Öppna svenska stasiarkiven!

Regeringen bör snarast göra information om svenska Stasiagenter tillgänglig för allmänheten. Se här vad Expressen skriver på ledarplats:

http://www.expressen.se/ledare/hog-tid-att-regeringen-oppnar-stasi-arkiven/

Vilka vill regeringen skydda med sitt hemlighetsmakeri? Lars Werner? Lars Ohly? Knappast! De är ju avklädda i TV. Vilka är det då regeringen vill skydda?

Hade inte Birgitta Almgren tillåtits forska i arkiven och skriva forskningsrapporter hade vi inte vetat ett skvatt om Stasiprästen i Burträsk!! Han hade tydligen två gudar. Gud själv och Karl Marx med  Lenin som Jesus och Che Guevara som apostel. Öppenheten om Stasi och Östtyska regimens grymheter mot sitt eget folk är betydligt större i Tyskland och andra länder. Här lever vi under förmyndare som förvägrar oss en viktig bit av vår historia.

Se även artikeln i dagens VK!

http://www.vk.se/675075/stasimisstankt-slutar-som-prast

Öppna svenska Stasiarkiven NU. För böveln!

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

 1. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Har de sonat sina brott?
  Ja, jag vet inte, men visst är det märkligt!
  Lika märklig är tystnaden runt svenska nazister under kriget, och det gömda judeguldet!
  Och tystnaden kring hur Staten stulit marker här uppe, och fortfarande missleder och diskriminerar folket här!

 2. Sixten Johansson

  Kan tänka mig att Stasiarkiven även innehåller uppgifter på folk som hade kontakt med DDR på olika sätt, utan att vara i kontakt med Stasi. Det fanns de som arbetade för goda förbindelser med DDR på olika sätt. Det var inte ovanligt att skolfolk hade kontakter.
  Menar du att även de skall hängas ut och ställas vid skampålen. Enbart för att de inte helt avstod att ha kontkater med de som visade sig finnas på fel sida då ett kallt krig pågick i Europa?
  Kan tänka mig att det finns det uppgifter om mina resor under 60 och 70 talen då jag reste i DDR i arkiven. Till och med vad jag gjort eller sagt, även det där jag såg det som var bra i DDR. Allt var inte ett helvete.
  Om man inte tänker till blir det lätt en häxjakt där helt oskylldiga får stå på bålet.
  Om så är fallet kommer många från folkpartiet, centern och sossarna få det hett om öronen.
  Många dessutom döda.

 3. Håkan Rombe

  Svar till Sixten Johansson (2012-08-03 10:25)
  Om man inte törs säga vad man tycker hjälper det inte långt att det finns mat på bordet. Det som hände offren som stasiprästen angav säger mycket om den östtyska kommunistdiktaturen. Och inte bara de angivna själva utan deras syskon, barn och vänner fick karriärer förstörda. Efter att Östtyskland på allvar sökte utlandets erkännande av den östtyska staten blev straffen mildare för dissidenter och flyktbenägna men många östtyskar som försökte fly från ”paradiset” blev skjutna i ryggen! De första åren efter att kommunistpartiet gripit makten var straffen barbariska. De lärare i tyska som utnyttjade gratis fortbildning i Östtyskland eller utnyttjade östtyska gästlektorer gjorde det för att det var till nytta i undervisningen. Därmed köpte de dock inte det östtyska förtryckarsystemet, det drabbade främst östtyskarna själva. De som förrådde sitt land, vänner och kolleger förtjänar det fördömande de får. Brotten i sig är ju preskriberade vid det här laget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.