Luther var en hårding

Martin Luther var en hårding! I Tyskland pågick på 1520-talet ett bondeuppror mot omänskliga förhållanden och livegenskap. under ledning av landsortsprästen Thomas Müntzer. Martin Luther upprördes över detta och menade att de upproriska bönderna ställt sig utanför Guds lag. Luther avfyrade då följande käcka uttalande:

”Låt därför alla som kan, hugga, dräpa och sticka, öppet eller i hemlighet, eftersom ingenting kan vara vidrigare, mer nedbrytande eller mer djävulskt än uppror. Det är som när man måste döda en vansinnig hund: om man inte dödar den blir man själv dödad och hela landet med en själv. Upp alltså, kära herrar, , genomborra och halshugg allt vad ni kan, och finner ni döden därvid, kan ni inte önska er en mera himmelsk, ty ni skall falla i lydnad för Gud och till skydd för era likar mot dessa Satans skaror.”

”Hårda bud” sa Moses när han tappade stentavlorna på tårna. Müntzer avrättades 1525 genom halshuggning. Han var en präst som månade om de fattiga och förtryckta och för det fick han plikta med livet. Vi kanske kan kalla honom socialliberal ett par århundraden innan det begreppet började användas. De barbariska sederna inom kristenheten i Europa, fram till säg 1600-talet, påminner en hel del om läget inom extrem islam idag. Man får hoppas att islam gör den civiliserande resan på kortare tid än kristenheten gjorde.

Och jag som bibringats uppfattningen i skolan att Martin Luther var godheten personifierad!

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.