommit från nordväst. Dessutom rådde delvis radarskugga., vilket gjorde att fortsatta observationer inte kunde längre kunde föras när 20 minuter återstod. Lägg också märke till att radar då var en ny uppfinning, med ytterst begränsad räckvidd.

  Att USA och de europeiska kolonialmakterna hade som syfte att skydda demokratin är rent nonsens. Men Japan behövde råvaror till sin krigsindustri och råvarorna finns i de brittiska och amerikanska kolonierna. För att bygga upp sin krigspotential och vinna kriget måste Japan tillfoga USA ett förödande nederlag i början av kriget. Det visste naturligtvis Rosevelt, men inte den amerikanska allmänheten. Om inte Japan hade slagit till först, hade han troligen själv blivit tvungen att starta kriget i Fjärran Östern. Vilket inte bevisar att han faktiskt gjorde det. Det finns däremot ingenting, som tyder på att Ryssland kommer att ge sig på andra länder i Europa efter en seger i Ukraina.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Beträffande Putins avsikter så har han i minst 24 år uttalat dem tydligare och tydligare, även på internationella konferenser, och det är återupprättande av Sovjetunionen. Dessutom en intressesfär som omfattar Nordkalotten, Svalbard mm.

 4. brorson

  Att Sovet var i ”maskopi” med Hitler tycker jag inte är ett helt korrekt ordval. Den brittiska politiken vid den tiden var att avvärja den tyska revanschlystnaden mot de europeiska Atlantmakterna genom att erbjuda erövringar österut i stället, Churshill hade med sin militära erfarenhet (han hade varit både krigskorrespondent och officer) en mer realistisk inställning till detta .Han såg Tyskland som en närmare fiende i både tid och rum. Först skulle Tyskland besegras, därefter Sovjet. Men det senare blev inte av, eftersom folken även i Västeuropa var trötta på krig efter segern över Tyskland.

  Men inte nu längre? Alltnog, Sovjet tog chansen att vinna både tid och terräng genom att erbjuda Hitler fria händer västerut plus halva Polen.
  Men det tyska anfallet mot Sovjet kom tidigare än Stalin hade räknat med. Sovjet hade då väl förberedda planer på en snabb erövring av Tyskland, men hade fortfarande inte den militära kapaciteten som behövdes för att genomföra detta. Man lyckades ju inte ens försvara sina nya gränser mot Polen.

  Tyskland hade börjat rusta upp för revanschkrig redan före Hitlers makttillträde, medan Hitler satt i fängelse för ölkällarkuppen 1925. Men i viss mån lyckats dölja den påbörjade upprustningen genom att i stället för att använda den tyska industrin, tillverka ubåtar i Spanien och flygplan i Sverige.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Stalin var nog inte helt oskyldig, han trodde att han hade gjort en bra deal med Hitler och det blev total helomvändning i Sovjet. Allt negativt om Hitlertyskland skulle omedelbart avlägsnas (sidorna rivas ut) från böcker i de ryska skolorna och biblioteken. Stalin fick ett mycket fett byte i halva Polen, Baltstaterna och Finland. Stalin och Hitler – kaka söker maka. Stalin blev så chockad att han blev deprimerad och var handlingsförlamad i flera dagar. Senfärdigheten kostade många sovjetiska divisioner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.