Fullmäktige 19 april

Fullmäktige Storuman 19 april

Frågor som borde ställas angående hälftenägda aktiebolaget Storuman Energi:

 1. Fullmäktige beslutade för 3 år sedan att aktieinnehavet i Storuman Energi ska avyttras. Hur stor andel av aktieinnehavet har avyttrats?
 2. I bokslutet för verksamhetsåret 2014 hade fleråriga mångmiljonförluster gröpt ur egna kapitalet så att bolaget var på obestånd. Hur löstes den krisen? Visade en kontrollbalansräkning att man kunde köra vidare eller har ägarna tillskjutit ännu mera kapital? Om ja på den senare frågan har kapitaltillskottet varit uppe i fullmäktige för beslut enlig kommunallagen?
 3. Vad händer om kommunen måste sälja aktieinnehavet och det i övrigt satsade egna kapitalet till ett pris som understiger det totalt satsade kapitalet med t ex 10 miljoner kronor? Ska underskottet pressas in i driftsbudgeten?

Fullmäktiges ledamöter har all anledning att intressera sig för detta förlustbolag.  Enligt mitt minne är jag den ende som vid varje fullmäktige ställt frågor om förlustbolaget fram t o m 2014 när jag pensionerade mig från vidare kandidatur i politiken. Förhoppningsvis har det varit många fler under 2015-16. Erold Westman KL har i alla fall begärt en utredning om kommunens engagemang i Storuman Energi men blev nedröstad, föga förvånande!

Det blir spännande att se om  kommunens bolag, ledda av enbart män, framkallar något intresse på tisdag!

Den som vill veta detaljer om förlustbolaget kan studera min blogg 2016-04-08 eller söka själv på t ex www.allabolag.se

Etiketter: , , , ,

En kommentar

 1. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

  Kommunalt företagande.
  På den privata marknaden fungerar det på följande sätt, något förenklat. Kapitalägare satsar pengar i ett aktiebolag, tillsätter styrelse som i sin tur tillsätter VD. Ägarna fastställer avkastningskrav på sitt satsade kapital som styrelsen skall leverera. Styrelsen fastställer i sin tur avkastningskrav som VD:n skall leverera. Styrelsen har ägarna i hälarna och VD:n har styrelsen i hälarna.
  En VD som i åratal inte levererar det styrelsen kräver åker ut med omedelbar verkan och ny VD tillsätts. LAS är inget för VD:ar. En styrelse som i åratal inte levererar enligt avkastningskraven åker ut med omedelbar verkan och ny styrelse tillsätts.
  Är hela affärsidén fel avvecklas bolaget så snart som möjligt för att rädda åtminstone en del av pengarna. En privatkapitalist som satsat sina 20 miljoner i ett företag kan ju inte bara sitta på ändan och se hur årliga förluster på 5 miljoner på bara 4 år förbrukat allt kapital.
  Men se det kan kommuner som aktieägare. Det är bara att taxera ut miljon efter miljon från oss skattebetalare i all oändlighet. Kommuner drabbas ofta av en sjuka som kallas för syltburksgrävande och kameraderi vilket ytterligare försvårar ett anständigt hanterande av det av medborgarna levererade skatteunderlaget.
  Exemplet Storuman Energi innehåller det mesta av det ovan sagda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.