Proletariatet, vart tog det vägen?

 I morgon demonstreras det över en stor del av världen, särskilt om vi räknar in Kinas 1,5 miljarder invånare. Och Nordkoreas. Och den sång som sjungs runt världen är "Upp till kamp"..  Världen ser ganska annorlunda ut nu än fram till 1960-talet. Före de årtalen var det ofta en verklig kamp mellan kapital och arbete och man kunde tala om de arbetande massorna. I Sverige var det en fredlig kamp men i andra länder urartade det hela i "Proletariatets diktatur" vilket innebar att arbetarna fick nya synnerligen otrevliga herrar i st f de gamla.

Det ekonomiska framåtskridandet i Sverige gjorde att ett folkhem växte fram med hyfsade villkor för arbetarna. Ett problem som då uppstod för arbetarrörelsen var att det blev svårt att få ihop folk under fanorna på 1. maj. Ett trick som försöktes var att ordna mobila demonstrationståg, man körde helt sonika bil i procession, Volvo PV 444 och Volkswagen 1200. Nu är det tack och lov slut med sådana demonstrationståg.

Efter folkhemsperioden fortsatte mekaniseringen av produktionen och vi fick en tjänstemannaklass som växte på bekostnad av forna tiders arbetaryrken. Numera har processtekniker ersatt manuellt arbete. Så vad är arbetarklass? Vad är proletariat? Som jag fattar det finns numera de  fysiskt  påfrestande jobben företrädesvis  inom offentliga sektorn och det är kvinnor som slits ut i förtid. Arbetarklassens politiska gren i Sverige är socialdemokratin. Kommunistpartiet, sedermera  Vänsterpartiet kommunisterna, förde länge en tynande tillvaro som Moskvas marionetter. I kommunerna finns en organisation som kallas Arbetarkommun och dess representantskap. En facklig samorganisation. Den organisationen bestämmer vilka som får förtroendeposter i kommun och landsting.

Nu när fattigdom och umbäranden hör till historien handlar 1. majtalen om annat. Riksdagsmän, statsråd,politiska ombudsmän, fackliga ombudsmän, kommunalråd etc åker ut till landets större orter och håller tal. De flesta av föredragshållarna tjänar två- och tredubbelt mer än en gymnasielektor plus ytterligare förmåner som en offentliganställd inom skola, vård och omsorg bara kan drömma om.

Upp till kamp mot vem och om vad? Jag tycker personligen att firandet av en fackföreningsdag kunde ske t ex 1:a söndagen i maj så är risken att sjunga Internationalen tillsammans med Nordkorea och Cuba bara en på sju. Och är inte Internationalen förbrukad som facklig sång?

 

Etiketter: , , ,

21 kommentarer

 1. Lars johansson

  Med glädje ser jag att du anser socialdemokratiska partiets demokrati sätter genom sin organisation vilka som får förtroendeposter i kommunen. Jag är säker på att nuvarande kommunalråd i Storuman anser att centerpartiet i alliansen hade en större verkan.

  Inom socialdemokratin har ALLA medlemmar rätt att närvara på arbetarkommunens möten, ALLA har rätt att föreslå, dvs nominera, personer till förtroendeposter och INOM socialdemokratin kan man se att vissa poster tillsätts genom en demokratisk process som ibland går emot valberedningens FÖRSLAG. Men du har såklart rätt att ha en åsikt, men du ska kanske basera den på fakta istället för tyckande.

  På 1990 talet försökte moderaterna i Östergötland använda den metodiken, man bad medlemmarna ranka personer inför sin mandatlista. Resultated blev inte vad man förväntat sig utan man fick gå emot sina medlemmar och ändra listan lite så ledningens förslag vann. Men jag förstår att du har dina intressen att få socialdemokratin att framstå som odemokratiskt.

  Men att försöka få socialdemokratin att framstå som en förlegad röd filt måste ha varit ett desperat försök att skapa sympati för din vilja att inte förknippas med en röd dag till minne av alla de individer som kämpat för allas rösträtt, allas rätt till sjukvård, allas rätt till rättvisa etc. Vilka ställde krav i Storuman om ett mer rättvisare samhälle för alla ?

