Västvärldens hyckleri om Saudiarabien

Förljugenhet har under lång tid präglat västvärldens relationer till Saudiarabien. Stålar, kontrakt, olja och strategiska överväganden i Mellanöstern har konsekvent prioriterats över klarspråk om demokrati och mänskliga rättigheter.

I Sverige har de fyra senaste regeringarna – Göran Perssons sista S-ministär, alliansens två under Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfvens rödgröna – alla vid olika tillfällen trasslat in sig i pinsamma självmotsägelser och dubbelspel när de försökt rädda vapenexport, lukrativa avtal, diplomatiska relationer eller smutsigt stöd i solkiga FN-korridorer.

Faktum är att Sverige hört till de värsta hycklarna på området. Helt i enlighet med en stolt svensk utrikespolitisk tradition av självbedrägeri, fina, tomma floskler och undfallenhet inför despoter.

En följd av västländernas ovilja att tillämpa ett uns av sina principer och riktlinjer i kontakterna med Saudiarabien har blivit att deras trovärdighet sjunkit även i andra konflikthärdar.

I den pågående, globala kraftmätningen mellan olika samhällsmodeller inför resten av 2000-talet – liberala, öppna demokratier vs auktoritära antiliberala regimer – gör sådana dubbla måttstockar också stor skada.

Vem kan ta maningar och deklarationer om demokratiska ideal på allvar, när de alltid skjuts åt sidan så fort militära och finansiella intressen står på spel?

Saudiarabiens regim har fått göra nästan vad det vill i förtrycket av sin egen befolkning. Den har kunnat stödja och finansiera islamistisk terror runt om i världen. Och den har haft relativt fria händer att föra ett aggressivt krig i regionen (det i Jemen räknas nu till en av världens största humanitära katastrofer).

Men omvärlden, inklusive Sverige, har trots det gång på gång, med särintressen viskandes i öronen, betonat hur viktiga och goda relationerna till landet är. Det är fortfarande Sveriges hållning. Den moraliska integriteten vore svår att hitta ens med mikroskåp.

Definitiva besked saknas ännu, men om uppgifterna bekräftas att den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi styckmördats på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, står västvärlden inför ett avgörande vägval: Fullfölja hyckleriet till varje pris eller äntligen ompröva relationerna till en av världens värsta diktaturer? När ska det få vara nog?

********

Några fler krönikor på temat:

Sveriges utrikespolitik fortsätter att sakna substans

Sveriges pösiga självbild och naiva syn på FN

Dyrkan av FN en del av Sveriges utrikespolitiska förljugenhet

En stafettpinne av hyckleri i svensk politik

Partners när det passar, förtryckare när de störtas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.