Problemet med ”väst”.

”Problemet med väst” som befolkningsmässigt är en väldigt liten del av världen är att stora människomassor i diktaturstaterna i ”öst” söker sig till ”väst” och är beredda att riskera livet för att ta sig hit. Varför riskerar vår befolkning i väst inte sina liv för att fly till exempelvis Ryssland, Kina, Nordkorea, Iran, Syrien, Cuba, Saudi m fl självutnämnda paradis för att slippa vår frihet, demokrati och höga levnadsstandard? Det har varken kommunister eller nazister lyckats förklara för mig.
Fakta är att ”väst” med sina demokratier har en skyhögt högre levnadsstandard än diktaturerna. Det beror faktiskt på att ”väst” består av demokratier med mänskliga rättigheter o s v.

Tricket som diktatorer i alla tider använt är att i propagandan utmåla omgivande länder som fiender som det egna landet ”måste försvara sig emot”. Dessutom omger sig diktatorer med säkerhetstjänster som t ex KGB (FSB) för att ha koll på varenda invånare. Rysslands FSB (f d KGB) har har inte minskat antalet anställda efter Sovjetunionens kollaps utan har i sin tjänst fortfarande 600 000 anställda. Om FSB gissningsvis har hälften för utlandsbevakning så återstår 300 000 för inre övervakning av 140 milj invånare. Om vi räknar om det till svenska förhållanden skulle Storumans kommun härbärgera ett kontor för 10 agenter som övervakar varenda kotte i kommunen. Umeå ca 200 agenter med samma uppgift o s v.
Diktatorn Putins spionorgan har alltså full kontroll över varenda invånare i Ryssland oavsett om de sitter på sitt utedass eller sitter på en lyxtoalett tillverkad i ”väst”.

Israel har en komplicerad relation med sina grannar som jag inte diskuterar här men jag konstaterar att Israel är en demokrati och omgivande länder är samtliga diktaturer. Det underlättar förstås inte samlivet med grannarna utan komplicerar.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

11 kommentarer

 1. Christer

  Tänk, vad tydligt och klart det blir när man sätter ner sina tankar på pränt.
  Väl sammanfattat av skillnaden mellan demokrati och diktatur

 2. edor vilhelmina

  Netanyahu är på gränsen till diktator. Det är han i första hand som är orsak till massakern Hamas utförde. Den uppdämda stämningen i Israel som just Netanyahu orsakade p g a den självutnämning han gjorde och att domstolarna skulle stå under landets ledning och därmed skulle just han kunna bli frikänd för det han anklagas för. Blickarna och uppmärksamheten mot just Hamas och som i annat fall vanligen Israel har kom helt bort sig i skenet av detta. Netanyahu får det svårt sitta kvar efter det här. Han kommer också misslyckas med den utrotning av Hamas som han skryter om. Det kommer bli ännu farligare som han håller på. Inte bättre i alla fall.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Jag har svårt för ultranationalister och Netanyahu är just en sådan. Jag blev orolig när han återkom till makten. Extremister korsbefruktar varandra och det är det vi ser resultatet av nu. Tragiskt!

 3. brorson

  Du skulle alltså inte kunna fördöma diktaturerna i öst utan att skönmåla demokratierna i väst? Även solen har sina fläckar… Och hur kan du lägga skulden på Israel för Irans proxy-genomförda massmord på israeliska judar? Netanyahu hade aldrig blivit premiärminister, om de påstådda fredsrörelserna bland palestinierna inte hårdnackat hade motsatt sig och saboterat det israeliska Arbetarpartiets (socialdemokraternas) försök till en fredlig lösning. Vilket var orsak till att Ap förlorade regeringsmakten i Israel. Är det okej att straffa ett helt folk. genom militärt meningslösa vansinnesdåd mot civila, vilket Hamas gjort sig skyldiga till, för att folket ifråga har röstat ”fel”? De palestinska organisationerna har, hur de än försökt dölja detta, från början haft en ny förintelse av judar som mål. Nazister är de, och det bör även deras svenska medlöpare kallas.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Jag lägger inte skulden på Israel som är den enda demokratin i denna del av världen. Jag tror att bosättarpolitiken har varit bränsle på brasan. Hamas är en terroristorganisation som oavsett bosättarpolitiken med säkerhet hade storskaligt angripit Israel.

 4. brorson

  Det är heller inte sant att ingen från demokratierna i väst söker sig till diktaturerna i öst, dessa påstådda paradis. dock inte för att slippa den höga levnardsstandard de haft i väst,. utan snaraare för att höja sin levnardsstandard ännu mer, Men det är självfallet inga fattiga, som lockas av sociala förmåner i dessa diktaturer, som de inte ens har i sina hemländer i väst. Exempelvis arbetslösa uteliggare i Stockholm eller engelska fattigpensionärer med obetalda energiräkningar. Eller den ”undre underklassen” i USA. Om de bara hade lyckats skrapa ihop till respengar, skulle de säkert lockats av gratis asylboende i Iran, om sådana funnits.

  Att Sverige skulle ha i det närmaste obefintlig korruption, när välfärdsbrottslighet är en större inkomstkälla för de kriminella gängen än knarkhandeln, är inget trovärdigt påstående. När t.o.m. anställda i svenska domstolar läcker sekretessbelagda uppgifter ur förundersökningar till misstänkta gängkriminella .Och när den unika svenska offentlighetsprincipen utnyttjas av ”papperslösa” till att hota handläggare av bidrag med ”Vi vet var du bor och i vilken skola dina barn går.”. Sverige är ett genomkorrumperat land och jag kan bara instämma med Stefan Löfvén ”Vi såg det inte komma”. Och nu ser inte korruptionsindex att det har kommit.

 5. brorson

  SD:s kraftiga lyft i opinionen är resultat av de nyttiga idioternas ideliga upprepningar om att SD ligger bakom alla bra förslag från både regeringen och fristående debattörer. I själva verket är det mesta gamla moderata käpphästar från tiden innan SD fanns. De nyttiga idioterna verkar inte själva förstå att de stödjer SD:s försök att framstå som ledande parti i den kriminalpolitiska debatten..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.