Rituell renavlivning

Eureka!! Hörde på TV att ett halalslakteri ska startas i Ramsele. Enligt ledningen för slakteriet räcker det med att slaktaren ropar guds namn när halspulsådrarna skärs av på det stackars levande och friska djuret för att det ska vara tillåtet enligt svensk lag.

Simsalabim!

När en renskötare eller annan kompetent person träffar på en svårt skadad och lidande ren i skogen  och bara har en kniv till hands så är det bara att sticka renen och sekunden efteråt skära av halspulsådrarna samtidigt som vederbörande ropar guds namn, huggabugga, ET, Oden eller annat lämpligt gudomligt ord. Denna enda sekund som skiljer förfarandet från halalslakt kan rimligen inte vara avgörande.

Och jag poängterar. Det är här inte fråga om medveten, reguljär slakt utan förkortande av lidandet för ett svårt skadat djur. Förhoppningsvis möter det stackars djuret en human människa som tänker alldeles själv och avslutar lidandet på bästa möjliga sätt för djuret. De svenska lagar som reglerar djuravlivning upplöses härmed till en pöl svårdefinierbar vätska på marken.

En sekund kan verkligen vara fråga om lidande eller död. Eller anseendet för den svenska staten.

Etiketter: , , ,

14 kommentarer

 1. Roland Nilsson

  Klart att samen gjorde en välgärning när renen avlivades.
  Men att blanda ihop det med debatten om halalslakt är väl att blanda ihop äpplen och päron och dessutom passa på att ge muslimerna en känga.

  Halaslakt utan bedövning får inte genomföras i Sverige. Djuren måste bedövas med el eller bultpistol, precis som vid avlivning vid vanlig slakt. Läs på Jorbruksverkets hemsida.
  Sker halalslakt på annat sätt är det helt enkelt olagligt.

  Kosherslakt tillåter inte bedövning och får alltså inte utföras i Sverige.

  Dessutom bör nog vi som är älgjägare vara lite försiktiga när vi diskuterar humana avlivningsmetoder. Ett fullt tillåtet hjärt/lungskott där älgen går undan och lägger sig ner och dör är nog mer plågsamt för djuret än både koscher och halal.
  Men de flesta älgjägare är ju inte muslimer…

 2. Inger

  De halalslaktade djuren lär vara bedövade av en bultpistol dvs medvetslösa, precis som icke-halal slaktade. De hänger inte upp en ko i bakbenen och skär… Åtminstone som jag har förstått det.

 3. Håkan Rombe

  Svar till Roland Nilsson (2012-03-26 11:49)
  Vad jag nu förstår är Sverige ett undantag som kräver bedövning med bultpistol före utropet ”gud är stor” eller hur det nu låter och halsavskärning-avblodning. Då är egentligen halalslakt i Sverige exakt lika med vanlig slakt sånär som på ropandet. Man får hoppas att inte stämbanden överansträngs.
  Kvar står då att skillnaden mellan knivstick och omedelbar avblodning och bultpistol och omedelbar avblodning är några enstaka sekunder. Detta om slakt, men nu var det fråga om avlivning av ett svårt skadat djur. Ska man åka i timtal efter vapen eller hjälp eller avslutar man lidandet med de verktyg som finns till hands? Enligt statens företrädare ska djuret lida i timtal enligt lag.

  Och jakten. Visst skulle det kännas bättre med ett skott i huvet på älgen men risken är då överhängande för mycket otrevliga skador på en älg som flyr sin kos. Vi får trösta oss med att människan jagat i hundratusentals år och att dagens jakt är betydligt humanare än t ex fångstgropar med spetsiga pålar.

