Nationalism och främlingsfientlighet

Den välorienterade har inte undgått att lägga märke till tillkomsten av nationalistiska och främlingsfientliga partier i Europa och numera i Ryssland där det statsbärande partiet visar skrämmande beteende genom sin führer Vladimir Putin. Skottland är ett närliggande exempel på nationalism byggd på flerhundraåriga oförrätter. Så det är inte särskilt märkligt att vi i Sverige har ett oförblommerat utestängande nationalistiskt parti SD. Det finns tillräckligt med marginaliserade människor för att kamma hem 10 % av väljarna. Konstigt att det inte skedde tidigare. Många av SD:s väljare har knappast läst Stieg Larssons och Mikael Ekmans bok Sverigedemokraterna-den nationella rörelsen. Hade de det hade de troligen röstat annorlunda, Åtminstone de som inte knner sig som främlingsfientliga. .

Reinfeldt och Bildt har varit mycket tydliga i sin analys av vårt eget främlingsfientliga parti SD. Det hedervärda ställningstagandet straffade sig på valdagen Kanske bättre med ett rent samvete än en valseger? All heder åt Reinfeldt och Bildt!

Carl Bildt skrev nyligen en debattartikel i DN som är värd att läsas.

http://www.dn.se/debatt/valj-inte-ett-parti-vars-idearv-orsakat-sa-mycket-lidande/

Etiketter: , , ,

10 kommentarer

 1. mexan

  ”Troligen är det bara Löfven och vissa andra delar av sosseriet som är så dumma att de tror att Allianspartierna går på deras snyftvalser om att ta ansvar för Landet. Sossarna har ju bevisat under Alliansens år i opposition att de INTE tar ansvar för landet genom att sänka delar av sittande regerings budget. Lögn och åter lögn att påstå att S är intresserade av samarbete, de är BARA intresserade av att få bestämma själva. Låt sosseskutan sjunka till botten och bärga aldrig vraket!”

  http://www.di.se/artiklar/2014/9/17/lofven-traffade-talmannen/?allakommentarer=&flik=senaste&p=7

  http://www.realtid.se/ArticlePages/201409/16/20140916154104_Realtid981/20140916154104_Realtid981.dbp.asp

   • Marianne R Johanssonm

    Men Håkan, nu blir jag besviken på din historiekundskap! Socialdemokraterna har genom årtionden gjort upp mycket med Centern och Folkpartiet, där Centern och Folkpartiet fått igenom sin politik! Ofta bakom ryggen på Vänsterpartiet också!
    Försvarspolitiken är väl ett sådant område där man kommit överens….
    Och jag tror nog att man kommer att göra det tillslut nu också, ingen av de här skulle tjäna på ett nyval!

 2. Marianne R Johansson

  Den enda äran som Reinfeldt och Bildt har att ta åt sig är SD:s framgångar!
  Efter fyra år vid makten tog sig SD in i riksdagen, av det lärde man sig ingenting, utan man fortsatte sin skattesänkarpolitik, som ökade klyftorna mellan de som har och de som inte har, och det gjorde dom tillsammans med SD, och här är vi nu i dag! Moderaterna har alltid varit det parti som varit mest emot flyktingar och invandring innan SD kom med i bilden. Många Moderater har gått över till SD, och beroende på vem som nu ”tar över” partiet får vi väl se hur länge det dröjer innan dörren är helt öppen!

 3. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Håller inte med om orsak och verkan. Men M hade löss i pälsen som tog klivet över till SD.

 4. Marianne R Johansson

  Alla partier har ”löss” i pälsen, och det enda partiet som ”lusbehandlat” sig är Vänsterpartiet! Det är ett känt faktum att ökade klassklyftor, arbetslöshet och fattigdom ökar främmlingsfientligheten. Vi har sett det i Europa, nu ser vi det i Sverige!

 5. henry cruz

  Håkan!! Minns VÅRT lands SVERIGES STOLTA rasbiologiska institut i UPPSALA!!! Det enda hittills i planeten jordens historia bildatt och SKAPAT 1922!! Skapat av partierna Arbetarpartiet socialdemokraterna, FOLKPARTIET, BONDEFÖRBUNDET nuvarande centern, och HÖGERN nuvarande moderaterna!! Behöver mer sägas!!!!! Håkan kom igen!!!! historien verkligen upprepar sig VEM och VILKET PARTI I SVERIGES RIKSDAG ÄR IDAG !!!!! RASISTISKT?????????.

 6. Sunt Förnuft

  Hmm ”Kanske bättre med ett rent samvete än en valseger?” Väldigt svårt att inte uppfatta det som en annan variant av ”surt sa räven om rönnbären”
  Ett förlorat val kommer sig av två orsaker, antingen pga av den politik man fört eller av oförmåga att tala om vad man skall göra annorlunda än sist. Att skylla på annat är bara att vara en dålig förlorare.
  Vad gäller SD så kan alla etablerade partier slå sig för bröstet och utropa ”tack vare oss fick dom sina röster”. Alla partier har ju på ett skrämmande sätt undvikit att ta i de frågor som SD (som det populistiska parti de är)tagit som sina. Personligen tror jag inte att invandrar frågan är den enda frågan i detta sammanhang, ta en titt på var SD gått fram och fundera på varför.
  Det enda som förvånar mig är de som är förvånade över SD:s framgångar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.