Ingen större öppenhet kring SÄPO:s Stasiarkiv

Det svenska hysch-hyschandet kring misstänkta öststatsspioner fortsätter. I skydd av mörkläggningarna kan SÄPO fastslå att en viss misstänkt Stasiagent i Birgitta Almgrens bok om Stasi i Sverige är oskyldig. Det är här fråga om en rent fantastisk synskhet. För det första är det väl bara domstolar som kan döma skyldig-oskyldig. För det andra är spioner och agenter superproffs på att klara sig från åtal och dom. Det har alltså i Sverige verkat ett 50-tal kända Stasiagenter och inte en enda kotte har åkt fast. Är de därför oskyldiga?? Till detta kommer antagligen ett betydligt större antal agenter som inte skött sig så dåligt att Säpo börjat intressera sig för dem.

 Det är bara att läsa i Almgrens böcker om vad de misstänkta Stasiagenterna sysslat med så förstår  de flesta att verksamheten har haft stor omfattning. Almgren har skaffat sig tillgång till de s k Rosenholtzakterna som innehåller information om de olika agenterna som  Säpo inte haft/skaffat sig tillgång till. Säpo har med yttersta tydlighet surnat till och försöker uppenbarligen "komma åt" Birgitta Almgren på olika sätt. Surt sa räven om rönnbären! Jag vidhåller att SÄPO i stället borde anlita Birgitta Almgren som lärare!

Vårt öppna samhälle som vi skryter med har sina begränsningar när det gäller olaglig agentverksamhet under kalla kriget. Vad jag vet slutade kalla kriget för 21 år sedan! Inte heller kan moderaterna gå med på att redovisa vilka stora bidragsgivare  de har. I USA är det förbjudet för de politiska partierna att ta emot summor över en viss gräns från enskilda bidragsgivare. Den gränsen är dessutom ganska låg. Sverige är bland de sämsta i Europa på att redovisa partiernas mottagna bidrag. Vi har alltså inte mycket att skryta över när det gäller öppenhet på de här nämnda områdena.

Det är väl som med monarkin. På vissa områden är vi lite bakom den moderna tiden.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

 1. Aroon

  Det finns säkert mycket dolt som allmänheten inte får ta del av och givetvis då kunde vi lika gärna låta press och media granska. Palmemordet är höljt i dunkel och det känns som att någon/några har klarhet eller står bakom vad som hände inom en viss organisation. Vi vet ju i England hur personer dödats på öppen gata av ryska spioner med paraplyer som vapen. Vi vet också att amerikanarna inte är att leka med. Det blir den onde, gode den fule. Alla har någon viss skuld och vi vill trots allt tro mindre bra om ryssar. Självklart har min inställning varit till Englands favör. Vi (Sverige) är ju bara ett pytteland och stormakterna oavsett vilka det är håller säkert koll på oss.

 2. Anders

  Pinsamt Håkan, du borde omedelbart läsa SvD (nätupplagan)!

  Inte bara Säpo utan nu också BStU (Der Bundesbeaftragte für die Unterlagen des Staatssicherheitsdienstes der ehemaligen Deutschen Demokratischen Republik) har kommit med uppgifter. Det finns inget i arkiven i Berlin eller Rostock om ”Nr 6”. SvD har dessutom fått ta del av 92 av sidorna i Säpos akt. Lås också Wilhelm Agrells kommentar.

  Inväntar med intresse din kommentar.

 3. Håkan Rombe

  Svar till Anders (2011-12-17 10:03)
  Vad jag förstår har inte Almgrens kritiker tillgång till Rosenholtzkartoteket som innehas av CIA. Forskaren Almgren torde inte medvetet fabulera eftersom forskningsresultat granskas, förr eller senare. Vi får se vad som kommer ut av det i framtiden. Vad jag minns hade nr 4 ett omfattande resemönster som är svårt att förklara på naturlig väg även om hon var född östtyska. Man kan inte bevisa i domstol att någon är spion bara genom mystiska resor och kontakter. Man måste tas på bar gärning med komprometterande material eller kunna kopplas till sådant material på annat sätt. Agenter och spioner utbildas och kontrolleras av sina uppdragsgivare under lång tid för att undvika just sådant. Dessutom är de förbundna att blåneka om sin verksamhet till livets slut. Det är därför ingen av alla dessa drygt 50 Stasiagenter åtalats och dömts. Det är därför jag med ett överseende leende läser om alla dessa misstänkta Stasiagenter som frisvär sig från all agentverksamhet. Nr 4 är ju långt ifrån den enda som gör det. Alla gör det när de konfronteras.
  Att inte kunna dömas för brott i domstol är inte detsamma som att vara oskyldig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.