Svindlande kommunala affärer i Vilhelmina

Förvaltningsdomstolen har fastslagit att det var olagligt av Vilhelmina att låna 1 milj till Cloudberry Village. Det aktieköp på 3 milj i ett privat företag som kommunstyrelsen beslutade om var också olagligt. Beslutet skulle ha tagits av kommunfullmäktige.

Säkerhet för lånet på 1 milj var en toppinteckning i ett hyreshusbolag med fastigheter i Malgovik. Botteninteckningarna innehas av en affärsbank. Det skulle förvåna mig storligen om kommunens inteckning är värt ett enda öre om fastighetsbolaget skulle säljas på marknaden. Om nu inte "marknaden" är detsamma som det politikerstyrda VIBO! Kommunen ska ha tillbaka miljonen eftersom villkoren inte uppfyllts av låntagaren och nu återstår att se om några pengar kommer. Om inte vidtar den spännande fortsättningen som visar om kommunens inteckningssäkerhet har något värde.

Dessa affärer visar på ett problem som ofta finns i mindre kommuner. Problemet är kompetensbrist hos politikerna. Det är fråga om inte samma brister är grundorsaken till turbulensen i Nordmaling där man kanske också måste tala om brist på lämplighet för uppdraget. Kompetens och lämplighet är kanske olika sidor av samma mynt.

I Norge finns många kommuner på bara 1000 invånare och där måste kompetensbrist hos de folkvalda ofta orsaka problem. Rent definitionsmässigt. Flera kommuner i Norge satsade för några år sedan på värdepappersmarknaden i s k derivat. Man begrep naturligtvis inte vad man  höll på med och derivaten tappade större delen av värdet. Enbart den lilla kommunen Hattfjelldal på ca 1500 inv förlorade i storleksordningen 60 miljoner. Det var inga kommunala "lyckopengar" som inte påverkar kärnverksamheterna och därför får skola, omsorg mm i Hattfjelldal svälta ihop till politikernas svindlande affärer under många år. Som tur är hindrar lagarna i Sverige att kommunpolitiker spelar med skattebetalarnas pengar på värdepappersmarknaden men det är tyvärr tillåtet att slösa bort pengar på annat. Vad som är en aning pikant och penibelt i Norge är att även Helgelandskraft hade satsat och förlorat stora pengar på samma typer av värdepapper. Det får elabonnenterna säkert sota för framdeles.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

 1. Oscar

  Tyvärr är det inte bara inom kommunal förvaltning som kompetens och kunnande saknas. Se bara hur det fungerar inom andra områden såsom SJ, Vattenfall, Statlig förvaltning mm.

  Vanligt sunt förnuft, verkar inte länge finnas.

 2. Håkan Rombe

  Svar till Oscar (2011-05-06 18:30)
  Ordet sunt förnuft passar bra. Det är nog en av de viktigaste egenskaper en människa kan ha. Jag vet inte om vi har mindre av den varan nu för tiden totalt sett. Tillvaron har blivit alltmer komplicerad och då är det lätt vi får ett sakernas tillstånd där brist på sunt förnuft blir ett problem p g a utvecklingen.

 3. Vilhelminabo

  Satsa på dig själv, våga och vinn är parollen för företrädare för Centern i Vilhelmina. Är kommunen undantagen? Det är väl bra om man försöker åstadkomma något i stllet för alla nedskärningar som inte ledde nån vart av f d Alliansen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.