WikiLeaks frontfigur jagas av polis.

Veckans meganyhet. Julian Assange är på sannolika skäl begärd anhållen för våldtäkt i Stockholm och jagas internationellt enligt Expressen. Sannolika skäl brukar vara starka nog för fällande dom. Svenska piratpartiet har ju tagit denne man i sin famn så vi får se hur de nu agerar. Att ge sig själva rättigheter på nätet är ju själva finessen så det är väl inte så långt till att ge sig rättigheter i sängen när lagar betraktas som en invit till förhandling, inte något man ska lyda. Fortsättningen på detta lär bli intressant och det är inte första April så det måste vara på riktigt.

Eftersom WikiLeaks försöker skada demokratiska stater med vilka medel som helst men inte gör ett skvatt för att avslöja förtrycket i diktaturerna förhåller jag mig negativ till sådana organisationer och deras företrädare.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Peter Åberg

  Vad jag förstår erbjuder wikileaks publicering av hemligt och undanhållet material utan att avslöja källan. Resultatet är ungefär detsamma som kommer ut av grävande jounalistik. Att de som erbjuder denna tjänst därigenom skulle ha lättare att ge sig som du säger ”rättigheter i sängen” tycker jag är ganska långsökt. Genom wikileaks har bl a avslöjats hur en amerikansk helikopter besköt och dödade journalister som dessutom hade ett barn i sin bil. Jag tycker att det har ett visst värde att sådana vidrigheter kommer till kännedom.

 2. Peter Åberg

  Jag tycker det är bra när regeringar som är ute på gumligt vatten och tystar ner saker som strider mot lag och rätt löper risk att bli avslöjade. Detta behövs för trovärdigheten när desssa länder kritiserar andra länder. Att wikileaks skulle behöva avslöja förtrycket i diktaturer förstår jag inte. Det finns det gott om andra organisationer som redan gör t ex Amnesty International.
  Däremot är det förmodligen fritt att lämna uppgifter till wikileaks även från diktaturer.
  Kan det vara så att anklagelserna är fabricerade för att misskreditera personen i fråga ????

 3. Håkan Rombe

  Vad det i slutändan kommer att handla om vet vi inte. Något har troligen förekommit som är mot någon persons vilja. Kanske jouråklagaren reagerade för snabbt. De flesta demokratiska stater har kontroll över ”hemlig” verksamhet genom parlamentarisk insyn och fria media. Att sprida hemligstämplat material kan vara OK när det gäller Iran, Cuba, Nordkorea och Burma tycker jag men i demokratier finns stora möjligheter att komma till rätta med problem inom lagens ram. Säpo m fl står under kontroll på olika sätt men vem kontrollerar WikiLeaks? Ingen! Folk kan råka riktigt illa ut på grund av detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.