Vattenfalls svindlande affärer

Höjda nätavgifter med 20 % upprör med rätta Vattenfalls nätkunder. Övriga konsumentpriser ökar knapp något alls så det är sannerligen häpnadsväckande. Vattenfallsföreträdare hänvisar till investeringar i nätet för att uppnå högre leveranssäkerhet och det är säkert bra och nödvändigt men vi får ingen redovisning över vart pengarna går. Enligt SVT har nätbolaget en nettovinst på 2,5 miljarder på en omsättning på 10 miljarder.

Vattenfall är i särklass bland nätbolagen när det gäller prishöjningarna. Vattenfall ägs av staten som även tillsatt en kontrollmyndighet som ska ”övervaka” nätbolagen eftersom det råder 100 % monopol. Vi har inte en chans att byta nätbolag.

Staten fungerar alltså både som vinstmottagare och kontrollant vilket medför misstankar att staten-regeringen tänker mer på sin egen börs än på elkundernas börsar. En kontrollant som tar sin uppgift på allvar lär inte bli populär hos arbetsgivaren staten. Hur mycket av Vattenfalls abnorma prishöjning går till täckande av moderbolagets svindlande affärer på kontinenten. Var det 80 miljarder som försvann? Hur mycket av prishöjningarna går till modernisering av elnätet? Här bör vi konsumenter få en vederhäftig och begriplig  redovisning, gärna utförd av fristående revisionsbyrå.

Vi ska inte som konsumenter acceptera vinster på 25 % och täckande av moderbolagets kalkonaffärer på kontinenten!

Etiketter: , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.