Minnesdag Finska vinterkriget

I dag 30 nov är det 80 år sedan Sovjetunionen överföll Finland med överlägsna stridskrafter. Jag fanns vid det tillfället i mammas mage och fick senare lekkamrater från Finland som deras föräldrar skickat till en säkrare tillvaro i vårt land. Finland fick kämpa själv men erhöll materiell hjälp och frivilliga från många länder, även Sverige. Finland slog en hel värld med häpnad med sin skickliga och hjältemodiga kamp mot stormakten Sovjetunionen. Sovjetiska divisioner körde fast och förintades, en del av dem från Ukraina sorgligt nog. Varför skulle de sändas ut i Stalins erövringskrig? Divisionerna var varken utrustade eller övade för vinterkrig och leddes undermåligt eftersom Stalin låtit arkebusera större delen av det högre befälet. Politiska överrockar fanns i alla förband och befälen var hela tiden rädda för att avrättas med nackskott. Stalin fick nog av de enorma förlusterna och gick med på fred men Finland fick lämna stora landområden i främst Karelen som de flesta finnarna lämnade med familj och boskap och allt i långa kolonner efter vägarna. Vinterkriget slutade med många förlorade liv, drygt 20 000 finska soldater och upp till 200 000 döda sovjetiska soldater. Inga säkra sovjetiska siffror finns.

Vad som var okänt ända till 2000-talet är motivet till överfallet på Finland. I arkiven hittades då det hemliga tillägget till den pakt, Molotov-Ribbentroppakten, som bildades sommaren 1939 mellan Adolf Hitler och Josef Stalin. I skolan och i historieböcker fick vi i minst 45 år veta att huvudorsaken till Stalins överfall på Finland var behovet av större skyddszon i väster för Leningrad. Även svenska politiker till vänster tyckte att det lät nästan rimligt. Verkligheten var en annan! I pakten hade Hitler och Stalin delat in Europa i intressesfärer. Stalin skulle få fria händer i öster att anfalla och införliva östra delen av Polen, Baltstaterna och Finland i sitt diktaturvälde. Avsikten var alltså att Finland skulle bli en sovjetisk delrepublik och Sverige skulle få Sovjetunionen som närmaste granne i öster. Finlands hjältemodiga kamp räddade alltså Finland som fri demokratisk stat och Sverige från en vedervärdig närmaste granne i öster. Baltstaterna förslavades under Sovjetunionen och stora folkgrupper, främst bönder och intellektuella, greps och sändes till Gulag i etnisk rensning. Många dog redan under transporten. I Baltstaterna flyttade ryssar in i de hem som tömts vilket bidrar till den idag stora andelen rysktalande.

Fortsättningskriget är en senare historia 1941-44 varvid Finland tog tillbaka vad Stalin erövrat plus lite ”förhandlingsmark” i finskspråkiga områden. Hur klokt det var bråkas det fortfarande om men när vi nu känner till Hitler-Stalinpakten kanske man kan se det i ett annat ljus. Hade inte Finland 1941 anfallit Sovjetunionen är jag personligen säker på att Stalin hade anfallit Finland en andra gång när Tyskland började braka ihop. I juni-augusti1944 räddade Finland sin frihet ännu en gång genom att vinna Nordens största fältslag genom tiderna,Tali-Ihantalaslaget. Stalin gav upp och drog iväg för att lyckliggöra Baltstaterna (som blev Sovjetrepubliker), Polen och övriga Östeuropa med kommunismen i 45 långa år. Och naturligtvis för att knäcka Hitler-Tyskland!

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.