Björklund och slöjan

Folkpartiledaren Jan Björklund har fått på tafsen av en del liberala skribenter efter sitt lilla "utspel" om att elever kan förbjudas ha heltäckande slöja på sig i skolan. Frågan är knepig eftersom den berör flera områden. T ex religionsfrihet och friheten att klä sig som man vill (nästan i alla fall). En del som kallar sig liberaler tycks vara inne på att allt som påbjuds i olika religioner ska accepteras utan att blanda in ovidkommande saker som strukturellt kvinnoförtryck och praktiska småsaker som att kunna se en elevs ansikte. (Ska man då också acceptera att lärares ansikten är heltäckta?)  Det finns ju män som har heltäckta ansikten också men då är det sällan fråga om religion utan fråga om något aparta "bankbesök".

Jag tycker att vissa principer alltid måste ha företräde och det är principerna om  frihet, jämlikhet och demokrati. Dessa principer är okränkbara! Eftersom kvinnor som påbjuds fruktansvärt opraktiska heltäckande slöjor och som måste fråga sina män om lov att få gå ut på stan och köpa en tidning förtrycks på ett helt oacceptabelt sätt enligt FN-stadgan får eventuella religioner och urgamla kulturmönster stå tillbaka i skola och arbetsliv. Religionsutövning hör till fritiden. 

Jag tycker inte att de som kritiserar Björklund riktigt klarar av att cykla och tugga tuggummi samtidigt.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

 1. Peter Åberg

  Frågan är som du säger inte enkel.
  Det man kan fråga sig är hur detta skulle drabba de berörda barnen. Vad händer om de inte använder burkan i skolan och deras föräldrar får reda på det? Såg i går på ett program om hederskulturen som ofta följer den islamska tron. Som jag ser det blir det troligen oftast barnen som som får ta ”smällen”, även om syftet kan vara gott.

  En annan sak som gör att jag inte tycker Björklunds utspel är så lyckat är att det inte är något stort problenm då väldigt få använder burka eller nikab i Sverige. Typiskt valfiske med rasistiska förtecken. SD jublar.

 2. Håkan Rombe

  Allt vi hör och ser från partierna i dessa dagar är nog ”valfläsk”. Jag tror inte det är lyckat att ge SD frispel på frågor som t ex muslimskt betingat förtryck av kvinnor och behandling av pedofiler och våldtäktsmän. I den senare frågan går inte de demokratiska partierna riktigt i takt med sina väljare. Våldtäktsmän och pedofiler måste åtgärdas för att få gå lösa. Sedan har ju SD på sedvanligt sätt blandat in sin paniska skräck för allt utländskt i våldtäktsdebatten vilket de etablerade partierna bör ta kraftfullt avstånd ifrån.

 3. Sunt förnuft

  Håller till stora delar med PÅ. Varför komma med detta utspel som, om jag inte missförstått lärarförbundet, inte är något egentligt problem än så länge i Sverige?
  Idé torka?
  Sedan bör man nog vara varlig med att inte blanda ihop relegion och seder, trots att de ofta har kopplingar. Frågan är svår men vi får inte ducka för den, personligen är jag övertygad om att Björklunds utspel inte har tillfört något positivt till frågan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.