Terrorn och integriteten

Efter den senaste terrorkomplotten, med säkerhet inte den sista, mot det demokratiska samhället och det fria ordet är det lite av lågsäsong för dem som är emot avlyssning av misstänkta, spaning på internet, samarbete mellan demokratiernas underrättelsetjänster o s v. Det går nog upp för allt fler i lilla Sverige att vi är en del av en värld som blir allt farligare.

Vi är i ett läge då ett misstag av Säpo och FRA kan kosta hundratals svenskar livet. Man kan ju tänka tanken att terrorplaner kan missas av att Säpo, FRA m fl saknar rättigheter att spana på ett effektivt sätt tack vare att integriteten sätts över vanliga människors liv och säkerhet.

Extrem religiositet verkar bli mer och mer av ett problemområde för mänskligheten. När nazismen och kommunismen förpassats till historiens skräpkammare dyker nygamla plågoris upp. Vi behöver samarbeta intimt med alla demokratiers säkerhetstjänster inklusive USA för att förhindra massakrer i vårt eget land. Till många USA-hatares förtret. Vi måste börja ta testuggeriet på allvar.

Etiketter: , ,

7 kommentarer

 1. Vilhelminabo

  Jag håller med. Man börjar mer och mer förstå andras (länder) problem med terror och terrorister. De flesta med härröring till en uråldrig människosyn med en religion som är mera förkastlig och primitivare än Asatron och ligger i nivå intellktuellt med stenåldersmänniskans.

 2. Isak

  Genom Wikeleaks avslöjande filmer har vi i Svensk tele-
  vision på bästa sändningstid fått se hur USA och dess
  allierade torterar och kallblodigt mördar oskyldiga civila
  Irakier. Enligt CIA hemliga dokument skall det röra sig
  om drygt 15.000 döda. Att Herr Rombe är så naiv så att
  han tror att Irakierna själva önskade en sådan död är
  groteskt. Att ett sådant folkrättsligt dåd inte skulle
  få konsekvenser är ännu naivare. Det är ungefär som att
  beskylla judarna för att man inte gjorde motstånd mot
  nazisterna. Och allt tyder på att siutationen i Afgani-
  stan inte bättre än i Irak.

 3. Jimmy Lindberg

  Svenska folket är känsliga för konjunkturerna i frågan. Det är lätt att förespråka integritet tills dess att en islamistisk extremist spränger sig (själv) i luften, då blev det genast ett annat ljud i skällan. Alla naiva fick ett wake up call. Isak, en källa på 15000 döda tack, det är i vilket fall mindre än vad Saddam skulle tagit ihjäl om han fått leva och styra. Därför är det ett dåligt argument. Jag kan tycka att irakisk ilska isåfall skulle vändas mot amerikaner och inte mot svenskar.

 4. Isak

  Bäste Herr Linberg, tittar han möjligen inte på SVT och
  nyhetsrapporteringen i media. Den korrekta siffra över
  dödade civila i Irak är 115.000 personer. Wikeleaks av-
  slöjade 15.000 som inte USA hade redovisat tidigare. Dess-
  utom avslöjade Wikeleaks att dom hade varit utsatta för
  tortyr. Att det skulle vara skit samma vilken som mördat
  dessa civila människor hoppas jag verkligen att Jimmy
  Linberg är ensam om att tycka. Att sen mördarna lär ska
  ha skrattat vid vissa avrättningar finns det även ljud-
  upptagningar på.

 5. Håkan Rombe

  USA-soldater har begått övergrepp. Svenska FN-soldater har begått övergrepp. Det innebär inte att staten USA eller staten Sverige har begått övergrepp. Demokratiska stater har ett fristående rättssystem som hanterar de brott mot landets lagar som enskilda medborgare begått i form av övergrepp och krigsbrott. I diktaturer däremot finns inte självständig rättsskipning, yttrandefrihet och oberoende press-etermedia. I diktaturer sätter staten munkavle på åklagare, domstolar och massmedia.
  Hoppas vi slipper läsa att staten Sverige sysslar med podofili i Thailand pga att ett antal svenskar gör det.

 6. Isak

  Bäste Herr Rombe och Lindberg. Om inte den svenska staten är ansvariga för sina soldater och dess gärningar. Vem är
  det då issåfall? Det skulle nog bli mycket pinsamt för den
  svenska regeringen om det visar sig att svenska soldater
  utövar tortyr och mördar oskyldiga civila kvinnor och barn.
  Och det finns inte anledning att tro att siutationen i Af-
  ganistan är så mycket annorlunda än i Irak. År 2010 dödades
  2043 civila, 1292 poliser, 5225 rebeller, 810 afganska sol-
  dater och 711 utländska soldater i Afganistan allt enligt
  inrikes-försvarsdepartementet i Afganistan.

 7. Jimmy Lindberg

  ISAF leds av nato och agerar på mandat av FN:s säkerhetsråd res. 1386, & 1510. Varför blir du alldeles till dig om man ber om en källa? Tills dess wikileaks avslöjat något liknande väljer jag att anta att vi är bättre än amerikanerna tills dess motsatsen är bevisad, inte tvärtom. Utan förluster på kort sikt ingen hållbar stabilitet på lång sikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.