Finlands nationaldag 6 dec

Den bör vi fira! Finland utropade sig självständigt 1917 när Lenin hade nog bekymmer på hemmaplan. Finland var ett ryskt storfurstendöme från 1809 när Sverige inklusive landsdelen Finland förlorade kriget mot Ryssland. Tidpunkten för självständigheten var optimal. Både före 1917 och efter hade det nog varit omöjligt. Finland kunde alltså ha varit en sovjetisk delrepublik från 1917. Inbördeskriget mellan röda och vita som bröt ut efter självständigheten kunde också ha medfört ett sovjetiskt återtagande av Finland eftersom Sovjetunionen hade trupp och vapen i landet.
Finland, som anfölls av Sovjetunionen i nov 1939, fick offra mycket i krigen mot Sovjetunionen för att behålla självständigheten och efter krigen betala ett enormt krigsskadestånd fram till 1952 som höll nere levnadsstandarden för lång tid framåt. Jag kunde se det med egna ögon när jag 1965 deltog i idrottstävlingar mellan de nordiska krigsskolorna i Helsingfors. Löneläget var lågt och förlusterna av människoliv 1939-1944 var mycket stort. I Helsingfors var krigsinvalider ett vanligt inslag i gatubilden 1965.
Finland hade fått upp ångan tack vare krigsskadestånden i form av industriprodukter och repade sig förvånande snabbt och BNP per invånare övertrumfade snart Sovjetunionens med råge. Jag nöjer mig med denna historieutvikning för denna gång.
Vi från Krigsskolan Karlberg kände i våra hjärtan i Helsinki 1965 devisen ”Finlands sak är vår” och vår försvarsvilja stärktes trots att den redan var hög!
Finland är och förblir vårt broderfolk!

Etiketter: ,

2 kommentarer

 1. HansLindström

  Bra skrivet Håkan!
  Kände samma som Dig och kanske mest vid besöket av Mannerheimmuseet! Köpte sedan alla böcker av M och har läst dom flera ggr.Har genomgått en längre utb i Niinisalo där vi dagligen tjänstgjorde med finska soldater och officerare vilka imponerade stort! Vid flera tillfällen har jag haft förmånen att tjänstgöra med finska soldater vid internationella uppgifter främst MÖ och alltid beundrat deras fältmässighet,kunskaper mm.Dom har lärt sig av historien och är realister.
  Jfr hur ”särintresset”Rein..,”helikoptern”Borg och ”tomhylsan”Tolgfors skrotade försvaret,tömde beredskapslagren på i stort sett allt !Sverige borde lära sig av Finland!!!

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Håller med. Jag är evigt tacksam över att tävlingarna ägde rum i Finland under vårt KS-år. De befäl vi träffade över 45 år hade nästan samtliga erfarenheter från kriget 1939-1944. De kunde tala med stor auktoritet. Vi hade åtminstone krigshjälten Allan Mann som lärare i närstrid mm på Krigsskolan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.