Mordåtalade barnläkaren.

Ökad kritik riktas nu mot åklagaren i målet. Huvudinnehållet i kritiken är att åklagare och polis inte vet och förstår hur vård i livets slutskede går till. Jag antar att många läkare per dag skulle kunna åtalas för mord om tillräckligt många klåfingrade åklagare fick reda på allt som pågår inom den palliativa vården. Nåja, nu finns också en anmälan i detta fall från barnets föräldrar vilket väl satt press på åklagaren.

Jag har hela tiden funderat på vad som blir bättre av ett mordåtal mot personal som vårdar en räddningslöst förlorad människa i livets absoluta slutskede. En läkare som vigt sitt liv åt att vårda för tidigt födda barn där gränsen för det möjliga flyttats fram så långt att barn räddas till ett liv med multihandikapp. Ohyggligt svåra etiska frågor uppstår. I det aktuella fallet fanns dock inte en chans att rädda livet på barnet, det var fråga om på sin höjd enstaka dagar. Mot en enig läkarkår och mot socialstyrelsens utlåtanden krigar dock åklagaren vidare. Mot vad? Vad innebär en "seger" för åklagaren? Kan överhuvud något gott komma ur detta åtal?

Min slutsats är att i sådana här komplicerade fall är det läkarkollegier och socialstyrelse som ska hantera frågan. Inte de organ som borde syssla med att jaga bovar!

Etiketter: , ,

3 kommentarer

 1. Vilhelminabo

  Jag håller med. Det är ju horibelt, bli åtalad när man försöker hjälpa någon. Och vad leder det till i slutändan? Fruktanssvärt slöseri med resurser och kapital som säkert skulle kunnat användas just precis inom vården kanske för att rädda någon döende. Det här visar på hur lagen ibland trasar sönder och hindrar hjälpsamma individer till ett fortsatt liv i trauma. I det här fallet en läkare som gjorde sitt bästa.

 2. Håkan Rombe

  Svar till Vilhelminabo (2011-04-12 06:56)
  Ja och hur det gick till. Uniformerade poliser ”stormar” in på sjukhuset och griper den stackars läkaren inför personalen. Ungefär som vore hon en flyktbenägen bankrånare. Vad har åklagaren ifråga egentligen för livsåskådning? Det är kanske nyckeln till vårt problem att förstå.

 3. Vilhelminabo

  Tänk vilket dilemma som läkare om allt hänger på en patients liv om jag injicerar ett ämne eller inte. Injicerar jag inte eller för lite dör patienten, injicerar jag för mycket dör också patienten. I båda fallen blir jag ansvarig för patientiens död om det misslyckas. Överlever patientien anses det normalt och jag får jobba vidare utan någon uppståndelse. Var går gränsen och hur många vill bli läkare under såna premisser och ställas till svars för något som ligger under orimlighetens gräns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.