 4. Monika Beije

  När jag var ute bland renägarna i Grans och Rans samebyar vid slaktplatserna, kontrollerade jag bla att slakten gick rätt till d v s jag klockade tiden för bedövningen fram till avblodningen. Max 60 sekunder får det ta mellan dessa 2 moment. Det gäller samtliga djur.
  Började som djurskyddsinspektör i Storuman och Sorsele kommuner 1988 samt i Malå år 2000.2009 började jag jobba på Länsstyrelsen med samma sak men kallades då djurskyddshandläggare.Under alla dessa år talade jag om för renägarna vilka regler som gäller för avlivning.Ingen renägare kan ha undgått detta.Åtminstone i Grans sameby införskaffades bultpistoler så att de som skulle slakta matren hade dessa att tillgå.Bultpistoler är små och behändiga och tar ingen plats alls i bilen eller på skotern.Man behöver heller ingen licens för dessa.

  Det är brottsligt att utföra slakt eller att avliva husdjur på annat sätt än detta.Bedövningen skall alltid följas av avblodning.I annat fall är djuret inte avlivat.

 5. Håkan Rombe

  Svar till Monika Beije (2012-03-26 19:30)
  Återstår då under vilka omständigheter en same (eller annan person) träffar på ett skadat djur. Vad har man till hands? Vilken utrustning är man skyldig ha till hands? Kan man tillåtas glömma bultpistol eller älgstudsare vid enstaka tillfällen? Man kanske är på väg till ett bröllop eller födelsedagsfest. När jag träffade på en ren som en norsk fisketradare kört av benen på och bara blåst vidare i 120 knyck som om inget hänt (vilket var ganska vanligt på 1990-talet) var en yxa det enda jag hade till hands. Jag gjorde det som svinpälsen i långtradaren borde ha gjort.
  Jag delar fortfarande ilskan över vad tåg och bilar tillåts göra med renarna och viltet efter vägarna. Där har vi det verkliga djurplågeriet upphöjt till sju!

 6. Runa

  Hej!
  Du som ekonom och värnare, fritidspolitiker representerande folkpartiet( om inlandet. Hur ser du på att en av våra storbanker (Nordea) tänker lämna oss inlandsbor utan bankkontor förutom i Lycksele. Umeå och Skellefteå. Är inte detta en av de stora spikara i inlandets ”likkista”.???
  Av vad jag förstått av din blogg är du ju för den fria valmöjligheten, men vad har vi som inlandsbor att välja på när ingen vill ställa upp på oss, när den stora allmänheten ser oss som en börda istället för det vi egentligen är ; en stor del av vår välfärd. Det är svårt att välja om ingen anser att vi är värda/lönsamma att kunna välja/konkurera om. VI ÄR HELT ENKELT INTE LÖNSAMMA, VI ÄR FÖR FÅ// FÖR DYRA ATT SATSA PÅ. ( INGA VINSTER, bara, UTGIFTER)

  Finns det någonting, som du kan se, som kan lyfta oss inlandsbor/framtida investerare, till framgång för att ””!!!VERKLIGEN!!!”” känna hopp?

  Det jag saknar är just detta i vår(STORUMANS) kommun: framtidshopp,possivitet och framåtanda, absolut inte
  jantelag. Se varandra i possitiv anda och ge varandra stöd. DET ÄR FAKTISKT DET VI BEHÖVER MYCKET AV, inte Jantelag,svågerpolitik, sinkenhet/avundsjuka och illvilja.
  Det är det som är så”hemskt” se ovan. som råder i Storumans kommun. Vi är bra!

  Nej, se framåt och gläds av/åt/tillsammans av/med andra.((( Tänk när vi har nått dit här i Storumans kommun, vilken fullträff))) Se framåt, se möjligheterna.

 7. Edor Abrahamsson

  Olika riter av vad vara månde tycker jag är förkstligt. Tyvärr begås det mesta av alla övergrepp i religionens namn både mot djur och människor. Jag skulle inte äta kött om jag inte vore tvingad. För mig ger det energi och för att bygga upp kroppen, dessutom är det gott i jämförelse med fisk. Speciellt odlad fisk tycker jag inte om och dessutom får jag en allergisk reaktion, det gäller även kyckling. Förmodligen av antibiotiken djuren får. Röding, öring och lax från det vilda är grejer. Griskött och även annat kött undrar man vad djuren fått utstå innan det slaktats. Den gamla metoden från då jag växte upp, slakt från gården går inte idag jämföra kvalitetsmässigt med dagens industriella.

