Att sticka en svårt skadad ren

Under viss förbluffning läser jag om samen som polisanmälts av länsstyrelsen för att han avlivat en svårt skadad ren medelst det klassiska sticket i nacken. Renen dör i princip omedelbart. Jag delar samens ilska över det massakrerande av renar som äger rum på järnvägsspår och landsvägar utan att den mäktiga staten ingriper. Staten ser här mellan fingrarna när farterna på järnvägar och vägar kontinuerligt ökat sedan järnvägens och bilismens barndom. Och det är inte bara renar som går en plågsam död till mötes pga de ökade farterna. Älgar, björnar, lodjur, rådjur, harar, rävar, tjädrar, orrar, ekorrar, hermeliner, vesslor, igelkottar plågas ihjäl en masse. Här handlar det om hundratusentals djur men i samens fall handlar anmälan om ett stycken djur. Undrar om ens djurrättsaktivister tänker på detta när gasen trycks ned i golvet?

Andra sätt att avliva, märk väl!!, helt friska djur, är medelst avskärande av halspulsådern. Är det någon myndighet som rycker ut för att stoppa sådant barbariskt avlivande av oskadade och friska djur i industriell skala? Hur kul är det att vara djur då?

Lägger inte åklagare ned förundersökningen mot samen måste lagen ändras!!

Etiketter: , ,

3 kommentarer

 1. DKockens hörna

  Vill ochså åtalas!
  För år tillbaka körte jag o frun på en fjoling ,på höjd med Buktes.den hade brutat av 3 ben.jag bedövade den med bakkanten på yxan,o stack den liksom vid grisslakt.
  Det enda som jag i efterhand är lite ledsen för,är att det ingen elgstek blev utt av mitt kvalitetssäkrande av köttet.
  Det här beviser bara att ”några” inte begriber ett skitt om vad dom håller på med!!
  Heder o ära till samen som kortade renens plåger.

 2. Håkan Rombe

  Svar till DKockens hörna (2012-03-25 16:24)
  Håller med dig! En del som kommenterar detta kan inte skilja på reguljär slakt och avlivande av ett skadat djur. Till detta kommer avlivning medelst jakt. Alla vettiga personer jag känner har den inställningen att ett djur ska dödas så snabbt och smärtfritt som möjligt om det ska dödas. Är det fråga om ett svårt skadat djur man träffar på har man sällan något vapen med sig och då får man göra det bästa av situationen. Jag fick också använda yxa en gång men det är väl preskriberat. Råkar jag i samma situation igen så blir det yxan! Så nu får jag väl yxförbud?

 3. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Nej, samen ska inte åtalas för detta!
  Däremot kanske det skulle behövas en bättre översyn när de lastar av sina renar från rentransporterna?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.