Svenskt ”FBI” och ungdomsdomstolar.

Folkpartiet har kommit med flera bra förslag om brottsbekämpning. Efter det avskyvärda Engla-mordet var många ledande politiker överens om att det var för lite samordning mellan polisdistrikten i spaningsarbetet. Här lovades en central polismyndighet som skulle arbeta över hela Sverige i likhet med FBI i USA. Bl a skulle ett centralt register över grova brottslingar och deras beteendemönster införas. Inget  märkbart har hänt och därför måste Folkpartiets förslag hälsas med tillfredsställelse.

Ungdomsdomstolar är ett annat bra FP-förslag. Rätteprocesserna mot unga lagöverträdare måste snabbas upp så att vi får snabbare reaktion på ungdomars kriminella aktiviteter. Det är viktigt för att lyckas med korrigering av ett oönskat beteende.

Tidigare har FP föreslagit att brott av ungdomar under 15 år ska utredas även om det inte kommer till rättegång och straff. För brottsoffren är det också viktigt att få fastslaget vilken skada ungdomen i fråga har orsakat. Brottsoffren är i stort sett rättslösa när det gäller brott av ungdomar under 15 år. Vill brottsoffret ha skadestånd för liden skada tycks enda möjligheten vara att öppna en civilprocess mot brottslingens familj med risken ingenting få och kanske få betala rättegångskostnaderna dessutom.

Jag väntar fortfarande på lagförslag som bekämpar upprepad brottslighet av pedofiler och våldtäktsmän. Det går inte att behandla sådana brottslingar  på samma sätt som tjuvar, d v s låsa in en kortare tid och släppa ut vind för våg utan åtgärdande av grundproblemet.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Nämen Nordfeldt! Nu pratar Folkpartiet om Sverige och inget annat. Det är ju i Sverige vi har val och valrörelse. Sedan är det en fråga för EU-valet om vi ska samordna polisresurserna i Europa för att komma åt gränsöverskridande brottslighet. Internationella maffialigor förtjänar ingen särskild specialintegritet. Rättssäkerheten lider nog t ex inga men av att polisen i USA jagar gangstrarna över delstatsgränserna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.