Knivskärning på små barn

I veckan har återigen omskärelse av småpojkar diskuterats. Sådant är ännu inte kriminaliserat i Sverige och många landsting utför knivskärning på babypenisar som "sjukvård"!! Bortskärning av svansen på vissa hundraser är dock inte tillåten i Sverige numera så djurrätten har på detta område hunnit längre. Vad jag förstod av debatten utförs knivskärning på babypenisar av religiösa skäl och tillhörighetsskäl och då främst inom judendom och islam.

En försvarare av denna barbariska rit som omskärelse är hävdade att han inte skulle känna sig som riktig jude om han inte genom sina "omtänksamma"  föräldrars försorg blivi stympad i underlivet. Riten är då en fråga om tillhörighet. Renar får renmärke inskuret i öronen och en same kan då lätt avgöra vems renen är. Då det gäller omskärelse av små barn i underlivet är frågan om tillhörighet inte lätt att avgöra. Det manliga släktet har ju numera, sedan vi började gå upprätt för några hundra tusen år sedan, lagt sig till med vanan att ha både kalsonger och byxor.

Om nu någon religion vill demonstrera tillhörighet genom att delar av kroppen skurits bort vore det väl en  idé att skära in bomärken i öronen på små babisar? Då skulle tillhörigheten vara lätt att känna igen på åtminstone pojkar. Flickor som måste bära kläder som döljer allt utom framdelen på ansiktet eller endast har en springa för ögonen kan ju slippa knivskärning av den anledningen. Men återigen, även öronmärkning av barn vore en barbarisk rit som omedelbart borde förbjudas. Oavsett skäl!

Indianstammar i Sydamerika offrade unga flickor till gudarna av religiösa skäl för bara några hundra år sedan. De fick vandra upp till någon fjälltopp där de rituellt avlivades till solgudens ära under åskådarnas (även föräldrarnas) hänförda rop. En god skörd väntade ju genom mordet på flickungen. Ett sådant gudaoffer töade  fram för något årtionde sedan.

Barbariska riter med t ex skärning i barn ska inte tillåtas av något skäl alls. Religion är i detta sammanhang absolut inget godtagbart skäl. Inte i ett samhälle som vill kalla sig civiliserat.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Svar till Mikael Bergström (2012-10-31 18:14)
    Tackar för det. En översiktlig genomgång av gamla testamentet visar på en mängd ”religiösa” handlingar som idag skulle betraktas som barbariska och ge förövarna lagens strängaste straff. Folkmord, mord, misshandel, pedofila handlingar mot barn är exempel på handlingar som rekommenderas. Som tur är har vi idag civiliserade lagar som förbjuder sådant. Med undantag för knivskärning på små barn,kvinnoförtryck (åtminstone i Sverige). Det finns konventioner som ger alla barn rätt att välja sin livspartner, välja sin tro och välja sin yrkesbana. Mot dessa tre självklara rättigheter bryts det hejvilt världen över. Kronprinsessan Viktoria i Sverige har ingen av dessa tre rättigheter utom möjligen den första. Under alla omständigheter skall kungen och regeringen godkänna valet av livskamrat. Hedenhös!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.