Behöver kommunen förmyndare?

Grekland och Storumans kommun tycks ha en del gemensamt, t ex politiker som kör landets eller kommunens ekonomi i sank. Samma ansvarslösa beteende med inlevererade skattemedel.

Jag deltog i omsorgsnämndens sammanträde 21/4. I stort sett ger den ekonomiska redovisningen samma bedömning som tidigare. Ett antal konton kommer att spricka under detta år eftersom de är underbudgeterade tack vare för liten ram, tack vare miljonrullningen till sponsring av flygbiljetter. Eftersom det nya löneavtalet på X procent inte är inräknat bedömer jag och andra som begriper sig på det här att nämnden ligger back i prognosen med åtminstone 3,5 miljoner med ett antaget läneutfall på 2 %. Blir löneutfallet större blir det värre.

De av kommunstyrelsen och fullmäktige tilldelade nettoramarna är

2009  118 milj

2010  118 milj

2011  118 milj

2012  118 milj

Om löneutveckling och övrig inflation blir 2 % per år är det bara att ta fram kulramen och räkna hur många tjänster som måste bort för att klara break even.

År 2010 blir det minus minst 3,5 milj.

År 2011 blir det minus med ytterligare 3,5 milj. Ska vi bemanna ett synnerligen behövligt nytt demensboende med 8 brukare lär vi gå back  med 1 – 3 milj till.

År 2012 blir det minus med ytterligare 3,5 milj plus ytterligare kanske minus 2 milj för det nya demensboendet.

För de självutnämnda "positiva tänkarna" är det nu bara att med kulramens hjälp räkna hur många tjänster som måste bort. Tips: räkna med 3 tjänster per miljon.

Nämnden skulle alltså behöva en budget år 2012 på omkring 132 miljoner om vi räknar med att demensboendet på 8 platser blir klart under den aktuella tiden. Vi har tilldelats 118 miljoner! De flesta nyckeltal och indikatorer tyder på att vi redan slimmat verksamheten utöver det lämpligas gräns. Enligt Västerbottensnytt idag finns 12 st i kö för äldreboende och kommunen riskerar pga detta stora böter.

Omsorgsnämnden behöver alltså 14 miljoner extra fram till år 2012. Den styrande majoriteten i kommunen har slösat bort 22 miljoner på att leka Rikstrafik i Gunnarn. Namnen på dessa ska offentliggöras i denna blogg före valet. Annars är det bara att gå in på kommunens hemsida och läsa kommunstyrelse- och fullmäktigeprotokoll.  Man måste nog vara i besittning av ett speciellt intellekt om man påstår att Rikstrafikleken i Gunnarn inte påverkar situationen för de äldre och även de unga i kommunen, ja all övrig verksamhet!  Jag uppmanar nu de tomma tunnor som brukar skramla på kommentarspalterna att komma med en trovärdig lösning på kommunens självförvållade ekonomiska problem i stället för innehållslöst svammel. Eller komma med förslag på vilket boende av Sibyllagården och Vikbacka som ska läggas ned först och vilket boende som ska läggas ned som nummer två. Den summa på 12 milj som ska sparas in fram till 2012 är nämligen lika med den totala budgeten för både Sibyllagården och Vikbacka. På kommunalhuset angrips den som försöker påskina att det finns ett samband mellan 22 miljoner till att leka Rikstrafik och de 12 miljoner som fattas för att Omsorgsnämnden ska klara omsorgen för äldre, handikappade och övriga behov i omsorgens verksamhet. Sanningen går inte att förtrycka i Sverige, det ska jag se till!

 

Etiketter: , ,

5 kommentarer

 1. Erold

  Förrutom att rapa upp detta hela tiden Håkan…
  Hur jobbar du med att få IN pengar till Omsorgen,?
  Att sitta och gnälla i din blogg blir det inga kulor,eller är det andra som skall göra allt,och du får gnälla?
  Som sagt vem var med och lade ner två äldreboende .och dessutom var med och beslutade om flygplatsen.eller har du glömt hur DU röstat?
  Kavla upp ärmarna och hjälp till, istället för detta jämmer!

 2. Håkan Rombe

  Varför jag inte bestämmer? Enkelt att svara på. Bara inom folkpartiet finns nu minst 8 st politiker som anses vara klokare än jag så det finns en uppsjö av klokskap. Erold är en flitig spammare på bloggarna men han har ännu inte lyckats komma med en enda bokstav saklig kritik av mina eller andras uträkningar och bedömningar. Ska jag råna en bank och leverera 22 miljoner till kommunkassan inom 3 år?? 22 miljoner till eget Riksflyg är ett ofantligt belopp och jag väntar än på kalkylen hur det ska gå ihop. Inte en siffra har jag sett. Hur fixar du omsorgen inom givna ramar Erold? Ut med språket!

 3. Erold

  Ramarna och inkomsterna kan bara ökas genom att vi får hit folk som vill satsa i Storuman,och två av sätten är infrastruktur och framtidstro,men det du tillför är bakåtsträvan och oro genom din negativa bild av Storumans kommun och dess framtid.
  Vi försöker vända trenden och kommer att göra det ,men med såna som du i hasorna är det ett hästgöra att komma framåt!
  Kom med två förslag på FÖRBÄTTRINGAR ,så att befolkningen ökar å kom inte med gnället om redan förbrukade pengar,som även du har varit med om att besluta om,även om du försöker mörka det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.