Rökbefrielse lagförslag

Ett förslag om rökbefrielse på utomhusserveringar, hållplatser, perronger och andra publika platser kommer att föreläggas Riksdagen. Helt förväntat, som Gubben ur lådan, kommer ramaskriet från kvasiliberaler och andra om förföljelse och förbudsmentalitet. Så har det varit precis varje gång sedan tidernas begynnelse som rätten att röka precis överallt ifrågasatts.I gårdagens VK var det t o m två debattartiklar i ämnet tobak. En artikel handlade om rökning och en om snusets förträfflighet. Båda beroendeframkallande gifter med den svenska staten som intressenter på marknaden. Båda med en beklämmande torftig och skruvad bevisföring.

En tillbakablick kan vara på sin plats. För bara 30-40 år sedan rökte över 35 % av de svenska kvinnorna dagligen, idag 10 %! Under samma tid har rökningen bland män minskat från ca 40 % till 9 %! Lärarrum och andra skollokaler för personal liknade gaskammare för 40 år sedan. Även eleverna drabbades av passiv rökning och illaluktande lärare. Tidningsredaktioner, alltså den gemensamma arbetsplatsen, kunde vara obeskrivliga gaskammare. I snart sagt varje gemensamhetsutrymme för personal på arbetsplatser mm röktes det. När pappa och mamma kom hem från jobbet luktade kläderna rök även då pappa och mamma själva inte var rökare. Några av dem har fått betala det yttersta priset för passiv rökning.

Nu vet vi att även små mängder rök vi får i oss i utomhusmiljöer är hälsofarliga och orsakar t ex cancer vilket den liberala ”debattören” i VK uppenbarligen inte hade kunskap om. Eller var det fråga om att behaga Jan Björklund? Personal på utomhusserveringar blir naturligtvis särskilt utsatta för passiv rökning. Inte att förtiga de hälsofaror och olägenheter som balkongrökning och rökning på andra olämpliga platser orsakar.

De partier som tror sig vinna röster på att säga nej till förslaget om fler rökbefriade miljöer  hoppas jag biter sig själva i svansen i höstens val till riksdagen. En rejäl andel av den minskande skara (9%) som röker välkomnar faktiskt förslaget. Desperationen hos kamrat 4 %- partierna KD och L, som tänker säga nej till förslaget om rökbefriade miljöer, kan leda till fallet utför den ättestupa som de så desperat försöker undvika. I så fall välförtjänt!

Etiketter: , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Ulf Parde

  Som vanligt är Sverige mest extremt i hela världen. Rökning på uteserveringar eller annars utomhus är helt enkelt inte särskilt farligt även om det luktar rök. Regler ska inte bestämmas av de mest intoleranta och högljudda förbudsivrarna. Det är inget annat land som går lika långt
  i förbud. Att en minister säger att ”vi vill avnormalisera rökning” är helt enkelt totalitaristiskt, socialistiskt förtryck av den fria människan. Rececca Weidmo Uvell har rätt. Själv är jag övertygad om att mycket av antirökgnället beror på andra frustrationer i livet som man avreagerar på rökarna. Då får man känna makt och höra till ”De Goda”.
  När rökningen för ett antal år sedan var betydligt mer förekommande sades att det fanns enorma pengar att tjäna i vården om rökningen minskade. Någon som nu sett dessa pengar? Har landstingsskatterna sänkts? Nej, de har höjts! Det enda vi får höra är hur mycket mer vården kostar för att vi lever längre. Denna antirökkampanj som hela tiden förekommit de senaste åren är en gigantisk politisk bluff som dessutom övergått i en fascistisk korstågsmentalitet.Hitler hade tänkt förbjuda rökning efter segern. I tider av skjutningar varje dag försöker regeringen blanda bort korten genom att vara rökpolis. Den innehavare som vill kan själv bestämma rökregler.
  De som påstår sig inte tåla rök får väl gå in eller någon annanstans. Ni förbudsivrare vill alltid dra fram astmatiker som slagträ.Jag är själ allergiker men det är bara löjligt och falskt att gasta om rökning på uteserveringar – som ju är ett ställe för njutning.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Problemet med rökning är inte i första hand lukten, även om en väl inrökt lägenhet luktar apa och måste saneras för tiotusentals kronor. Du bortser nästan helt från det faktum att passiv rökning är bevisat hälsofarlig och orsakar ett antal dödsfall i cancer och andra rökrelaterade åkommor. Jag gjorde på 1970-talet en bouppteckning efter en 18-årig tjej med rökallergi. Hon kunde inte motstå frestelsen att besöka en allmän danstillställning där alla hennes kompisar jagade ”den stora kärleken”. Det blev hennes död! På dessa danstillställningar bolmades det friskt som den minnesgode vet. Denna tjej var enda barnet till en ensamstående mamma. I dag hade hon inte behövt dö, men du tycker att det är hemskt att det råder rökförbud i offentliga lokaler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.