Den siste kommunisten?

Lars Ohlys dagar som vänsterpartiets ledare anses räknade. Frågan är bara när han tvingas avgå. På ordinarie kongress 2012 eller på en extra kongress innan. Enligt många vänsterpartister är Ohlys envisa fasthållande vid kommunismen ett förhållande som skadat V i val efter val. Och inte bara det, många nya vänsterpartister som aldrig varit bekännande kommunister ogillar kommunismen djupt och grundläggande. Blir den nye partiledaren den siste kommunisten eller den senaste?

Det finns  många inom vänsterpartiet som varit bekännande och troende kommunister. Blir det en sådan som blir ny partiledare? I så fall  finns möjligheten att ingen  omorientering sker av den politik som förminskat V i val efter val.

Många vänsterpartister kan  ha gett kommunismen på båten av rent taktiska skäl men fortsätter med klockren kommunistisk retorik t ex förespråkande av planekonomiska lösningar och agitation mot vinst i privata företag, särskilt om företagen råkar leverera något till offentliga sektorn. Offentliga sektorn skulle kanske gå över till att enbart köpa Saab som tjänstebilar. Det företaget går ju med i sammanhanget klädsamt jättelika förluster.

 Och EU och vänsterpartiet kommer inte att ingå äktenskap. Här sällar sig V till ytterligheterna på höger och vänsterkanten i ett fullständigt meningslöst krigande mot en europatanke som enat ett Europa som tidigare plågats av krig och fasor som de senaste generationerna inte ens kan föreställa sig (det senare kanske är en del av problemet). Men för kommunister av gamla stammen är nog begreppet "gemensam marknad" det huvudproblem som förblir det röda skynke som förblindar tanken. Hur är det egentligen med inställningen till marknadsekonomi contra planekonomi? Vilket system är effektivast när det gäller att förse oss alla med varor och tjänster och att skapa välstånd?

Etiketter: , , ,

10 kommentarer

 1. Stig

  Marknadsekonomin har i alla fall varit tydlig när det gäller elpriset. Sedan avregleringen har priset stigit från 21 till 70-80 öre.
  Visst, vi är fortfarande försedda med el men samtidigit är vi konsumenter effektivast när det gäller att förse oligopolet med övervinster och höga direktörslöner.
  Jag vill hellre ha en plan ekonomi än en där priserna stiger bara för att marknaden vill göra stora vinster.

 2. Vilhelminabo

  Vad beträffar oponionssiffrorna för V har de ju så länge jag kan minnas legat runt 5% och varit stödparti till sossarna. V (VPK och allt vad de hette) har ju aldrig mig veterligt suttit i en regering. Gudrun Schyman drog upp partiet till 12,13% och det lär det nog inte bli så länge Ohly sitter kvar. Vänsterns och föressten sossarnas uppgång också, blir om den här regeringen totalt misslyckas på sikt. Nu har man ju sålt ut nästan all statlig egendom och de verkar som de uppnått balans i budgeten. Kriser kommer säkert framöver och vad ska man då sälja eller göra för att rädda ansiktet?

 3. Vilhelminabo

  Ha, kom på att det finns överhuvet taget inga kommunister inom V, endast feminister. Var det någon som lyckades se en kvinna tillsammans med Stalin, Breznev eller nån annan under kommunisteran tillsammans med en kvinna? Det är bara löjligt kalla sig kommunist och samtidigt säga man är feminist. Gudrun S skulle sluta som partiledare för FI. Hon lyckades i alla fall visa sitt rätta jag genom att elda upp hundratusen. Pengarna kunde gått till fattiga barn istället. Det visar ju vad FI står för. Ohly den siste kommunisten? Nä, bort med alla kvinnor från partiet. Det är kommunister.

 4. Håkan Rombe

  Stalin var nog feminist på det sättet att han inte via direkt inblandning tog livet av några kvinnor i ledarskiktet. Alexandra Kollontaj, mångårig ambassadör i Sverige, var nästan den enda från skiktet runt Lenin och Stalin som slapp nackskott i en kall källare. Det kommunistiska Sovjet liknade ett dårhus ehuru applåderat av svenska kommunister.Feminismen tycker jag är bra för den sätter fingret på en öm punkt i vårt ännu till viss del patriarkala samhälle. Många orättvisor återstår att åtgärda. Att vi är världsbäst på jämlikhet säger en hel del om vår omvärld. I det stycket en trist omvärld.

