Kyrklig partipolitik

I Storuman sker tydligen partipolitikens återtåg till kyrkan i stor skala om man ska tro uttalanden för V-K. Var det inte det som skulle avvecklas och som avvecklats på de flesta håll? Vill man larma och väsnas om kyrkans interna angelägenheter kan man väl göra det utan att utnyttja de politiska partinamnen. Ett lågvattenmärke har passerats!

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

 1. Ronny Thellbro

  Håkan!

  Relationen kyrka-stat ändrades i grunden 1 jan -00.Kyrkan blev iom detta fri att besluta i sina egna angelägenheter. Biskopar och kyrkoherdar, för att nämna ngra ex, tillsattes därmed inte längre av regeringen.Kyrkan tillsätter ledamöter till sina egna beslutande organ. Kyrkoordningen är det juridiskt/teologiskt styrande grunddokumentet.De flesta sekulära partier har idag dragit konskvensen av detta och ställer inte upp i val.Senast beslutade M att inte delta i de kyrkliga valen.Ett,av flera,problem med sekulära partiers inblandning är att även icke kyrkomedlemmar därmed får ett inflytande i de kyrkliga angelägenheterna. Besluten flyttas delvis utanför den kyrkliga jurisdiktionen o kan få till följd att partimedlemmar som även är valda till kyrkligt uppdrag hänvisar sin 1:a lojalitet till den sekulära partistyrelsen.
  Förvånande, för övrigt, är att ”skilsmässan” med grannen Vma blir den ”viktigaste frågan” 1:a maj i S-uman. Redovisade fakta visar att Sse gynnas av den organsierade samverkan samtidigt som man behåller sitt lokala inflytande.

 2. Håkan Rombe

  En klockren beskrivning av hur kyrkans angelägenheter bör skötas. Det som sker i Storuman är ett återtågsförsök till forntiden och samarbetet mellan kyrkliga församlingar är inte det enda området där man vill krama gamla snuttefiltar. Jag vill hellre se ett återtåg till verkligheten. Listskrivande är en bransch jag håller på att vara less på. Problemet som avhandlas beskrivs i svart-vita termer och listornas tillskyndare slipper ta ansvar för det praktiska genomförandet. Det är verkligen underligt om kyrkans inre angelägenheter är första paroll i en socialdemokratisk 1.maj demonstration i Storuman.

  Kunde man inte tågat under parollen ”Återuppta flyget i Gunnarn till vilka kostnader som helst” i stället?? Det skulle då i alla fall inte förvånat mig!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.