  Nej Håkan vi ska ha en 1 maj som röd dag så att svenska folket inte glömmer vad som kan hända om marknaden råder. Vi har inte längre en röstlängd som baseras på din plånbok utan en individ = en röst.

  Upp till kamp…

  Lars Johansso

 2. Sunt förnuft

  Måste bara fråga, i vilken skyddad värld lever du i Håkan?
  Att i huvudtaget ha mage att påstå att fattigdom och umbäranden tillhör historien är minst sagt häpnadsväckande!!!!
  Har du verkligen så dålig koll på verkligheten????
  Den stora massan i Sverige i dag lever under ett stort välstånd och vi har aldrig haft så många miljonärer i historien men, hur man utifrån detta kan dra slutsattsen att vi skulle ha lyckats utrota fattigdom och umbäranden är för mig mycket märkligt.
  Det enda du egentligen har rätt i är att 1:a Maj har blivit urvattnat. De ”gamla” slagorden har tappat kraft och mening och arbetarrörelsen har bevisligen svårt att hitta nya sätt att hålla det hela i liv.
  I övrigt, skärpning Håkan. Bättre koll på historien och verkligheten har du!!!!

 3. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Jag kan se ett Sverige och en värld där allt färre får allt mer att säga till om! Där pengars makt betyder mer och mer igen, kolla bara in lobbingverksamheten som styr politiska beslut i Sverige.Där klyftorna mellan de som har och de som ingenting har ökar. Många har det väldigt tufft i Sverige i dag, titta bara på de arbetslösa, och ungdomar som ska slå sig in på arbetsmarknaden, istället för att läsa vidare på universitet och högskola!
  I dag slår vi i Sverige, sönder det välfärdssystem som gårdagens ”arbetarklass” byggt upp åt oss! Nu ska allt privatiseras, och titta hur bra det fungerar!
  Inget täckande telefonnät i glesbygden, det är knappt det fungerar i städerna! Skolor, sjukvård, apotek hotas i glesbygden, postens forna service har försvunnit i hela landet.Vägverket är borta, och se hur våra vägar förfaller, allt ska bara drivas med vinst för blicken, vilket gör att vissa delar av vårt land utarmas än mer, och jag tror faktiskt inte att landet som helhet mår bra av det! Snart stämmer nog verkligen devisen att ”det var bättre förr!”
  Och visst är det så att det fortfarande finns riktiga ”arbetare” kvar! offentliga sektorn är bara ett område, jag räknar i alla fall in alla som har kroppsarbeten dit!
  Men i Sverige och världen i dag, har det också kommit in en kyligare mentalitet, där man resonerar som så att ”sköt dig själv och skit i andra!” Kanske är det också en överlevnads strategi? Det kan också förklara varför första maj tågen minskar.Ändå tycker jag nog att de får en allt större vikt igen!

 4. Mr Cool

  Det mest tragiska med denna parodi är att det stått ungefär samma budskap på plakaten i årtionden. Arbetarrörelsen utvecklas inte med tiden utan lever kvar i det förgångna….STALINISMEN.

 5. Rolf

  Så här säger Wikipedia om ordet proletär.
  Lönearbetare utan kapital har vi väl kvar i Sverige, Håkan.
  Jag känner flera.
  Eller har du en annan definition?

  Proletarii kallades i antikens Rom den fattigaste klassen av romerska medborgare. Beteckningen kommer sig av att den enda nytta de ansågs göra för staten var att avla barn (proles)). Orden ”proletärer” och ”proletariat” kom i modernare tid att stå för den klass av lönearbetare som inte äger kapital i någon form (vare sig jord, maskiner eller pengar) och inte tjänar mer än att det räcker till livets nödtorft och alltså inte har någon möjlighet att spara för framtiden.

