Vindkraftsallergi?

Förra veckan fanns en debattartikel i VK där författaren tyckte sig se slutet på vindkraftsutbyggnaden. Opinionen skulle vara på väg att totalsvänga. Bullret från vindkraftsverken uppgavs vara fruktansvärd mm mm. Artikeln beledsagades av en bild som visade hur de hemska vindkraftsverken tornade upp sig bakom något som jag uppfattar som en bostadsfastighet och alldeles framför denna fastighet kunde man se en asfalterad landsväg av god standard.

Bilden är sannolikt en perspektivförfalskning med hjälp av teleobjektiv för SÅ nära byggs absolut inte vindkraftsverk numera.Tråkigt nog för budskapet i artikeln passerar också en långtradare framför fastigheten ifråga. I byar och samhällen står vägtrafik för det helt dominerande bullret och vindkraften är i det sammanhanget endast en susning. Flygplatser lägger stora bostadsområden under bullermattor. Bullerargumentet mot vindkraft är obefintligt underbyggt. Jag brukar påstå att en myggas inande kan vara outhärdligt i ett sovrum trots att ljudnivån knappt ens går att mäta. I sådana fall sitter problemet i huvudet, endast enorma hörselskydd kan hjälpa.  Reflexer påstås också ofta vara väldigt störande. Reflexerna uppträder bara när solen står i ett visst läge om solen överhuvudtaget är uppe. Dessutom måste man då också stå och glo mot vindkraftverket några enstaka minuter för att få uppleva hemskheterna. Vilka har tid med sådant? Är det nödvändigt för att bli uppretad?

Det finns ett litet obetydligt organiserat motstånd mot vindkraft som hörs ofta, speciellt på sociala medier, och tonläget är högt. På nätet cirkulerar en argumentkatalog mot vindkraft.  Det verkar ibland som det handlar om jordens undergång så lidandet får man väl ta på allvar. Frågan är om botemedlet är att stoppa all vindkraftsutbyggnad,

Sveriges glesbygder, i synnerhet i Norrland, passar alldeles utmärkt för vindkraftverk.

Etiketter:

4 kommentarer

 1. Carl-Axel Otterhall

  Hej Håkan. Jag förutsätter att detta är ett ironiskt inlägg. Det där med myggan fattar jag inget av. Myggan producerar många db när den är nära huvudet – och dessutom i en väldigt irriterande frekvens/tonart.

  Menar du på allvar att närboende bara skall ignorera det dova ljudet av vindsnurrorna? Kolla hur det är i Malåregionen och skriv ett nytt inlägg med en ny innebörd när du vet mera!

  Om jag förstått dig rätt är det för dig helt okej att placera vindkraftsparker runt Långsjöby och Skalmodal. Eller är du som miljöpartisterna i storstan: vi måste satsa på mera vindkraft …. bara det inte drabbar mig!

  Förutom det störande bullret – vilket man kan avskilja sig med hörselkåpor- nämner du inget om naturen? Är den inget värt för dig som ändå bor mitt i den?

  • Fimpen

   På Blaiken står det 99 vindkraftverk. Över 200MW produktion sammanlagt. Dom syns knappt, hörs aldrig. Renar befinner sig där konstant och fåglar lever som vanligt.

   Dom som säger att det är fult och förstör naturen måste säga så för att dom gillar att vara emot utveckling. Det är inte precis så att man åkte upp till Juktån för 5 år sen och mötte 25 andra personer. Ingen besöker stället så varför inte utnyttja den potential som finns?

   I andra länder står vindkraftverk mitt bland industrier, så att vi ställer dom i skogen där ett fåtal människor kan se dom är ingen skandal. Och ja, Malå är pyttelitet.

   Storuman och Sorsele tjänar oerhört mycket sett till alla jobbtillfällen Blaiken medfört.
   Tillfällen som dessa där vi kan skapa 25 år med fast jobb på små orter måste vi ta vara på, annars förtsätter glesbygden tappa invånare.

 2. Anders

  Helt rätt. Det stora problemet är att återställa efter dom s.k. gruvorna. Med radonfyllning från Laisbäcks utlopp blir det snudd på värre. Men vad vet jag? Vindkraft är ren kraft.

 3. Mr Cool

  Min yttersta invändning mot vindkraften är att producerad el kraftigt måste subventioneras och andra energislag straffbeskattas för att den skall ha ens något existensberättigande. Klart en sekt i vår regering och dess medlemmar blir ju tillfredställda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.