Xi läxar upp Putin den lille

Den Store Xi Jinping läxar upp Putin den Lille. Putins med illa dold upphetsning framställda hot mot ”väst” om kärnvapenkrig har nu reducerats till att kärnvapenkrig är uteslutet. Putin har också fått acceptera att etablerade landsgränser inte får ändras genom militära anfall. Här kommer förstås Putin att ha sina egna tolkningar men helt klar en smäll i stjärten från Xi Jinpings sida.

Kinas ekonomiska närmande till väst genom projektet ”Sidenvägen” torde vara lönsammare än att vänslas med en giftmördare och självhärskare i Kreml. Fortsätter Kina med allt för intima relationer med den ekonomiska dvärgen Ryssland kommer Kina att förlora på det. Rysslands ekonomi är en liten bråkdel av t ex EU:s, USA:s och Kinas. Kanske Kina kan utveckla en ny modell på utedass att ersätta de 15 miljoner utedass som är rysk standard för 15 miljoner ryska hem?

Det är annars slående vilken överlägsenhet i levnadsstandard för folket som existerar i de västliga demokratierna och i världens länders ”lyckoindex” ser vi samma överlägsenhet. Frågar man folk i diktaturer och fattiga länder vilket deras drömland på jorden är svarar nog en stor majoritet USA eller något annat land i ”väst”. I ”västs” demokratier måste de politiska partierna prioritera folkets behov av vård-skola-omsorg, bostäder, kommunikationer, levnadsstandard etc.

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. brorson

    Det tror jag inte alls. Den överdrivna demoniseringen av Putin är som ett mynt som har helgonförlaringen av Xi på baksidan. Samma sak med demoniseringen av Trump, vilket har höjt krigsgalningen Biden till skyarna som demokratins räddare. Hur många utedass finns i USA?

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Putin är väl lite av Xi:s kasperdocka. Budskapet från Xi till Putin är ”ett kärnvapenkrig är otänkbart”. Det är en uppläxning av Putin som ofta i förtäckta ordalag hotar med just det. I övrigt är vi väl som vanligt oense.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.