 6. RWR

  Det mest slående är att dom flesta i tågen har osynliga ögon/öron bindlar på sig! Marknaden som man ropar sin avsky mot har varit den/det som tog oss ur fattigdomen och dom flesta i tåget har fortfarande inte förstått(en del har)!

  Så upp till kamp mot förljugna politiska stofiler(stofiler kan också vara unga).

 7. Rolf

  ”Nu när fattigdom och umbäranden hör till historien…”

  Verkligen? Jag tror inte att våra arbetslösa ungdomar eller alla som erbjuds bara kortvariga arbetstillfälle genom bemanningsföretag håller med dig, liksom alla invandrare som i genomsnitt väntar 8 år innan någon arbetsgivare vill ge de en chans. Där är din proletariat, Håkan. Inga semesterdagar, inget skydd om man blir sjuk, ingen identifierad överklass att rikta sin ilska mot. Istället kommer politikerna och mellanklassen att ta smällen, och det blir inte vackert.

 8. Håkan Rombe

  Ber om ursäkt sign ”Joar Musarm”. Jag har varit out of duty några dagar och mitt elände till s k smartphone klarar inte bokstavsprickarna och är allmänt skit så jag har inte skött min blogg helt enkelt. Jag har varit i Stockholm och bevistat konsert av proletärmusikern Bruce Springsteen. Han är totalt sanslöst bra!

 9. Håkan Rombe

  Svar till Rolf (2013-05-07 15:15)
  Det finns i alla länder folk som har det svårt i mindre och högre grad. Sverige torde vara bland de bättre länderna i jämförelse.

 10. Håkan Rombe

  Svar till RWR (2013-05-03 19:21)
  Håller med om att förståelsen för ”marknaden” många gånger är bristfällig. Den som vill se skillnaden mellan planekonomi och marknadsekonomi kan studera Sydkorea och Nordkorea. I Nordkorea svälter en stor del av befolkningen och svältdöden är en trogen gäst. Av någon anledning har svältdöden drabbat företrädesvis kommunistiska planekonomier och diktaturer av svartare sort.

 11. Håkan Rombe

  Svar till Rolf (2013-05-02 11:11)
  Tack för din precisering av begreppet. Min svepande användning av begreppet proletär stämmer nog ganska bra överens med vad vanligt folk lägger i begreppet.

 12. Håkan Rombe

  Svar till lf (2013-05-01 18:30)
  Jag har svårt för vissa sånger. Kungssången är den vedervärdigaste. Internationalen har varit högtidssången i de flesta kommunistiska diktaturer på 1 maj och det är därför jag inte gillar den. Jag förstår att den sjöngs i Sverige fram till säg 1950. Nu känner sig nog ”arbetarklassen” inte lika utsugen som förr. Med undantag av offentliganställda inom vård och omsorg, anställda inom hotell- restaurang och andra servicenäringar. Skillnaderna är dock stora. Det finns bra arbetsgivare även i dessa branscher.
  Det borde utlysas en tävling om en ny bra demonstrationssång för LO-förbunden. Jag är själv totalt obegåvad i sångbranschen!

 13. Håkan Rombe

  Svar till Mr Cool (2013-05-01 12:37)
  Jag efterlyser också nya sånger och referenser. Marx, Lenin, Stalin, Mao, Kim Jong Il är stendöda och deras samhällsbygge likaså.

 14. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2013-05-01 11:56)
  Du skriver alltid klokt och eftertänksamt, även om jag inte alltid håller med dig!

 15. Håkan Rombe

  Svar till Sunt förnuft (2013-05-01 10:27)
  Visst har vi lite fattigdom i Sverige jämfört med övriga världen. Men solen har sina fläckar. Ensamstående mammor t ex har det väldigt kärvt i många fall.

 16. Håkan Rombe

  Svar till Lars johansson (2013-05-01 09:45)
  Problemet är kanske inte odemokrati utan problem uppstår när långsittande kommunalråd även dominerar den partiorganisation som nominerar kandidater till fullmäktigelista och nämnduppdrag och utnyttjar sin makt till att sparka ut misshagliga. Jag tycker mig också ha märkt att ”starke mannen” ibland drar sig tillbaka formellt men reellt fjärrstyr sin efterträdare.