 5. B-G. Burman

  Även jag som V-partist tar avstånd mot kommunismen lika mycket som jag tar avstånd mot nazismen, vad jag saknar i dina bloggar är avståndstagandet från nazismen, måhända det blir obekvämt eftersom svenska folket känner till borglighetens ”skålande” med nazisterna. Halva sanningar är förbannad lögn herr Rombe, för övrigt är du klarsynt.

 6. Håkan Rombe

  Jag har stor motvilja mot totalitära regimer vilket även inkluderar nazismen. Jag har funnits med på nazistiska hatsidor med adress och allt. Det är jag stolt över. Troligen finns jag kvar eftersom det som hamnar på internet tenderar att få evigt liv. Nazismen är så motbjudande för fullt friska människor att den inte kan vara ett hot mot vårt civiliserade samhälle. Det är nog huvudorsaken till att det var länge som jag skrev något. Sverigedemokraterna är inne på samma tankespår med sina drömmar om ett etniskt rent Sverige, ett slags navelskådande knätofsland. Om det har jag skrivit.

 7. Vilhelminabo

  Min egen analys ger svaret: Både kommunister (V) och högern (M) har en gammal ganska dålig historia bakom sig. Det finns fortfarande i vissa länder tillämpningen av båda. Då 2 motpoler möts blir det oftast konfrontationer. Inom svensk politik får väl H-partiet ta på sig det största ansvaret genom Ådalen-31 kravallerna. Rumänien med Ceucesco tycker jag är det sämsta exemplet av kommunismen. Nåväl, nu har båda partier putsat kanterna. Reinfeldts M som blivit ”arbetarparti” och V som numera liknar gamla sossar. Jag tror tyvärr grunddragen finns kvar, men min åsikt är att jag föredrar V före H.

 8. Vilhelminabo

  Sedan analysen av planekonomi eller inte. Jag kan bara som exempel referera till elpriset som Stig nämnde om. För min del kan jag konstatera att grundelpriset finner jag ligga relativt bra i kurs, förutom att våra grannländer (Danmark, Norge) ligger lägre. Det är ju Nordpol som driver upp priset (rörliga) och den apparaten skulle ha en statlig tillsynsmyndighet. Det bästa namnet för N P:s verksamehet är ”Börspris”. Ett räkneex. Grundpris El(öre): 50 överfavg:17,20. Energisk: 18,50. Elcer.avg: 4,26. Moms: 25%. Sedan tillkommer abon.avg som varierar. Slutpriset ligger runt de 3-dubbla???!!!

 9. Håkan Rombe

  Elmarknaden fungerar inte väl. Produktionen domineras av ett fåtal stora bolag (oligopolkonkurrens)varav Vattenfall är dominerande och marknadsledande. Vattenfall är socialiserat och ägs av oss alla ehuru jag ännu inte kallats till någon bolagsstämma! Generalindex på börsen för elproduktion ligger på 1300. Övriga branscher ligger i intervallet 200 – 900. I minst ett halvt sekel har elprodukttionen varit rena sedelpressen för ägarna och de som betalar jättekalaset är du och jag. Staten gör inget åt situationen eftersom Vattenfall levererar in ett stort antal miljarder varje år till statskassan.

 10. Skogsägare

  Jag tycker faktiskt Ohly förtjänar en eloge, han kör sitt race utan att bry sig ett dugg om opinionen eller verkligheten. Att sedan folk inte vill ha det som i DDR kan väl inte vara hans fel? Många andra partier verkar idag helt sakna ideologi, för att istället genom populistiska utspel försöka få så mycket makt och inflytande som möjligt.

  Vilhelminabo behöver bara ta fram en miniräknare för att få svaret på vad elbolagen i snitt tjänar på en kWh. Okunskap ger alltid dåliga argument.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.