Inför personval i kommunerna

Efter nomineringarna i Storuman till fullmäktigelistorna finns det anledning till funderingar. Jag har kommit fram till att det bästa vore helt öppna nomineringar och personval till 100 %. Då stimulerar vi demokratin samtidigt som mygel, interna kampanjer och kupper vid nomineringarna kommer bort. Samtidigt måste kandidaterna sätta sig in i kommunens budget och verksamhet för att kunna redovisa för väljarna hur man vill prioritera och agera. Med dagens system behöver man inte ens kunna säga flaska eller ha klart för sig det ekonomiska läget och de annalkande problemen för kommunen den kommande mandatperioden och ändå hamna högt på listorna om jag hårddrar det. Det blir lite av att köpa grisen i säcken. Med dagens tillgång till sociala media, t ex det här, är det inga problem att föra dialog med presumtiva väljare.

Samtidigt borde kommunstyrelsens ordförande väljas direkt av folket i samband med det kommunala valet. I många länder direktväljs ju borgmästare som har liknande funktioner som kommunstyrelsens ordförande. Personval av kommunstyrelsens ordförande skulle liva upp demokratin och vi skulle få kommunalråd som verkligen definitionsmässigt  har folkets förtroende. Även kommunalrådskandidater (borgmästare-) skulle behöva redovisa sin inställning i en massa frågor INNAN mandatperioden inför allt folket. Jag förstår inte riktigt vitsen med dagens system. Har det inte överlevt sig själv?

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

 1. Ekonomen

  Håller med dig förutom detta med ”Borgmästare”.
  Om jag bodde i Storuman skulle jag rösta på dig.

  Du verkar vara ensam om att prata om ekonomi och verksamhet, samtidigt. ”Tyckare” utan insikt finns det för många av.

  Lycka till.

 2. Sunt förnuft

  Håller med dig i det mesta. Att i våra små inlandskommuner hålla på med partipolitik blir enligt min mening en aning löjligt, partipolitiken blir ofta viktigare än kommunen bästa. Tror dock att ett sådant system måste införas i flera steg, tror ej att vi är mogna för både personval och att välja kommunstyrelsens ordförande. Vad gäller kommunalrådsposten är jag för övrigt tveksam om den skall finnas kvar, är det inte lika bra att ta steget fullt ut och bara ha en kommunchef?

 3. Lars Valler

  Leker med tanken, och finner att det skulle vara intressant men som sunt förnuft säger är det en framtid. Dock har vi den möjligheten i dag att föra en personlig valkampanj. Men vi behöver nya former, vi behöver utveklas och vad som det mynnar ut i får vi se. Jag tror att men fortfarande måste ta ett personligt ansvar på vilka värderingar vi vill se i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen och inte bara kommunalråd/borgmästare.

  Ps till sunt förnuft, kommunchef är en anställd, inte vald person. Den rollen hanterar kommunens organisation, inte den politiska organisationen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.