Kreml mördar sina motståndare

År 2006 mördades förre FSB-mannen Litvinenko i Storbritannien av två utsända  ryska agenter som blandat ämnet polonium i teet på en restaurang. Han dog i ett utdraget förlopp på flera dagar under oerhörda plågor. I sin frånvaro fälldes dessa agenter för mordet av brittisk domstol som också slog fast att mordet måste ha beslutats på rysk toppnivå d v s av Putin. Polonium är ett radioaktivt ämne som inte vanliga gangstrar har kapacitet att anskaffa och använda.

Nu kämpar en f d rysk spion Sergei Skripal och hans dotter för sina liv på ett sjukhus i Storbritannien efter att ha hittats medvetslösa på en parkbänk. Enda uppgifterna hittills om giftet som använts är att det rör sig om en nervgas. Tillståndet är kritiskt för båda. Skripal hade hamnat i Storbritannien år 2010 efter en fångutväxling mellan GB och Ryssland efter att Skripal några år tidigare dömts av rysk domstol för spioneri för MI1:s räkning.

Kim Jong Uns halvbror mördades i Seoul för ett par månader sedan på en flygplats efter att ett par kvinnor kastat en vätska på mannen. Naturligtvis på sin halvbrors order.

Nordkoreas och Rysslands ledare verkar lida av samma slags blodtörst. Kanske Sven Hirdmans nära vän, utrikesminister Lavrov, har någon förklaring. De sitter ju båda i ett Moskvainstitut för utrikes relationer.

En annan person som lever livsfarligt är Rysslands f d antidopingchef Rodtjenkov som avslöjade Rysslands statsstödda doping under vinter-OS i Sotji. Förmodligen disponerade doparstaben FSB:s enorma resurser och Putin måste ha varit informerad, om inte inblandad. Rodtjenkov lever nu i landsflykt i USA och har skyddad identitet. Med tanke på vilka mördare som jagar honom har han all anledning att frukta för sitt liv.

Det är alltså detta land som vi har som granne i öster och som Sveriges utrikesminister tror kommer att vara snäll mot Sverige om vi är snäll mot Putin. Det är så naivt att man baxnar.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. G.F.

  Ja spioner,tjallare,golbögar,goltuppar,rats och snitchare lever farligt, men det visste dom väl före dom tog ”jobbet”.Och så har det ju alltid varit i alla kulturer så det är ju inget specifikt för ryssarna. Vidare så måste det väl ändå vara bättre att vara på god fot med sina grannar! Andra alternativ kan ju bli förödande som tex krig som följd.För grannkrig har man ju hört talas om, allt i från ”krig” om den här gävla snön tex.Så jag ser att vår utrikesminister är på rätt väg! (om vi nu överhuvudtaget ska oroa oss för ryssen i dessa dagar).Det var ju värre förr men det var ju länge sen och vi ska väl inte leva i det förgångna som vissa verkar göra som tex Allan Vidman med flera som tror dom lever i 1800 talet.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Det är ytterst ovanligt att en regim mördar misshagliga individer på andra staters territorier. På senare tid är det endast Nordkorea och Ryssland som avslöjats med sådana beteenden. Det är dessutom inte ”bara”! I det senaste fallet med Skripal fick flera personer som försökte hjälpa de medvetslösa, pappan med dotter, det giftiga medlet på sig. En polis har vårdats på intensiven i medvetslöst tillstånd. I fallet Litvinenko år 2006 hade ett antal personer på restaurangen ifråga spår av det extremt farliga giftet polonium på sig. Det är bara gangsterstater som Nordkorea och Ryssland som håller på med mord i andra länder på det här viset. Och den ryska befolkningen får inte veta sanningen eftersom Kreml äger och styr medierna. Och vem är du som döljer dig under signatur? Vill du delta i en offentlig diskussion får du faktiskt identifiera dig. Så är det i demokratiska stater.

 2. Gunnar F.

  Jag trodde det visstes vad jag heter vid det här laget,eftersom jag skrivit här förr med förnamn och att du ser min epost adress.Men det är klart kanske andra vill veta vem som skriver här.Men eftersom vi lever i en demokrati så får jag ju själv bestämma hur jag vill synas eller hur. Så med andra ord så kan jag hålla mig någorlunda anonym, för min säkerhet förstås.Jag vet ju aldrig vilka som läser detta ,det kan ju vara någon som eventuellt inte gillar vad jag skriver och vill förgifta mig,ja nog om detta.
  Ja ser ju att du utgår ifrån att det är kreml som förgiftat Skriptal.Men vet du det? Iså fall verkar du ju veta mer än Scotland yard tex.Vilket jag inte tror.Jag tycker det är fel att döma på förhand,sånt kan ställa till det ,men det vet väl du med din respektabla ålder.Som jag tidigare skrivit tycker jag det är bättre att hålla sig på god fot med det rika ryssland,som vår utrikesminister har slagit an,det kan löna sig i längden. Det ser man ju bara på oligarkerna som är här och fiskar sik och forell här i uman,dom lämnar nog säkert ett antal miljoner bara här i Storuman,säkert några kronor i långsjöby också.

 3. Johan

  När man läser såna här texter börjar man förstå hur lätt det är att leda ett helt folk bakom ljuset. Åtm såna som aldrig ifrågasätter vad de matas med.

  Så här 2,5 månader senare är det högst osäkert vad som egentligen ligger bakom Skripals öde. Inte en tillstymmelse till bevis har lagts fram. De har båda mirakulöst återhämtat sig från en attack med ett av världens mest kraftfulla nervgifter. Brittiska regeringen tillsammans med sina oberoende och kritiskt granskande journalister (=ironi) är knäpptysta och ingen har längre något intresse av att följa upp historien.

  Men vad vet väl jag. Håkan Rombe kanske även fortfarande tror på ”massförstörelsevapen” i Irak. Ge inte upp hoppet. Vi tillhör ju trots allt den goda sidan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.