Slöjförbud och Europa

Slöjförbud (burkaförbud) på offentlig plats införs i tre stora europeiska länder. Nu höjs varnande finger för att Europa håller på att överge sin toleranta inställning i bl a religiösa frågor. Frågan är om det är att vara tolerant att vara tolerant mot intolerans och förtryck. Slöja och burka är något som påbjuds endast kvinnor. Med de synnerligen opraktiska tygskynkena följer ofta ett patriarkaliskt kvinnoförtryck där kvinnorna måste be sin man om lov för att t ex  gå utanför hemmet.

De mänskliga rättigheterna är okränkbara och vi måste hävda de principerna även när vi kommer in på religionernas område. De har krävts hård kamp för att kvinnorna skulle frigöras från det patriarkala förtryck som även funnits inom kristendomen. Vi får inte stanna där. Kampen fortsätter!

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Leif

    Tror inte förbudet kommer hjälpa dom muslimska kvinnorna alls tyvärr. Islam måste uppdatera sig mot omvärlden för att bli mer aktuella i liknande frågor.

  2. Svensk kvinna

    Du tycker inte att det är kvinnorna själv som bör bestämma om dom vill ha slöja eller burka? Inte en massa män!

  3. Håkan Rombe

    Vad man är rädd för i de länder man inför burkaförbud är att hustrur och döttrar förbjuds att gå ut för jobb eller studier när kvinnorna inte får dölja sina ansikten, nackar, halsar etc med tygskynken. Andra tror dock att förbudet kan ge de förtryckta kvinnorna mod att hävda sina mänskliga rättigheter mot patriarkatet. Min inställning är att man inte kompromissar med de mänskliga rättigheterna att t ex studera, vistas på allmän plats utan klädselpåbud och tillstånd från sin man (nåja man uppträder inte naken), yttrandefrihet, religionsfrihet mm. Sätter man inte ned foten blir man medlöpare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.