Joakim von Anka-ekonomer

Det finns somliga, även i vissa politiska partier, som utgår från att det finns en viss mängd pengar som det gäller att fördela ”rättvist”. Bara att köra in lastmaskiner i penninglagret och fördela ut. Åt var och en efter behov som det heter. Ingen tanke på dynamiska effekter. Jag ser även andra tankevurpor när det gäller t ex medlemskapet i EU och internationell handel. En vanlig uppfattning är att ”medlemsavgiften”, ca 40 miljarder till EU, är bortkastade pengar. Sverige har osedvanligt många framgångsrika stora företag för att vara ett litet land och dessa företag anser det vara oerhört viktigt att vi är med i EU. Sveriges ekonomiska utveckling har blomstrat på ett lysande sätt tack vare EU enligt forskning på området och vi har idag en BNP som är betydligt större än den annars skulle ha varit. Sverige är alltså ett förmögnare land tack vare EU.

”Snillet” Trump har försökt söndra EU för han anser att ett fattigt oenigt Europa är till fördel för USA. Den av väljarna nu utrensade Trump skulle aldrig ha förstått fördelarna för USA med ”Marshallhjälpen” efter världskriget. Han har också uppfattningen att ett land, t ex USA, måste exportera minst lika mycket till varje enskilt land på jorden som importen från varje enskilt land uppgår till. Därför har han bråkat med tullvapnet för att ”rätta till” vad han anser vara ”orättvisa”. Trump har även angripit WTO enligt samma Joakim von Anka-tänk. Komparativa fördelar i internationell handel är för svårt för en förvirrad Trump-hjärna. Eller bara okunnighet?

Kanske en rejäl dos nationalekonomi skulle ingå i svensk gymnasieutbildning?

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.