 17. lf

  Problemet med du Håkan är att du har ingen tradition.Ni borgare har det svårt.
  Du pratar om det ekonomiska framåtskridandet.Hur tror du det har varit om högern fått råda?
  Då om någonting hade det varit vi och dom.
  Du pratar om trick.
  Vill du inte vara med om att förbättra för de anställda inom t.ex vården.
  Du,Håkan hur skall vi förbättra för dem och i förlängningen förbättra för våra sjuka och gamla.

 18. Håkan Rombe

  Svar till lf (2013-05-09 21:06)
  Om vi jämför med Cuba, Nordkorea, Sovjetunionen, Östtyskland har Sverige haft en enormt bättre standardutveckling för det stora flertalet människor. För att inte tala om att miljön i Sverige klarat sig mycket bättre än i nämnda länder. Med mera! Nu har inte ”högern” fått bestämma särskilt mycket under 1900-talet. På 1950-talet var t ex folkpartiet mycket större än högerpartiet. Man kan säga att socialdemokraterna och liberalerna ligger bakom mycket av utvecklingen i Sverige. Demokrati, rösträtt, socialt ansvar mm.
  Jag sitter i Omsorgsnämnden i Storuman och argumenterar på snart sagt varje sammanträde för att statusen på omvårdnads- och sjukvårdsyrkena måste uppgraderas. Jag tog senast upp frågan i fullmäktige. Det gäller yrkeskläder, löneläge, arbetstider och arbetets organisation som fortfarande är ganska pyramidal. Den kommunala prioriteringen av omsorgsnämndens område har dock varit synnerligen svag. Prioritering är egentligen inte ett adekvat uttryck i sammanhanget. När regeringen för 4-5 år sedan pytsade ut 5 extra milj till kommunen för att rädda välfärden använde kommunen miljonerna till att subventionera flygresor från den av staten nedlagda flygplatsen i Gunnarn. I detta fall var väl välfärd detsamma som himlafärd! Jag har varit med i 14 år och ett enda år har nämnden undvikit budgetunderskott trots ständiga neddragningar, strukturrationaliseringar och försämrade arbetstider (delade turer).
  Omsorgsnämndens stora svaghet är att dess brukare är i för dåligt skick för att orka leva rövare i demonstrationståg.
  Jag kan försäkra att jag (tillsammans med några andra i andra partier)kämpar på allt vad jag orkar.
  Jag sitter i en allians och har då främst att övertyga alliansen i dessa frågor. På det sättet är jag och andra ofta förpliktade att rösta för kommunbudgetar som man inte tror på. Även en kommun måste vara styrbar.

 19. Lars Johansson

  Där ligger en del av demokratins fara, nämligen att demokratins förkämpar inte alltid har råg i ryggen att stå på egna ben och framför allt leva som man lär. Men vi behöver påminnas om den förändring som skett, den syn på individen i samhället som i gamla dar tillät vad vi i dag ser som rubriker från andra länder, att demokratin utvecklades till vad vi ser i dag.

  De gamla, starka politiker som lever i det förgångna kanske har sitt värde men jag tror att de snart hinns ifatt av verkligheten. Nämligen att kunskap ÄR makt… och att makt inte alltid är att ha kunskapen.

  Jag er fram emot din blogg då vår demokrati återigen ska ställas in valet att styras av marknadsmekanismer eller humanitet.

  Ha en skön sommar Håkan och tänk blått på allt det gröna som leder fram till rött.. hehe

 20. Håkan Rombe

  Svar till Lars Johansson (2013-05-10 12:06)
  Ja det finns alltid anledning att fundera över de där färgerna. De har en tendens att skifta nyans över tid. Och demokrati och frihet är inte gratis utan måste återerövras i evärdelig tid. Trevlig sommar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.