  Måste ett djur avlivas bör det ske snabbt och smärtfritt. Bra för djuret och det eventuella köttet som ska ätas därefter. Djurplågeri i alla former borde bestraffas med fängelse eller ett avhugget finger.

 8. Håkan Rombe

  Svar till Edor Abrahamsson (2012-03-28 10:48)
  Jag kan hålla med dig. Eftersom jag har mycket viltkött, mest älg, blir det en hel del kött men vi försöker äta fisk minst varannan dag. Undviker kött i butik undantagandes kyckling som lär vara hälsosamt.

 9. Håkan Rombe

  Svar till Runa (2012-03-27 21:30)
  Nordea har haft så dåligt öppethållande några år att jag inte kommer att sakna den banken. Vi har fortfarande 2 storbanker kvar i Storuman och väl fortfarande en bank i Tärnaby. Jag gläds åt att vindkraften byggs ut kraftigt. Förhoppningsvis blir det en park i Långsjöby och på Verkanliden och så har vi Blaiken och mer är väl på gång. Det ger många arbetstillfällen åt bygden. Gruvplanerna i Rönnbäcken torde fullföljas vilket gör kommunen till nästan ett Klondyke. Så inte står och faller vår kommun med Nordea. I takt med att allt fler handlar med kort och betalar räkningar per internet har kontantservicen i bank blivit allt dyrare och besvärligare, vilket främst drabbar gamla som inte vuxit upp med datorer. Förhoppningsvis hjälper yngre anhöriga till med betalning av räkningar.

  Miljöproblemen med gruvprojektet går förhoppningsvis att lösa. Om vi vill ha elektricitet och bilar, skotrar mm kan vi inte bara säga att miljöpåverkan av den höga levnadsstandarden får andra stå ut med. Vi förbehåller oss fördelarna men överlämnar nackdelarna åt andra. Det är egoistiskt att tänka så, ja rent ut sagt bedrövligt.

 10. Håkan Rombe

  Svar till Edor Abrahamsson (2012-03-28 11:19)
  Jakt är ett medvetet dödande men någon avsikt att plåga ett djur har jag aldrig träffat på. Jägare tränar skytte och har etiska riktlinjer att hålla sig till för att inte orsaka onödigt lidande. T ex att inte skjuta på för långa håll. Människan ingriper i faunan och gör det ofta för att det är nödvändigt att reglera populationerna av olika skäl. Har svårt att se hur det skulle kunna göras på annat sätt än genom jakt. Målsökande robotar?

 11. Edor Abrahamsson

  Förvisso kanske det blivit bättre nu och jag förstår att ingen medvetet går ut i skogen på älgjakten bara för att skadskjuta en älg. Bara det att i stridens hetta kan nerverna falera och då är det lätt hänt man sätter en kula i vommen eller i käken så den ramlar loss vilket jag hörde från en som var på eftersök. Det är ju bra det blivit bättre som du säger. Jag skulle gärna skjuta en älg själv om jag vet jag kan fälla den knall å fall och sedan ta reda på köttet. Kött från vilt är ju speciellt bra och jag tycker man borde ha jakt på vildsvinen (av vana jägare) och sedan lägga ut de i butikerna. Hellre det än illa behandlade grisar, djur som är fulla av adrenalin av skräcken det fått utså innan de slut dött.

 12. Håkan Rombe

  Är man 72 har man byggt nog med muskler. Gäller snarast att behålla de stackars muskler som finns kvar. Muskelbyggande för att se ut som en anabol olympisk kulstötare har jag ingen förståelse för men träning för att åka skidor långt och fort är ofta en njutning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.