Kampen mot terrorismen

Kampen pågår hela tiden, 24 timmar per dygn. Ibland görs ett misstag, kampen förloras och terrorister mördar 10-tals, 100-tals eller 1000-tals oskyldiga vanliga människor. Då påminns vi om att terrorister finns mitt ibland oss och i princip i alla länder i världen. När bomben exploderade i Stockholm blev det på riktigt även för oss svenskar. Kampen mot terrorismen är inte bara en fråga för USA utan för oss och för hela världen. Det behövs så litet för att ett land ska bli måltavla. Någon som ritat en bild på någon sedan årtusenden död religiös person. Någon som deltar i en av FN sanktionerad insats i något muslimskt dominerat land. Eller bara för att ett land definieras som "Väst".

Allt fler avslöjade terrorister är uppvuxna och boende i demokratiska länder, enligt pressuppgifter över 80 %. De gör som alla andra, använder Internet, mobiltelefoner etc. SÄPO och FRA spanar på nätet och spanar på radio- och teletrafik. Att våra säkerhetsorgan lyckas är din och min chans att klara sig från de potentiella mördarna. Statens väktarorgan är verksamma 24 timmar per dygn. Måtte de lyckas i sitt arbete, en "dålig dag på jobbet" kan innebära katastrof för oss.  Att vi hittills klarat oss från alla terroristattacker utom en är kanske mer tur än skicklighet och ändamålsenliga lagar?

Våra säkerhetsorgan jobbar med slöa verktyg eftersom integriteten fått väga tungt vid utformningen av lagarna som reglerar SÄPO:s och FRA:s verksamhet. De högljudda internetpiraterna har t ex lyckats bra när det gäller att underlätta terroristernas utnyttjande av Internet.

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.