Ska djurskyddslagen gälla äldre?

I kvällens ’uppdrag granskning’ hade man undersökt hur de äldre har det i landets äldreomsorg. I Timrå hade man i år sparat in terapin på äldreboendena. Den sparade vi in i Storuman för flera år sedan. Äldre får ligga ensamma och i vissa fall dö ensamma enligt programmet. I programmet skylls allt nuvarande elände på finanskrisen vilket är att grundlura folk. Nuvarande situation har skapats under den längsta högkonjunktur som världen skådat. Finanskrisens eländen börjar först under andra halvan på 2009 påverka kommunerna och med full kraft från år 2010. Signaturen K-R H har kommenterat i min blogg (jag förstår vem K-R H är) och beskrivit problemen i Lycksele med vanstyre och penningslöseri i industrihusbolaget där vi talar om betydligt större summor än i Storuman. Det här visar på frestelserna att i goda tider sätta sprätt på pengar i industribolag, utvecklingsbolag, flygplatsbolag, överstora sporthallar etc etc. När de dåliga tiderna kommer tycks de här extraordinära utgifterna i kommunbudgeten med kommunstyrelsen som kontohavare vara omöjliga att operera bort. I stället vänds blickarna genast mot kommunens lagstadgade kärnverksamheter skola och omsorg.

För ca 20 år sedan fick jag besök av någon som ville titta på min hundgård eftersom jag hade registrerad kennel. Jag fick mig till livs detaljerade förhållningsregler om vilken storlek en rastgård för hund skulle ha och hur länge och hur ofta varje dag hundarna skulle rastas utomhus. Vi har nu en diskussion om inte samma minimirättigheter för utomhusvistelse som vi har för hundar, hästar och nötkreatur också borde gälla våra äldre i äldreboendena. Utomhusvistelse för äldre är personalkrävande och det blir en intressant ekvation om äldre ska få åtnjuta minst däggdjurens rättigheter till utomhusvistelse när vi står inför personalneddragningar som får det att gå kalla kårar efter ryggraden. För glesbygdskommunernas del ökar dessutom andelen och antalet äldre 80+ mycket snabbt vilket skapar en alarmerande situation. Dags för äldrerättsaktivister kanske?

Jag tycker att det är lättare att ta besparingsbeslut på struktursidan än att spara in på kvaliteten. De två faktorerna struktur och kvalitet hör samman som ler och långhalm. Vill man ha kvar skola och äldreboenden i varje buske oavsett samhällsutvecklingen får man betala med nedskärning i kvaliteten. Vi måste inse att saker och ting hänger ihop. Att bara kräva att allting till varje pris ska vara kvar på en viss geografisk plats som det alltid? har varit t ex skolor, äldreboenden, butiker, vårdcentraler, lasarett, post, mack etc har en tydlig baksida. En förstelnad struktur opåverkad av utvecklingen ger lägre kvalitet och högre priser och försämrad service. Oftast. Om detta talas det dock oftast tyst. Kravmaskinerna borde också och i synnerhet ägna kvaliteten en tanke. Allt hänger ihop. Kommuner och landsting bör inte bedriva lokaliseringspolitik av sysselsättningsskäl. Kommuner och landsting har inte som högsta mål att ha anställda. Målet är självklart att erbjuda kvalitativ och efterfrågad service till så låg kostnad för skattebetalarna som möjligt.

Äldreomsorgen har i åratal kämpat med nedskärningar och besparingar trots ökat kundunderlag och under den längsta högkonjunktur vi sett vilket känns mycket underligt. Från riksdagens talarstol har under samma tid presenterats olika kvalitetshöjande förslag som bara delvis finansierats av staten, ofta i form av riktade bidrag till olika snävt definierade projekt. Ska vår omsorg om äldre finnas kvar i anständig form de närmaste åren får nog staten gå in med riktade bidrag till äldreomsorgen i dess helhet.

4 kommentarer

 1. Liz Stenmark

  Precis detta har jag sagt i många år. Det finns lagar som reglerar att kor får komma ut på bete, hundar får ej lämnas ensamma längre än si och så samt ska rastas minst …. osv.
  Men våra gamla då??? Det torde dom som inte fått frisk luft eller en utomhusvistelse på flera månader, kanske år.
  Bedrövligt att djuren har det bättre.

  Sen ser jag i din presentation att du säger under punkt 4 att byarna har bredband…. Nope, inte alla inte! Långt ifrån!

 2. Erold

  Håkan!
  varför kritiserar du industrihushyrestrappan och äldreomsorg då du tidigare har röstat för ett industrihushyrestrappbeslut och en nedläggning av tex stefansgården????
  Jag förstår inte logiken?

 3. Tomas

  Hej Håkan
  Till att börja med så vill jag säja att bli gammal i dag är nog inte längre ett allternativ. man får se till att vara redo för den dag som kommer så att när tiden är inne oavsett om det är när man blir atakerad av en tokig björn eller om man blir för gammal så får man andvända den sista kulan som alltid fins i höger bröstficka.
  Över till min historia.
  Satt i söndags och tittade på TV klockan var ca 18:00, döm av min förvåning utanför fönstret ser jag en äldre man pasera sakta utanför fönstret. Jag ställde mig upp för att kunna se bättre, mannen i fråga såg helt borta ut sakta och med stapplande steg gick han snett över alltanen genom rabatten och ut på gräsmattan.
  Efter som det inte hör till det normala att någon på paserar en privat tomt så förstod jag att någonting inte stod rätt till.
  Jag gick ut för att fråga mannen om allt stod rätt till. Mannen som då var mitt på gräsmattan svarade inte på tilltal utan vaggade oroadet på sig när jag tilltalade honnom. Jag innsåg snabbt att här har vi en rymling från äldreboendet. Efter som det var blåsigt och kallt ute och jag inte ville att manen skulle ira i väg längre bort och kanske skulle försvinna i skogen så tog jag bilen och ställde mig i mannens väg. Till saken så kan jag säga att mannen var tunnhårig ingen mössa en tun jacka och kniv och gaffel i handen. mannen var ca1,5 km från närmaste äldreboende.
  efter lite lirkande så fick jag in mannen i bilen och for till äldreboendet.
  Väl där så tog det säkert 10 minuter innan jag fick kontackt med någon peronal. jo när jag skulle gå in så var även dörrlåset defeck så det var bara att öppna dörret å promenera in.
  Efter en stund så kom äntligen en vårdare så jag kunde få bekräfftat att mannen bodde där. döm nu till min förvåning när kvinnan säger.
  – jo han tillhör oss vi har varit på jakt effter honom ett tag men vi har inte fått honom att kliva in i bilen, men du lyckades tydligen bättre.
  Trotts alla nedragningar av personal i vården så måste väll det finnas lite personligt annsvar att ta hand om våra älldre om inte man klarar av situsionen så ring polisen då? mannen var nedkyld och 200meter från skogen vad hadde hänt om han fått 10 minuter till på sig??
  Nä fy fan att bli gammal i dag är längre inte att allternativ.

 4. Håkan Rombe

  Jag sitter inte i kommunstyrelsen och hyrestrappan för industrihus är alltså inte mitt bord. Jag har dock varit med på ett antal budgetberedningar och har då häftigt kritiserat detta kommunala bidrag till företag. Jag har nog upplevts som ”tandvärk” i det avseendet som flera gånger tagit upp frågan som aldrig varit en punkt på dagordningen. Jag fick vid ett tillfälle med den som ett besparingsobjekt som skulle utredas men sedan föll det tydligen bort som något totalt omöjligt. Avtal om hyran är, vad jag förstår, redan tecknade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.